Ειδήσεις

ΙΤΕΠ: Μία στις 5 θέσεις εργασίας στα Ελληνικά ξενοδοχεία δεν καλύφθηκε το 2024

Σε 53.817 ανέρχονται οι ελλείψεις προσωπικού στα Ελληνικά ξενοδοχεία έναντι των 278.188 θέσεων εργασίας που προβλέπονται στο οργανόγραμμα, σύμφωνα με την τέταρτη ετήσια έρευνα που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), αναφορικά με την εκτίμηση της απασχόλησης στα Ελληνικά Ξενοδοχεία.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου 2024 με περίοδο αναφοράς την περασμένη χρονιά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό των οργανικών θέσεων εργασίας στα ελληνικά ξενοδοχεία που παρέμειναν κενές ανήλθαν σε 19%, δηλαδή σχεδόν μία στις 5, παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε σχέση με το 2023. Τα επίπεδα αυτά των ελλείψεων επηρέασαν αρνητική την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, επισημαίνει το ΙΤΕΠ.

Οι περισσότερες ελλείψεις -σε απόλυτους αριθμούς- σημειώνονται στο Νότιο Αιγαίο (11.705, 15,5%) και –ποσοστιαία- στην Κεντρική Ελλάδα (4.608 θέσεις, 31%). Οι νησιωτικές περιοχές παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά στην πρόθεση πρόσληψης προσωπικού από τρίτες χώρες, με κορυφαία τα Νησιά Νοτίου Αιγαίου (68,9%) πιθανόν λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας και των υψηλών αναγκών σε εργατικό δυναμικό. Οι ηπειρωτικές περιοχές εμφανίζουν σαφώς χαμηλότερα ποσοστά, πιθανόν λόγω μικρότερης τουριστικής εξάρτησης και καλύτερης πρόσβασης σε εγχώριο εργατικό δυναμικό.

Περισσότερες οι ελλείψεις στα τετράστερα

Σε σχέση με την κατηγορία των ξενοδοχείων, το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρείται στα ξενοδοχεία 2 αστέρων (38%) και το μικρότερο τα ξενοδοχεία 5 αστέρων (12%). Σε απόλυτους αριθμούς οι περισσότερες ελλείψεις καταγράφονται στα τετράστερα ξενοδοχεία (13.583).

Από τις 37 ειδικότητες για τις οποίες έγινε η έρευνα, η πιο περιζήτητη διαχρονικά είναι αυτής της καμαριέρας καθώς αποτελεί το 16% των προβλεπόμενων θέσεων βάσει οργανογράμματος, το 17% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 9% του συνόλου των ελλείψεων.

52% κενές θέσεις σε καμαριέρες, σερβιτόρους, ρεσεψιονίστ και μάγειρες

Το 61% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος καλύπτουν οι ειδικότητες της Καμαριέρας, του Σερβιτόρου, του Receptionist, του Βοηθού Σερβιτόρου, του Barista, του Λαντζέρη της Τεχνικής Υποστήριξης και του Μάγειρα (όλων των βαθμίδων). Οι ειδικότητες αυτές αντιστοιχούν στο 63% των θέσεων που καλύφθηκαν και στο 52% του συνόλου των ελλείψεων.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η δυσκολία κάλυψης των θέσεων εξειδικευμένου και διευθυντικού προσωπικού, καθώς δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσω προσλήψεων από τρίτες χώρες. Ειδικότερα, οι θέσεις Γενικού Διευθυντή, Front Office Manager, Λογιστή και Βοηθού Λογιστή, Sales Manager, Housekeeping Director, Προϊσταμένης Ορόφου, Marketing Manager, πληροφορικάριoυ (ΙΤ) και του Sommelier παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ελλείψεων ανά ειδικότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ειδικότητα του Sommelier, που εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη (51%) με σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες. Γενικά στα εξειδικευμένα στελέχη το ποσοστό ελλείψεων ανά ειδικότητα είναι υψηλό, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για τη δημιουργία τέτοιων στελεχών μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

3 στα 10 ξενοδοχεία με τουλάχιστον μία κενή θέση καμαριέρας

Από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 30% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 23% σε τουλάχιστον μία θέση receptionist, το 22% σε τουλάχιστον μία θέση σερβιτόρου, το 18% σε τουλάχιστον μία θέση καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και το 17% σε τουλάχιστον μία θέση Barista/Barman-Barwoman και Τεχνικής Υποστήριξης.

Σε επίπεδο τμημάτων, τα τμήματα F&B, Οροφοκομίας και Κουζίνας αποτελούν το 43% των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας με βάση το οργανόγραμμα. Το τμήμα Υποστηρικτικών υπηρεσιών παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων (24%), ακολουθούμενο από τα τμήμα Διοικητικών υπηρεσιών, πωλήσεων, μάρκετινγκ & ΙΤ (23%). Το ποσοστό ελλείψεων σε Κουζίνα, Υποδοχή και F&B εκτιμάται κοντά στο 20%, και για το τμήμα Οροφοκομίας στο 15%.

Ανεβαίνει το «outsourcing»

Δεδομένης της πραγματικότητας αυτής στην αγορά εργασίας, παρατηρείται μια τάση ανόδου του ποσοστού των ξενοδοχείων που χρησιμοποιούν υπηρεσίες outsourcing. Ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση του ποσοστού των ξενοδοχείων που δεν χρησιμοποιούν καμία εξωτερική υπηρεσία από 32% το 2021 σε 21% το 2024, δείχνοντας μια σαφή αλλαγή στρατηγικής στον τρόπο λειτουργίας του κλάδου. Η πιο συχνή υπηρεσία που παρέχεται από εξωτερικό συνεργάτη για το 59% των ξενοδοχείων είναι η τήρηση των λογιστικών τους βιβλίων.

Το 47% των ξενοδοχείων προτίθεται να προσλάβει ξένους

To 47% των ξενοδοχείων προτίθεται να προσλάβει προσωπικό από τρίτες χώρες. Ο συνολικός αριθμός προσλήψεων προσωπικού από τρίτες χώρες που οι ξενοδόχοι που έχουν κάνει αίτηση για πρόσληψη, αντιστοιχεί στο 13% των ελλείψεων που παρατηρήθηκε το 2024 και αφορά κυρίως μη εξειδικευμένο προσωπικό. Το 81% των ξενοδοχείων αυτών ενδιαφέρονται για την ειδικότητα της καμαριέρας, η οποία και αντιστοιχεί στο 36% του συνόλου των προσλήψεων από τρίτες χώρες.

Στην έρευνα συμμετείχαν σε 597 ξενοδοχεία για 37 ειδικότητες, για κάθε μία από τις οποίες αναφέρεται ο αριθμός των εργαζομένων που προβλέπονται στο οργανόγραμμα, ο αριθμός των θέσεων που καλύφθηκε και υπολογίζονται οι ελλείψεις που τελικά προέκυψαν.

Πηγή: tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου