Σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με θέμα την αυξημένη πίεση των μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εισροή στα νησιά του Αιγαίου. Όπως σημείωσε ο υπουργός η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η μεταναστευτική ροή στο Αιγαίο έχει αύξηση πάνω από 200%.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τον τελευταίο καιρό με δηλώσεις του έχει υποστηρίξει ότι η Ευρώπη πάνω στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης αυτή τη στιγμή εθελοτυφλεί. «Έχει αφήσει τις χώρες του Νότου, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα να το διαχειρίζονται με ένα τεράστιο και δυσανάλογο κόστος. Μας ζητάει διαρκώς να παρέχουμε ανθρωπιστικές υπηρεσίες χωρίς αντίστοιχα να μας δίνει μέσα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση».

Όπως διευκρίνισε το Λιμενικό Σώμα έχει βοηθηθεί από την Ε.Ε. προκειμένου να ενισχύσει τον εξοπλισμό του, αλλά ταυτόχρονα, τόνισε ότι το καθημερινό κόστος της επιχείρησης «Ποσειδών» είναι ιδιαίτερα υψηλό, ξεπερνώντας σε ετήσια βάση τα 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή αγγίζει το 25% του συνολικού προϋπολογισμού του υπουργείου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος, με δεδομένα και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αρκετές χώρες στη Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη έχει, σε μεγάλο βαθμό, αφήσει «μόνες» τους χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα να αντιμετωπίσουν το όλο και αυξανόμενο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, έχει επισημάνει.

” Αναλάβαμε, σήμερα, την πρωτοβουλία να μιλήσουμε στους Έλληνες δημοσιογράφους, αλλά κυρίως στους ξένους ανταποκριτές, για το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται από την αρχή του έτους λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Η Ελλάδα, σήμερα, σηκώνει ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος, γεγονός για το οποίο οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας πρέπει να γίνουν κοινωνοί και βεβαίως, να συνδράμουν ανάλογα. Αυτό, άλλωστε, αναδείχθηκε από τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Προεδρία και τώρα στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας και της ανάληψης των νέων καθηκόντων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούμε ότι πρέπει να είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες. Γι΄ αυτό θέλουμε να κινητοποιήσουμε και τη διεθνή κοινή γνώμη, ώστε να είναι γνώστης του μεγάλου βάρους που σήμερα ο Ελληνικός λαός, οι Ελληνικές Αρχές και το Λιμενικό Σώμα σηκώνουν στους ώμους τους” δήλωσε ο υπουργός.

hcg.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ