Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης έχει ο ιατρικός τουρισμός στη χώρα μας οι οποίες ακόμη μένουν ανεκμετάλλευτες. Παρότι έγιναν προσπάθειες από τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Υγείας για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, ο εν λόγω κλάδος σε σχέση με άλλους κλάδους της τουριστικής οικονομίας δεν έχει προσλάβει δυναμική, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα για τη χώρα.

Ανάπτυξη

Σε πρόσφατη διεθνή έρευνα για τον ιατρικό τουρισμό καταγράφηκαν οι απόψεις εκπροσώπων 280 κλινικών και νοσοκομείων που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε 60 χώρες για την ανάπτυξή του την επόμενη πενταετία. Ποσοστό 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη ταξιδίων για πλαστική χειρουργική, 54% για θεραπεία του καρκίνου, 40% για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και 38% για οδοντιατρική περίθαλψη. Ανταγωνίστριες χώρες προς την Ελλάδα, όπως η Τουρκία, έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Το υπουργείο Υγείας της γειτονικής χώρας εκτίμησε ότι τα συνολικά έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό έως το 2023 μπορεί να φθάσουν σε 20 δισ. δολάρια από 5 δισ. δολ. που εκτιμά ότι θα είναι φέτος.

Σε επίπεδο ελληνικών φορέων ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα τα τελευταία χρόνια. Ο ΣΕΤΕ έχει εντάξει τον κλάδο του ιατρικού τουρισμού μέσα στα προϊόντα που πρέπει να αναπτυχθούν για την αύξηση των εσόδων της χώρας, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο με ορίζοντα το έτος 2021. Μελέτη του καθηγητή Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Τούντα, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΞΕΕ, κατέληξε στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας δύναται να αντλήσει από τον ιατρικό τουρισμό 2 δισ. ευρώ με την προσέλευση 400.000 ασθενών. Την ανάγκη ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση ιατρικών τμημάτων των νοσοκομείων και η διασφάλιση σημαντικών οικονομικών πόρων εντός της Ελλάδας, υποστηρίζει και ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος.

Ο καθηγητής, ο οποίος έχει διατελέσει και Consultant του Ορθοπεδικού Τμήματος Mayo Clinic στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι σήμερα η Ελλάδα διαθέτει ικανό ιατρικό δυναμικό, άρτια υλικοτεχνική υποδομή και ανταγωνιστικές τιμές για την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό, που θα συνδυάσουν τη θεραπεία και αποθεραπεία τους με τις διακοπές τους στη χώρα μας. Οπως σημειώνει ο καθηγητής, για συγκεκριμένες επεμβάσεις στο εξωτερικό δαπανώνται από τους ασθενείς και τους ασφαλιστικούς φορείς χρηματικά ποσά πολλαπλάσια σε σχέση με αυτά που θα απαιτούνταν αν αυτές γίνονταν στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ασθενής με κακοήθη όγκο του μηρού μετέβη τέσσερις φορές στο εξωτερικό στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για ισάριθμες επεμβάσεις κατά την περίοδο 2002 -2010 και δαπάνησε 250.000 ευρώ μόνο για χειρουργικές επεμβάσεις, όταν για τις αντίστοιχες επεμβάσεις στην Ελλάδα θα απαιτούνταν σήμερα περί τις 35.000 ευρώ. Αλλη ασθενής, με την ίδια πάθηση, δαπάνησε 423.000 ευρώ για τη μετάβαση και την ολοκληρωμένη θεραπεία της στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα το συνολικό κόστος θα ήταν σήμερα 25.000 με 30.000 ευρώ. Αλλά και ασθενής με επιπλοκές έπειτα από αρθροπλαστικές των ισχίων της αντιμετωπίσθηκε στην Ευρώπη με κόστος για το ασφαλιστικό ταμείο της περίπου 400.000 ευρώ όταν η επανεπέμβασή της στο «Αττικόν» κόστισε μόνο 45.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το κύριο κόστος στην Ελλάδα αφορά τα εισαγόμενα εξειδικευμένα υλικά και όχι τις υπηρεσίες υγείας ή τα νοσήλια. Σε περιπτώσεις που δεν απαιτούνται εξειδικευμένα υλικά, το κόστος σοβαρών επεμβάσεων παραμένει εξαιρετικά χαμηλό στην Ελλάδα λόγω των πολύ χαμηλότερων ιατρικών αμοιβών και του κόστους νοσηλείας σε σύγκριση με το αντίστοιχο του εξωτερικού.

Το κόστος

Οπως σημειώνει ο κ. Παπαγγελόπουλος στη Μονάδα Μυοσκελετικής Ογκολογίας της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής στο «Αττικόν» αντιμετωπίζονται τα τελευταία χρόνια βαρύτατα προβλήματα ορθοπεδικών ασθενών. Το κόστος μιας ολοκληρωμένης θεραπείας που περιλαμβάνει χειρουργική θεραπεία, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και αποκατάσταση στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσει το ποσό των 600.000-900.000 ευρώ για έναν ασθενή, ποσό με το οποίο στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται 15 έως 20 ασθενείς με τις ίδιες παθήσεις. Επομένως, η Ελλάδα, με το εξαίρετο κλίμα, την ιστορία της, τα τουριστικά θέρετρα και τα εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα της, θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης και για ασθενείς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των αραβικών χωρών, οι οποίοι σήμερα καταφεύγουν για θεραπεία στις ΗΠΑ ή σε άλλα κέντρα της Ευρώπης με πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ