Ειδήσεις

Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις το Ν/Σ για αιγιαλό και παραλία

Θέμα συζήτησης ενδέχεται να αποτελέσει σε προσεχή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία.

Αυτό δήλωσε χθες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και πρώην πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ κ. Πάνος Βενέρης με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί εξαιτίας του νομοσχεδίου.

Να επισημανθεί πως η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να διοργανώσει ημερίδα προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα που θα προκληθούν μετά την ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου.
Δεν αποκλείεται και η ανάληψη πρωτοβουλιών από το ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, που θα έχουν ως στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο γιατί θα γίνει η αιτία να «ξεπουληθούν» οι περισσότερες παραλίες.
Υπενθυμίζεται πως το τμήμα Δωδεκανήσου του ΤΕΕ διοργάνωσε εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή, 30 Μαΐου, στο Εργατικό Κέντρο προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα που θα προκληθούν.
«Το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία δόθηκε σε διαβούλευση. Περιλαμβάνει κάποιες ρυθμίσεις για τις οποίες υπάρχουν αντιδράσεις», δήλωσε ο κ. Πάνος Βενέρης.

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι δυνατό να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα που κτίσθηκαν στον αιγιαλό. Μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατό να νομιμοποιηθούν κτίσματα που ήταν στις παραλίες και σε προστατευόμενες εκτάσεις. Το σχέδιο νόμου είναι αντισυνταγματικό. Μπορεί αργότερα να εκπέσει αν γίνουν προσφυγές στα δικαστήρια», δήλωσε ο κ. Πάνος Βενέρης.

«Όλες οι νομολογίες του Συμβουλίου τους Επικρατείας επισημαίνουν πως όποιο αυθαίρετο βρίσκεται στον αιγιαλό και την παραλία και σε προστατευόμενες εκτάσεις δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Με την εφαρμογή του νομοσχεδίου θα επιτρέπεται η προσάμμωση δηλαδή το μπάζωμα περιοχών που είναι μπροστά από επιχειρήσεις ή ξενοδοχεία σε αναλογία πέντε τετραγωνικά μέτρα ανά κλίνη. Δεν κατανοώ πού αποβλέπει η συγκεκριμένη ρύθμιση. Θα έχει τραγικά αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Πάνος Βενέρης και πρόσθεσε πως στο νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλες διατάξεις που είναι εξίσου κατακριτέες.

«Σε γενικές γραμμές το καθεστώς της Δωδεκανήσου θα συνεχίσει να ισχύει. Δεν καταργείται ο κτηματολογικός κανονισμός. Αυτό για το νομό μας είναι θετικό. Το έτος 2006 είχε καταβληθεί προσπάθεια για να δημιουργηθούν κτηματολογικές μερίδες μέσα σε παραλιακές ζώνες. Τότε το τμήμα του ΤΕΕ Δωδεκανήσου είχε κάνει αγώνα. Τελικά το σχέδιο νόμου αποσύρθηκε. Βλέπουμε πως σιγά σιγά μπαίνει «χέρι» στην παραλιακή ζώνη. Με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών αυτό θα πρέπει να αποτραπεί. Ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε στην Ελλάδα είναι οι παραλίες. Στα Δωδεκάνησα εξαιτίας του κτηματολογίου οι ακτές απλώνονται σε μεγάλη έκταση. Δεν ήταν κορόιδα οι Ιταλοί που έδωσαν δημόσιο χαρακτήρα σε τόσο μεγάλες εκτάσεις», δήλωσε ο κ. Πάνος Βενέρης.

«Σε αρκετές περιπτώσεις οι Ιταλοί έδωσαν δημόσιο χαρακτήρα σε ακτές για λόγους ασφαλείας. Το καθεστώς αυτό όμως διατηρήθηκε στη Ρόδο, στην Κω και σε τμήμα της Λέρου. Αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού μας έναντι της υπόλοιπης Ελλάδος. Αυτό το πλεονέκτημα εμείς πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», τόνισε ο κ. Πάνος Βενέρης και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να διευκρινιστούν αρκετά ζητήματα.
«Δεν αφήνονται και ελεύθεροι χώροι στις ακτές. Δεν έχουν βάση όσα αναφέρθηκαν για τις παραλίες μας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Ισπανία. Εκτιμώ πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί», δήλωσε ο κ. Βενέρης.

«Αν είναι ανάγκη να γίνει νέο νομοσχέδιο αυτό δεν θα πρέπει να εντάσσεται σε μια ενιαία λογική διαχείρισης της παράκτιας ζώνης της χώρας. Δεν θα πρέπει να γίνονται αποσπασματικά κάποια πράγματα», δήλωσε ο κ. Βενέρης.
Σε ερώτηση αν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προβεί σε κινήσεις που θα έχουν ως στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου, ο κ. Βενέρης δήλωσε:
«Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση όλων των φορέων στο Εργατικό Κέντρο την περασμένη εβδομάδα. Συμφωνήθηκε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε. Πρέπει να κληθεί να γνωμοδοτήσει το περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα αυτό», είπε ο κ. Βενέρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου