ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

B’ Γύρος: Εξελέγησαν νέοι δήμαρχοι σε 7 από τα 8 νησιά της Δωδ/σου

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μέγεθος γραμμάτων

Με με­γά­λη αποχή πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στα Δω­δε­κά­νη­σα ο δεύ­τε­ρος γύρος των αυ­το­διοι­κη­τι­κών εκλο­γών για την ανά­δει­ξη δη­μάρ­χων σε Ρόδο, Κω, Κάρ­πα­θο, Κα­στελ­λό­ρι­ζο, Λέρο, Αστυ­πά­λαια, Κά­λυ­μνο και Πάτμο.

Είναι αξιο­ση­μεί­ω­το ότι σε επτά από τα οκτώ νησιά, οι Δήμοι άλ­λα­ξαν χέρια, πλην της Λέρου όπου επα­νε­ξε­λέ­γη ο κ. Μ. Κό­λιας.

ΚΑ­ΣΤΕ­ΛΟ­ΡΙ­ΖΟ

Δή­μαρ­χος Κα­στε­λο­ρί­ζου εξε­λέ­γη ο κ. Γιώρ­γος Σαμ­ψά­κος με 52,01% λαμ­βά­νο­ντας 194 ψή­φους ένα­ντι 179 του κ. Γιώρ­γου Πα­που­τσή ο οποί­ος ενι­σχύ­θη­κε μά­λι­στα κατά 17,70% ένα­ντι του πρώ­του γύρου. Από τους 1.647 εγ­γε­γραμ­μέ­νους ψή­φι­σαν μόλις οι 376 (πο­σο­στό συμ­με­το­χής 22,83%).

ΑΣΤΥ­ΠΑ­ΛΑΙΑ

Στην Αστυ­πά­λαια δή­μαρ­χος εξε­λέ­γη ο κ. Νίκος Κο­μη­νέ­ας με 64,03% λαμ­βά­νο­ντας 819 ψή­φους ένα­ντι 460 ψήφων που έλαβε η κ. Μαρία Κα­μπού­ρη. Ο κ. Κο­μη­νέ­ας ενι­σχύ­θη­κε κατά 14,07% σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλο­γών. Από τους 2.175 εγ­γε­γραμ­μέ­νους στην Αστυ­πά­λαια ψή­φι­σαν οι 1.308 (πο­σο­στό συμ­με­το­χής 60,14%).

ΚΑ­ΛΥ­ΜΝΟΣ

Νέος δή­μαρ­χος Κα­λύ­μνου με πο­σο­στό 51,97% εξε­λέ­γη ο κ. Δη­μή­τρης Δια­κο­μι­χά­λης ο οποί­ος έλαβε 4.080 ψή­φους ένα­ντι 3.770 του κ. Ι. Μα­στρο­κού­κου.

Η δύ­να­μη του κ. Δια­κο­μι­χά­λη αυ­ξή­θη­κε κατά 28,44 μο­νά­δες στον δεύ­τε­ρο γύρο ενώ κατά 25,79 ενι­σχύ­θη­κε του κ. Μα­στρο­κού­κου. Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι ο ση­με­ρι­νός δή­μαρ­χος Κα­λύ­μνου κ. Ι. Γα­λου­ζής δεν κα­τά­φε­ρε να πε­ρά­σει στον δεύ­τε­ρο γύρο πα­ρ΄ό­τι βρι­σκό­ταν σε από­στα­ση ανα­πνο­ής από τους δύο πρώ­τους. Από τους 21.803 εγ­γε­γραμ­μέ­νους στην Κά­λυ­μνο, ψή­φι­σαν μόλις οι 8.124 (πο­σο­στό συμ­με­το­χής 37,27%).

ΛΕΡΟΣ

Στη Λέρο δή­μαρ­χος επα­νε­ξε­λέ­γη ο κ. Μι­χά­λης Κό­λιας με πο­σο­στό 57,67% λαμ­βά­νο­ντας 2.478 ψή­φους ένα­ντι 1.819 του κ. Γιώρ­γου Παυλή. Ο πρώ­τος ενι­σχύ­θη­κε κατά 17,88% στον πρώτο γύρο ένα­ντι 20,18% του δεύ­τε­ρου. Από τους 9.020 εγ­γε­γραμ­μέ­νους ψή­φι­σαν οι 4.445 (πο­σο­στό συμ­με­το­χής 49,28%).

ΠΑ­ΤΜΟΣ

Νέος δή­μαρ­χος Πά­τμου είναι ο κ. Ελευ­θέ­ριος Πέ­ντες ο οποί­ος κα­τά­φε­ρε να αφή­σει στη δεύ­τε­ρη θέση τον ση­με­ρι­νό δή­μαρ­χο κ. Γρη­γο­ρη Στόι­κο. Ο κ. Ελευ­θέ­ριος Πέ­ντες έλαβε 50,89% και 1.028 ψή­φους ένα­ντι 992 του κ. Στόι­κου.

Στον δεύ­τε­ρο γύρο ο κ. Πέ­ντες ενί­σχυ­σε κατά 22,85% τα πο­σο­στά του ένα­ντι 7,25% του κ. Στόι­κου. Από τους 3.468 εγ­γε­γραμ­μέ­νους ψή­φι­σαν οι 2.062 (πο­σο­στό συμ­με­το­χής 59,62%).

ΚΑΡ­ΠΑ­ΘΟΣ

Στην Κάρ­πα­θο νέος δή­μαρ­χος ανα­δεί­χθη­κε ο κ. Ι. Νι­σύ­ριος με πο­σο­στό 56,73% και 1.990 ψή­φους ένα­ντι 1.518 του κ. Εμ. Κα­πε­τα­νά­κη.

Ο κ. Νι­σύ­ριος ενι­σχύ­θη­κε κατά 16,36% σε σχεση με τον πρώτο γύρο και ο κ. Κα­πε­τα­νά­κης κατά 10,53%. Από τους 8.673 εγ­γε­γραμ­μέ­νους ψή­φι­σαν οι 3.559 (πο­σο­στό συμ­με­το­χής 41.04%).

ΚΩΣ

Νέος δή­μαρ­χος Κω εξε­λέ­γη ο κ. Θε­ο­δό­σης Νι­κη­τα­ράς με 61,39% και 9.177 ψή­φους ένα­ντι 5.732 του ση­με­ρι­νού δη­μάρ­χου κ. Γιώρ­γου Κυ­ρί­τση. Ο κ. Νι­κη­τα­ράς αύ­ξη­σε τα πο­σο­στά του κατά 16,38% στον δεύ­τε­ρο γύρο ένα­ντι μόλις 0,93% του κ. Κυ­ρί­τση. Από τους 30.886 εγ­γε­γραμ­μέ­νους ψή­φι­σαν μόλις οι 15.363 (πο­σο­στό συμ­με­το­χής 49,74%).

Σύμ­φω­να με την ισχύ­ου­σα νο­μο­θε­σία, οι νέοι πε­ρι­φε­ρειάρ­χες και δή­μαρ­χοι, καθώς και τα νέα πε­ρι­φε­ρεια­κά και δη­μο­τι­κά συμ­βού­λια, θα ανα­λά­βουν, επι­σή­μως, κα­θή­κο­ντα την 1η Σε­πτεμ­βρί­ου 2019.

Η θη­τεία τους θα ολο­κλη­ρω­θεί την 31η Δε­κεμ­βρί­ου 2023.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.