Ειδήσεις

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: ‘’Έμπρακτη στήριξη της δραστηριότητας του Σωματείου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στην Αστυπάλαια’’

Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες ανέλαβε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, προκειμένου να στηρίξει το έργο και τη δραστηριότητα των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στην Αστυπάλαια.
Κατέθεσε δύο Ερωτήσεις στη Βουλή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.
Στην Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά την παραχώρηση, κατά χρήση, των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων της Π.Α. στο Καστελάνο της Αστυπάλαιας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και το Δήμο Αστυπάλαιας ως κέντρο εκπαίδευσης εθελοντικών ομάδων και ως χώροι διαβίωσης για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί και παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και αποτελούν εστίες μόλυνσης.
Στη δεύτερη Ερώτησή του προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Κικίλια, ο Μάνος Κόνσολας ζητά την παραχώρηση στο Δήμο Αστυπάλαιας ενός πυροσβεστικού οχήματος 4Χ4, επισημαίνοντας ότι το υφιστάμενο παρουσιάζει συνεχείς βλάβες, λόγω παλαιότητας και η συντήρησή του απαιτεί υπέρογκα ποσά.
Αναφερόμενος στο Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της Αστυπάλαιας, ο κ. Κόνσολας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην εποχή μας σπανίζουν τέτοιες φωτεινές και ξεχωριστές προσπάθειες ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Ανθρώπων που ευαισθητοποιούν την τοπική κοινωνία και δημιουργούν ολοκληρωμένες δομές και δραστηριότητες πολιτικής προστασίας σε ένα μικρό νησί, όπως η Αστυπάλαια.
Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να στηρίξω και εγώ, με όλες μου τις δυνάμεις, την προσπάθεια τους.
Και το αυτονόητο που πρέπει να κάνει η Πολιτεία από την πλευρά της, είναι να ενισχύσει ανθρώπους που συμμετέχουν εθελοντικά σε δράσεις πολιτικής προστασίας».
Ακολουθούν οι δύο ερωτήσεις που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας στη Βουλή:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: ‘’Παραχώρηση, κατά χρήση, των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων της Π.Α. στο Καστελάνο της Αστυπάλαιας, για τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης εθελοντών πολιτικής προστασίας’’

Κύριε Υπουργέ,

Στο Καστελάνο, στην Αστυπάλαια, υπάρχουν οι παλιές εγκαταστάσεις της Π.Α, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και να αποτελούν εστίες μόλυνσης και υποβάθμισης της περιοχής.
Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, για την παραχώρησή τους κατά χρήση, από ένα ξεχωριστό σωματείο με μοναδική και σπουδαία δραστηριότητα στο νησί: το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αστυπάλαιας.
Έχουν καταθέσει, μάλιστα, και εγγράφως, σχετικό αίτημα στο Υπουργείο.
Ο στόχος είναι να αναλάβουν τον ευπρεπισμό και τον εξωραϊσμό του χώρου, την επισκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων και τη μετατροπή τους σε κέντρο εκπαίδευσης εθελοντικών ομάδων σε θέματα πολιτικής προστασίας αλλά και σε χώρο διαβίωσης σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών.
Είναι δεδομένο ότι αυτή η προσπάθεια δεν έχει εμπορικό και κερδοσκοπικό χαρακτήρα και θα στηριχθεί και από την αυτοδιοίκηση. Επιπρόσθετα, ενισχύει τις εθελοντικές δομές πολιτικής προστασίας σε ένα νησί που στερείται κρατικών δομών πολιτικής προστασίας.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να παραχωρήσει, κατά χρήση, τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της Π.Α στο Καστελάνο Αστυπάλαιας είτε το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας είτε στο Δήμο, προκειμένου να αποκατασταθούν και να χρησιμοποιηθούν ως κέντρο εκπαίδευσης εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας στο νησί.

Ο ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Δημόσιας Τάξης

ΘΕΜΑ: ‘’Παραχώρηση πυροσβεστικού οχήματος στο Δήμο Αστυπάλαιας’’

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζετε, καλύτερα από κάθε άλλον, ότι στα μικρά νησιά δεν υπάρχουν επαρκείς κρατικές δομές πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες. Υπάρχουν, όμως, εθελοντικές προσπάθειες πολιτών, που καλύπτουν αυτό το κενό.
Στην Αστυπάλαια, το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας έχει αναπτύξει τεράστια δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα, τόσο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, όσο και στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών.
Η Πολιτεία το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να ενισχύσει και να στηρίξει αυτή την προσπάθεια με υλικά μέσα.
Το πυροσβεστικό όχημα που εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού για την αντιμετώπιση πυρκαγιών αντιμετωπίζει συχνές βλάβες και ακινητοποιείται. Η συντήρησή του απαιτεί μεγάλο κόστος, ενώ η παλαιότητα του οχήματος δεν του επιτρέπει να επέμβει και να ανταποκριθεί στα ιδιαίτερα γεωγραφικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού.
Η Αστυπάλαια, με βάση αυτά τα ιδιαίτερα μορφολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, χρειάζεται ένα νέο και σύγχρονο πυροσβεστικό όχημα 4Χ4, με δεξαμενή νερού 800 lt, πυροσβεστική αντλία, ασύρματο, κοτσαδόρο ρυμούλκησης και βαρούλκο με συρματόσχοινο.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Εάν προτίθεται να παραχωρήσει στο Δήμο Αστυπάλαιας ένα νέο και σύγχρονο πυροσβεστικό όχημα, με τα συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες πολιτικής προστασίας στο νησί.

Ο ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Cairo Palace, Εθν. Μακαρίου 28, 3ος όροφος, 851 00 Ρόδος, Τηλ. 2241077771, 2241034320, Φαξ. 2241034920
Μητροπόλεως 1, γραφείο 301, 105 57 Αθήνα, Τηλ. 2103239365, 2103709341, 2103709342, Φαξ. 2103709340
HYPERLINK “mailto:konsolasmanos@gmail.com” konsolasmanos@gmail.com, HYPERLINK “mailto:konsolasmanos@parliament.gr” konsolasmanos@parliament.gr – www.konsolas.gr
– PAGE 4 –

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΜΑΝΟΣ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑΣ
Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου