Τοπικές Ειδήσεις

Σε ημερήσιες μονάδες μετετράπησαν ποινές φυλάκισης για ακάλυπτες επιταγές

Δύο σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν στην ποινική μεταχείριση κατηγορούμενων για το αδίκημα της έκδοσης ακάλυπτων επιταγών εξέδωσε την Τετάρτη το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα με την υπ΄αριθμό 87/2019 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου ένας Ροδίτης είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης, έξι μηνών για ακάλυπτες επιταγές ποσού € 148.000, ενώ του αναγνωρίσθηκαν ελαφρυντικά.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, το οποίο δίκασε ως Εφετείο, μετέτρεψε την πρωτόδικη ποινή σε εκατό (100) ημερησίες μονάδες προς € 5 ημερησίως δηλαδή € 500.

Αν δεν καταβληθεί η χρηματική ποινή τότε ο κατηγορούμενος θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης 100 ημερών.
Με την υπ΄αριθμό 88/2019 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου ο ίδιος κατηγορούμενος είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση, ενός έτους για ακάλυπτες επιταγές ποσού € 332.000 ενώ του αναγνωρίσθηκαν ελαφρυντικά.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή σε εκατό ημερησίες μονάδες προς € 5 ημερησίως όπως δηλαδή και στην προηγούμενη υπόθεση.
Η μετατροπή της ποινής έγινε δυνάμει του νέου ποινικού κώδικα ο οποίος προβλέπει τα εξής:
1. Η χρηματική ποινή προσδιορίζεται σε ημερήσιες μονάδες.
2. Αν δεν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις, η χρηματική ποινή δεν μπορεί να είναι ανώτερη: α) από ενενήντα ημερήσιες μονάδες όταν απειλείται ως μόνη κύρια ποινή, β) από εκατόν ογδόντα ημερήσιες μονάδες όταν απειλείται διαζευκτικά με ποινή στερητική της ελευθερίας και γ) από τριακόσιες εξήντα ημερήσιες μονάδες όταν απειλείται αθροιστικά με ποινή στερητική της ελευθερίας.
3. Αν δεν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις, το ύψος κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από ένα ευρώ ούτε ανώτερο από εκατό ευρώ.
4. Με τον θάνατο του καταδικασθέντος διαγράφεται η χρηματική ποινή. Σε καμία περίπτωση δεν εκτελείται εναντίον των κληρονόμων του.

Τις υποθέσεις χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Γιώργος Μαυρομάτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου