Συνεντεύξεις

N. Pωμανός: «Η εμπιστοσύνη στη χώρα και η αξιοπιστία της έχουν ανακτηθεί»

Ο Νίκος Ρωμανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981.
Είναι κάτοχος Bachelor of Arts στην Ψυχολογία από το πανεπιστήμιο του Essex και MBA από το Cardiff. Η αγάπη του για την επιστήμη της Ψυχολογίας τον έκανε να επιστρέψει στην Ουαλία για να συνεχίσει τις σπουδές του εκεί. Σήμερα διατηρεί συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Λογικοθυμικής Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας ως ψυχολόγος. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ξεκίνησαν σε καίριες θέσεις στο τμήμα του marketing παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 και οι Ασιατικοί Αγώνες Κατάρ 2006. Το ανήσυχο πνεύμα του και η επιστροφή του στην Ελλάδα άνοιξαν έναν νέο κύκλο επιχειρηματικότητας στο χώρο της εστίασης που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Ανάμεσα στις πολυπληθείς του δραστηριότητες, καθώς και το δημιουργικό του πνεύμα, είναι και η ουσιαστική του ενασχόληση με τα social media σε πολιτικό επίπεδο και η αρθρογραφία σε ηλεκτρονικά μέσα (Liberal, Protagon, Πρώτο Θέμα, Ελεύθερος Τύπος κ.α.) Σημείο-σταθμό στην επαγγελματική του πορεία αποτέλεσε το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πρώτη επαφή μαζί του που σήμανε την ένταξή του στην ομάδα του Προέδρου. Από τον Μάιο του 2016 αποτελεί ενεργό μέλος της παράταξης ενώ λίγους μήνες αργότερα, ορίστηκε Αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, με βασικό αντικείμενο τα social media.
Σήμερα, είναι διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. και μιλάει στην «δ» για την διαχείριση της πανδημικής κρίσης, τους εμβολιασμούς, την κατάσταση της οικονομίας αλλά και τις επενδύσεις στη χώρα μας, με καλές προοπτικές για την ανάπτυξη.
Ειδικά για τις εσωκομματικές διαδικασίες, διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο, ενώ θα ακολουθήσει το Συνέδριο της Ν.Δ. τον προσεχή Δεκέμβριο: «Η Ν.Δ. ανήκει στη μεγάλη πολιτική οικογένεια των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Κύριε Ρωμανέ, πώς βλέπετε τη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19 από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα; Τελικά, καταφέραμε να είμαστε μπροστά σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τόσο στη διαχείριση όσο και στους εμβολιασμούς;
Το θέμα της πανδημίας δεν είναι ανταγωνιστικό, δεν είναι αγώνας δρόμου μεταξύ των χωρών. Σημασία είχε και έχει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτόγνωρη λαίλαπα και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Για την Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση ήταν αυτονόητο ότι πρώτο και κύριο μέλημα ήταν η προστασία της ανθρώπινης υγείας. Και για αυτό έδρασε αστραπιαία αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το πρώτο κύμα.
Ωστόσο η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι αγώνας σπριντ αλλά μαραθώνιος. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τα σχόλια της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιας για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Margrethe Vestager, ότι τόσο η διαχείριση της πανδημίας, όσο και η κατάσταση αυτή την στιγμή στη χώρα είναι εντυπωσιακή, ή τα εύσημα της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα, το οποίο- όπως είπε- αποτελεί αντικείμενο φθόνου για πολλές χώρες.
Και πράγματι η επιχείρηση «Ελευθερία» και η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία έχουμε προχωρήσει στους μαζικούς εμβολιασμούς αποδεικνύουν ότι το κράτος μπορεί να βγάζει σε πέρας τέτοιες ιδιαίτερα περίπλοκες επιχειρήσεις συνενώνοντας δυνάμεις και αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ψηφιακή τεχνολογία. Ενδεικτικά, η Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου βρισκόταν στην έβδομη θέση μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 8,4 εκ. εμβολιασμούς. Περίπου 4,8 εκ. συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση και 3,7 εκ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Την ίδια θέση κατέχει και ως προς το ποσοστό του πληθυσμού με ολοκληρωμένο εμβολιασμό, που φτάνει το 37,0%. Σε 69 νησιά έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί και με τις 2 δόσεις ενώ σε 19 νησιά εντατικοποιείται το πρόγραμμα με πρόσθετες γραμμές εμβολιασμών. Στη χώρα λειτουργούν 1.526 εμβολιαστικά κέντρα, με περισσότερους από 4.000 εργαζόμενους.

• Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην οικονομία και στον τουρισμό. Πώς το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και τι πρέπει να περιμένουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι;
Στο μέτωπο της οικονομίας η όλη μας προσπάθεια τους τελευταίους 15 μήνες ήταν να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η Πολιτεία με σύνεση και προσεκτικές κινήσεις έχει διαθέσει για τον σκοπό αυτό πάνω από 40 δισ. ευρώ και θα συνεχίζει να στηρίζει για όσο χρειαστεί. Η επιστροφή στην κανονικότητα ήδη γίνεται με προσεκτικά βήματα και σύντομα θα μπορέσουμε να πιάσουμε το νήμα της ζωής μας από εκεί που το αφήσαμε όταν ξέσπασε η πανδημία. Ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας έχει ανοίξει και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν με τις νέες μεταλλάξεις, η εκτίμηση είναι ότι θα είναι μια καλή τουριστική χρονιά. Σύμφωνα με το νέο δείκτη υπολογισμού της τουριστικής κίνησης, Tourism Tracker, της Oxford Economics, που καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ, ο τουρισμός στην Ελλάδα ανεβάζει ταχύτητα και δίνει το “σήμα” για έναν πολύ καλό Αύγουστο. Η χώρα μας έκανε πολύ σημαντική δουλειά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε καινοτόμες ιδέες να γίνουν ευρωπαϊκές πολιτικές. Το «πράσινο διαβατήριο», μια πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υιοθετήθηκε την ΕΕ και από την 1η Ιουλίου είναι πλέον σε εφαρμογή διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και την τουριστική κίνηση.
Στο οικονομικό πεδίο παρά την πρωτόγνωρη κρίση που γονάτισε και τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη η εικόνα είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξη.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε και σύμφωνα την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών, με τον δείκτη να βρίσκεται σε επίπεδα προ πανδημίας. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ένα μπαράζ αναβαθμίσεων -από τους περισσότερους διεθνείς οίκους- των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και πλέον οριοθετούν πλέον το 2021 ως τη χρονιά που θα ξεκινήσει το μεγάλο growth story της χώρας.
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές και όλοι προεξοφλούν μια ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια γεγονός που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις, σε νέες θέσεις εργασίας, σε καλύτερα αμειβόμενες δουλειές και στο κλείσιμο της ψαλίδας των κοινωνικών ανισοτήτων που αυξήθηκε υπέρμετρα τα προηγούμενα χρόνια.

• Παρά την κρίση, βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, με καλές προοπτικές για την ανάπτυξη. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η εμπιστοσύνη στη χώρα και η αξιοπιστία της έχουν ανακτηθεί και σήμερα η Ελλάδα δανείζεται με τα ιστορικό χαμηλότερο επιτόκιο που είχε ποτέ. Στην τελευταία έξοδο στις αγορές τα σχόλια των διεθνών μέσω και δη των πιο έγκυρων όπως τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg επεσήμαναν το γεγονός σε αναλύσεις τους με τίτλους όπως «Η Ελλάδα ένας από τους πιο περιζήτητους δανειολήπτες στην Ευρώπη», ή «Πληρώνουν για να δανείσουν: Με αρνητική απόδοση για πρώτη φορά το ελληνικό 5ετές ομόλογο».
Υπάρχει η εμπιστοσύνη των αγορών αλλά και η αναγνώριση ότι η χώρα έχει μια σοβαρή, αξιόπιστη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυβέρνηση που έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να δημιουργήσει προσκόμματα στις επενδύσεις παράλληλα με την τεράστια πρόκληση της πανδημίας προχώρησε και συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει γρήγορα προσελκύοντας επενδύσεις και ανακτώντας με μεγάλη ταχύτητα το χαμένο έδαφος.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις τα εμβληματικά έργα του Ελληνικού και της Αφάντου ξεκινούν επί κυβέρνησης Ν.Δ.
Και φυσικά υπάρχει και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα δώσει τεράστια ώθηση στις επενδύσεις προσθέτοντας ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας. Είναι πρόγραμμα που θα κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό. Οι δράσεις του αφορούν έργα σε τέσσερις κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων. Και με την κατάλληλη αξιοποίηση η Ελλάδα μπορεί να κάνει το άλμα προς τα εμπρός.
• Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε εσωκομματικές διαδικασίες το φθινόπωρο και τον Δεκέμβριο στο συνέδριο (που είχαν αναβληθεί λόγω πανδημίας). Τι προσδοκά η ΝΔ από αυτές τις διαδικασίες;
Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης η πρόθεση είναι οι εσωκομματικές διαδικασίες να γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο αυτού του έτους.
Εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχει καμία οργανωτική δυσκολία να κινηθεί το κόμμα σε αυτήν την κατεύθυνση και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τακτικό συνέδριο τον Δεκέμβριο.
Το 14ο συνέδριο της Ν.Δ. θα είναι εκλογικό, αλλά αποτελεί και ένα συνέδριο που συμπίπτει με την εμβληματική χρονιά της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και τα 40 χρόνια από την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η Ν.Δ. ανήκει στη μεγάλη πολιτική οικογένεια των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου