Ειδήσεις

Σειρήνες πολέμου από τη Σεούλ: Ενδείξεις για νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα – Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Σεούλ ανακοίνωσε ότι εντόπισε ενδείξεις προετοιμασιών για νέα εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου. Παράλληλα, οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Thaad θα ενισχυθεί.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε σημάδια πιθανών νέων εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων. Επιπλέον μπορούμε να προβλέψουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εκτοξεύσει ακόμη έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», είπε ο Chang Kyung Soo κατά τη διάρκει επείγουσας συνεδρίασης στη Βουλή, όπου κλήθηκε το υπουργείο Άμυνας προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την έκτη και μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ προκάλεσε την οργή της διεθνούς κοινότητας πραγματοποιώντας την Κυριακή την ισχυρότερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή. Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι η δοκιμή αφορούσε θερμοπυρηνική βόμβα που έχει τη δυνατότητα να οπλίσει διηπειρωτικό πύραυλο.

«Η ισχύς της έκρηξης της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής εκτιμάται στους 50 κιλοτόνους», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας.

Η ποσότητα αυτή ενέργειας σημαίνει ότι η δοκιμή ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο 2016, και περισσότερο από τρεις φορές ισχυρότερη από την αμερικανική βομβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο πραγματικά για βόμβα υδρογόνου και δήλωσε ότι φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε «ποικιλία πυρηνικών υλικών».

Ιαπωνία – Ν. Κορέα ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συμφώνησαν σήμερα να επιδιώξουν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας από τον ΟΗΕ, μετά τη χθεσινή έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της νοτιοκορεατικής προεδρίας.

«Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα μεταξύ τους, αλλά και με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου Παρκ Σου Χιούν.

Παράλληλα, Μουν και Άμπε υπογράμμισαν ότι πρέπει «να επιβληθούν οι πιο ισχυρές κυρώσεις και να ασκηθεί πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Παρκ.

Ο Μουν στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Άμπε, που διήρκησε περίπου 20 λεπτά, τόνισε ότι χρειάζεται να ληφθούν «πιο ουσιαστικά μέτρα», ώστε η Πιονγκγιάνγκ να «κατανοήσει την πίεση».

Πρόβα… πολέμου

Νωρίτερα οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού ξηράς διεξήγαγαν νωρίς το πρωί μια άσκηση σε αντίδραση στην έκτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε χθες Κυριακή η Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια στοχοθέτησαν την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η χθεσινή δοκιμή.

Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Τα σημερινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, προστίθεται.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε χθες την έκτη και πιο ισχυρή από κάθε άλλη πυρηνική δοκιμή της χθες. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε αργότερα ότι δοκιμάστηκε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου η οποία μπορεί να τοποθετείται στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, σε μια νέα δραματική κλιμάκωση της διένεξής της με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Να ακυρωθεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ ζητούν Νοτιοκορεάτες

Μια νοτιοκορεατική εφημερίδα ζήτησε σήμερα από τη Σεούλ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη σχέση της χώρας με την Ουάσινγκτον μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα πραγματοποιώντας χθες την έκτη πυρηνική της δοκιμή, την πιο ισχυρή μέχρι τώρα. Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού, βαλλιστικού πυραύλου.

Από την πλευρά της η Νότια Κορέα, όπου βρίσκονται 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες, απαγορεύεται να αναπτύξει στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας που συνήφθη το 1974 με τις ΗΠΑ, οι οποίες σε αντάλλαγμα έχουν δεσμευθεί να την προστατεύουν με την «πυρηνική τους ομπρέλα».

Ωστόσο η πυρηνική απειλή είναι πιο έντονη από ποτέ και γι’ αυτοί κάποιοι Νοτιοκορεάτες τάσσονται υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας.

«Τη στιγμή που τα πυρηνικά όπλα βρίσκονται πάνω από το κεφάλι μας, δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να εξαρτόμαστε από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ», έγραφε στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα Donga Ilbo.

Ο αμερικανικός στρατός είχε εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Νότια Κορέα μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-53),όμως τα απέσυρε το 1991 όταν Βόρεια και Νότια Κορέα είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους για αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Πλέον αυτή η συμφωνία είναι κενή νοήματος, εκτιμά η Donga Ilbo.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιμένουμε σε αυτή τη συμφωνία», καθώς πλέον ζούμε «την αποπυρηνικοποίηση της Νότιας Κορέας» και όχι «την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τονίζει η εφημερίδα.

Η Σεούλ, συνεχίζει η εφημερίδα, δεν θα πρέπει να διστάσει να επιτρέψει την επιστροφή των αμερικανικών, τακτικών, πυρηνικών όπλων, καθώς και να ξεκινήσει την ανάπτυξη δικών της.

Μετά τη χθεσινή, νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα ο πρόεδρος της Νότιας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να συζητηθεί το ενδεχόμενο «ανάπτυξης των πιο ισχυρών στρατηγικών στρατιωτικών μέσων του αμερικανικού στρατού», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Αν και κάποιοι εκτίμησαν ότι με αυτό τον τρόπο αναφερόταν στα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, το γραφείο του Μουν επανέλαβε την επίσημη θέση της Νότιας Κορέας υπέρ της αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα στις 10 π.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας), αναφέρεται σε δήλωση της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.

Ιαπωνία: Έτοιμοι για… απάντηση – Στενή συνεργασία με ΗΠΑ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα πράξει ότι είναι δυνατόν να γίνει, προκειμένου ν’ αμυνθεί κατά των πυραυλικών εκτοξεύσεων από την Βόρεια Κορέα, αλλά και για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής της άμυνας.

Η δήλωση αυτή του Άμπε έγινε μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν συμφώνησαν επίσης, σήμερα, στην ανάγκη επιβολής από τον ΟΗΕ σκληρότερων διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι συμφώνησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον να συνεργαστούν στενά για να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη Βόρεια Κορέα μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

«Συμφωνήσαμε (να συνεχιστεί) η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στη Βόρεια Κορέα και στον ΟΗΕ», κι ιδιαίτερα για «την υιοθέτηση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Κόνο σε δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Τίλερσον, μία ημέρα αφότου η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη της δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.

ΗΠΑ: «Μαζική στρατιωτική απάντηση» αν επιτεθεί η Β. Κορέα

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις απείλησε σήμερα ότι θα δοθεί «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους μετά την πραγματοποίηση από τη Βόρεια Κορέα της ισχυρότερης μέχρι σήμερα πυρηνικής δοκιμής της.

Μιλώντας έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Μάτις δήλωσε: «Οποιαδήποτε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τα εδάφη τους, περιλαμβανομένων του Γκουάμ ή των συμμάχων μας, θα αντιμετωπισθεί με μια μαζική στρατιωτική απάντηση, μια απάντηση τόσο αποτελεσματική όσο και σαρωτική».

Ο Μάτις δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «πλήρη εξολόθρευση μιας χώρας, δηλαδή της Βόρειας Κορέας. Όμως όπως είπα, έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές».

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου