Ειδήσεις

Συμμετοχή του Δημάρχου Ρόδου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ με θέμα το προσφυγικό

Ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ με θέμα το Προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στις 2-3-4 Ιουνίου  στην Σάμο, ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στην θεματική ενότητα «Τουρισμός-Ανάπτυξη και Προσφυγικές Ροές»

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κ. Γιωρκάτζης, Δήμαρχοι από την Τουρκία, ο υπεύθυνος προγράμματος για τους Πρόσφυγες του Συμβουλίου της Ευρώπης Gyorgy Illes, εκπρόσωποι κομμάτων, Περιφερειάρχες , οι Δήμαρχοι: Κω κ. Γ. Κυρίτσης, Λέρου κ. Μιχ.Κόλλιας,  Πάτμου κ. Γρ. Στόικος, Αγαθονησίου κ. Ευαγ. Κόττορος, Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, κ. Σ. Διακοσταματίου.

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Ρόδου τόνισε πως οι δήμοι της χώρας και ιδιαίτερα οι νησιωτικοί δήμοι του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει ευθύνες, πέραν των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αντιμετωπίζοντας με το μικρότερο δυνατό κόστος τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή των τοπικών τους κοινωνιών.

Ο κ. Χατζηδιάκος αναφερόμενος στις δυσανάλογες διαστάσεις που έχει λάβει το εν λόγω ζήτημα αναφορικά με τις δυνατότητες των δήμων και των τοπικών κοινωνιών επεσήμανε τις αρνητικές συνέπειες των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, με αποτέλεσμα τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα να έχουν πτώση στις κρατήσεις και στην ζήτηση και ο τουρισμός μας να αποκτά χαρακτηριστικά «δυο ταχυτήτων».

Ο Δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε και σε άλλους παράγοντες, καθώς και στις πρόσφατες εξελίξεις που πλήττουν τον Ελληνικό τουρισμό, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στην διαμονή και στην εστίαση από το 13% στο 23% και τώρα στο 24%, η κατάργηση της έκπτωσης του 50% στο φόρο κατανάλωσης αλκοόλ που διατηρούσαν τα νησιά, τα capital controls, η επικείμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης, η αστοχία της κυβέρνησης να στελεχώσει εγκαίρως τις προξενικές μας αρχές στην Ρωσία για την χορήγηση της βίζας, ακόμη και η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τα οποία συνδέονται άμεσα με την τουριστική κίνηση και την ελκυστικότητα των τουριστικών μας περιοχών, απειλώντας την οικονομική επιβίωση των ΜΜΕ και των συμπολιτών μας.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ρόδου υπογράμμισε πως η κρισιμότητα του φαινομένου απαιτεί συνεχής επαγρύπνηση, ψυχραιμία, προγραμματισμό, καθώς και άμεση και συλλογική δράση, φέρνοντας ως παράδειγμα το χώρο προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων που λειτουργεί άτυπα στην Ρόδο από τον Αύγουστο 2015. «Προκειμένου να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, και την  εικόνα του νησιού μας ως διεθνούς φήμης τουριστικού προορισμού από μια δυνητικά ανεξέλεγκτη κατάσταση, δημιουργήσαμε και λειτουργούμε, σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες, ντόπιους επιχειρηματίες καθώς και με τη συγκινητική ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας ένα χώρο προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων στο οποίο παρέχονται οργανωμένα και με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας όλες οι απαραίτητες ανθρωπιστικές υπηρεσίες στους πρόσφυγες μέχρι την αναχώρηση τους στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ο Δήμαρχος επικαλούμενος τα προβλήματα που υπάρχουν στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, όπου σήμερα φιλοξενούν  55.000 πρόσφυγες, κατάθεσε προτάσεις για την ενίσχυση των δήμων που επιβαρύνονται από τις μεταναστευτικές ροές, τονίζοντας και την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού κοινωφελούς χαρακτήρα, πρόταση που υιοθετήθηκε από το Συνέδριο, καθώς και την προώθηση κινήτρων στους επιχειρηματικούς κλάδους που πλήττονται από το προσφυγικό/μεταναστευτικό (π.χ. διευκόλυνση πληρωμών προς το δημόσιο, χαμηλότερο ΦΠΑ).

Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο κ. Χατζηδιάκος πραγματοποίησε σειρά επαφών και συζητήσεων για θέματα που αφορούν στο νησί της Ρόδου.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΝΔ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά με την υποστελέχωση της Ά Αστυνομικής Δ/νσης Δωδεκανήσου  και του Λιμενικού Σώματος ζητώντας την άμεση ενίσχυση τους με επιπλέον προσωπικό.

Ο κ. Χατζηδιάκος συναντήθηκε επίσης με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεράσιμο Ζαχαράτο, με τον οποίον συζήτησε για θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολή της Ρόδου, για την υπογραφή της σύμβασης που αφορά στη Μεσαιωνική Πόλη, καθώς και για την επίσπευση της δημοσίευσης της Υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ, η οποία αναγνωρίζει τις Πηγές Καλλιθέας ως λουτρικές ιαματικές πηγές.

Συνάντηση είχε και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας κ. Ιωάννη Ταφύλλη, όπου συζήτησαν την παραχώρηση στον δήμο του πρώην στρατόπεδου 299 ΤΕΧ για την μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το κέντρο της Ρόδου και των οχημάτων του Δήμου, καθώς και την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την αξιοποίηση των μηχανημάτων έργου του Δήμου.

Τέλος ο Δήμαρχος συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον οποίο συζήτησε τις προτάσεις του Δήμου Ρόδου ενόψει του επικείμενου νομοσχεδίου που αφορούν στην διευκόλυνση της λειτουργίας των Δήμων, καθώς και στην δυνατότητα των τριών υποψήφιων δήμων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 να συστήσουν  μια Α.Ε. ειδικού σκοπού, η οποία να μπορεί να χρηματοδοτείται από τα Υπουργεία, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της δεύτερης φάσης αξιολόγησης.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου