Ειδήσεις

Με το βλέμμα σε Γερμανία και Βρετανία η επανεκκίνηση του τουρισμού

Ο τουρισμός αναμένεται να επανεκκινήσει επισήμως στις 15 Μαΐου με τον κλάδο να περιμένει πως θα κινηθούν οι αφίξεις από τις αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας. Κριτική για την χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών.
Το άνοιγμα της εστίασης άνοιξε τον χορό για την επικείμενη επίσημη επανεκκίνηση του τουρισμού στην χώρα από τις 15 Μαΐου, με την Κομισιόν να χαλαρώνει υπό προϋποθέσεις τους περιορισμούς που ισχύουν στα κράτη μέλη για τα μη απαραίτητα ταξίδια από τρίτες χώρες. Μια εξέλιξη που είναι άκρως θετική για την Ελλάδα που η οικονομία της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και έχει υψηλές φιλοδοξίες για φέτος έπειτα από μια καταστροφική χρονιά λόγω πανδημίας.

Η Κομισιόν προτείνει να επιτραπεί η είσοδος στην ΕΕ για μη ουσιώδεις λόγους όχι μόνο για όλα τα άτομα που προέρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και για όλα τα άτομα που έχουν λάβει την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου εγκεκριμένου από την ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αναφέρει επίσης πως η εμφάνιση μεταλλάξεων του κορωνοιού απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και ως εκ τούτου, ως αντισταθμιστικό μέτρο, προτείνει έναν νέο μηχανισμό «φρένου έκτακτης ανάγκης», ο οποίος θα συντονίζεται σε επίπεδο ΕΕ και θα περιορίζει τον κίνδυνο εισόδου τέτοιων μεταλλαγών στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα, οι επιχειρηματίες του κλάδου σημειώνουν πως ο Μάιος είναι ουσιαστικά χαμένος, ενώ τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τον Ιούνιο δεν είναι ενθαρρυντικά, με τις προσδοκίες να είναι περίπου στο 25% με 35% για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, ενώ οι μεγάλες ελπίδες τοποθετούνται στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου καθώς θα έχουν προχωρήσει σημαντικά οι εμβολιασμοί.

Αναμονή για τους Βρετανούς τουρίστες
Οι φορείς του τουριστικού κλάδου αν και δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις της Κομισιόν εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τι θα συμβεί με την μεγάλη τουριστική αγορά της Μεγ. Βρετανίας, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να είναι αρχικά εκτός της «πράσινης λίστας» της βρετανικής κυβέρνησης. Από τις 17 Μαΐου αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί για τα ταξίδια των Βρετανών, με τον Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει πως «θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα πρώτο άνοιγμα από τις 17 Μαΐου ωστόσο μεγάλη, πράσινη λίστα χωρών χωρίς καραντίνα μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των βρετανικών ΜΜΕ, οι Βρετανοί που θα θελήσουν να επισκεφτούν την Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως επίσης και η Ισπανία και η Γαλλία. Στην πράσινη λίστα που θα ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα αναμένεται να περιλαμβάνονται χώρες όπως η Μάλτα, το Γιβραλτάρ, οι Σεϋχέλλες, το Ισραήλ, πιθανότατα και η Πορτογαλία. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η Βρετανία δεν θα συστήνει στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Πορτογαλία (με εξαίρεση τις Αζόρες), τα Κανάρια Νησιά και τα ελληνικά νησιά Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Ζάκυνθος και Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Guardian, αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε πως η πράσινη λίστα θα ενημερώνεται κάθε λίγες εβδομάδες για να δώσει στους Βρετανούς την ευκαιρία να εκδράμουν.  Ανέφερε πως «είναι μια κυλιόμενη, εξελισσόμενη λίστα που θα ξεκινήσει προσεκτικά αλλά θα μπορούσε να αρχίσει να αλλάζει γρήγορα», και πρόσθεσε ότι  «δεν είναι σαν μια εφάπαξ λίστα που επηρεάζει το σύνολο του καλοκαιριού. Θα ενημερώνεται συνέχεια και θα προστίθενται και άλλες χώρες».

Με το βλέμμα και στη γερμανική τουριστική αγορά
Από πλευράς του, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης βρίσκεται στο Βερολίνο με στόχο την ενίσχυση των τουριστικών ροών από τη Γερμανία στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με αξιωματούχους και τουριστικούς φορείς της χώρας. Η γερμανική αγορά θεωρείται από τις πλέον σημαντικές για την Ελλάδα, καθώς το 2019, οι αφίξεις Γερμανών τουριστών ανήλθαν σε 4 εκατ., με τις αντίστοιχες εισπράξεις να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, ο κ. Υπουργός θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού, κ. Thomas Bareiß. Ακολούθως, ο κ. Χάρης Θεοχάρης θα συνομιλήσει με ανώτατα στελέχη της TUI και συγκεκριμένα με τον κ. Sebastian Ebel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου και με τον κ. Thomas Ellerbeck, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής  του ομίλου. Κατόπιν, ο υπουργός Τουρισμού θα επισκεφθεί την έδρα του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (DRV), όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο κ. Norbert Fiebig, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Dirk Inger και τον Διευθυντή Πολιτικής και Εξωτερικού Τουρισμού κ. Volker Adams.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Γερμανία, το απόγευμα της Τετάρτης, 5 Μαΐου, ο κ. Χάρης Θεοχάρης θα μεταβεί στην Πολωνία.

Γερμανικές αντιδράσεις για την βιασύνη της Ελλάδας
Ωστόσο η απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει την είσοδο τουριστών από ΕΕ και τρίτες χώρες υπό τη προϋπόθεση ότι έχουν εμβολιαστεί ή προσκομίζουν αρνητικό τεστ PCR καταργώντας παράλληλα την επταήμερη καραντίνα έχει προκαλέσει αντιδράσεις με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt  να αναφέρει πως «την ώρα όμως που η ΕΕ συζητά ακόμα την μορφή του πιστοποιητικού η Ελλάδα δημιουργεί τετελεσμένα». Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung σημειώνει πως η απόφαση της Κομισιόν για χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών συνέβη εξαιτίας της Ελλάδας και Κροατίας που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο στον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, ο σχολιαστής της εφημερίδας του Μονάχου επικρίνει τη μονομερή στάση των δύο αυτών κρατών σημειώνοντας πως «παρά την κατανόηση για τη σημασία του τουρισμού στην Ελλάδα ή την Κροατία, πρέπει κανείς να αναλογιστεί, ότι κάθε κράτος-μέλος αποτελεί πύλη για ολόκληρο των χώρο Σένγκεν».

Τονίζει ότι «το ποιος επιτρέπεται να ταξιδεύσει στην Ευρώπη, αφορά όλους, και όχι μόνο λόγω πανδημίας. Η πρόταση που έκανε η Κομισιόν θα πρέπει να γίνει άμεσα αντικείμενο εξέτασης. … Όσο συνεχίζεται η εμβολιαστική καμπάνια, θα ξυπνήσει και στους Ευρωπαίους η διάθεση για ταξίδια. Γι αυτό θα πρέπει εγκαίρως να ξεκαθαριστεί, κάτω από ποιες συνθήκες οι εμβολιασμένοι μπορούν ξανά να ταξιδεύσουν. Άγνωστη παράμετρος παραμένουν οι μεταλλάξεις, γι αυτό και το φρένο κινδύνου (που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν) για τρίτες χώρες έχει νόημα και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε όσες χώρες μεταδίδονται οι νέες μεταλλάξεις του ιού. Κι αυτό το φρένο κινδύνου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί νωρίτερα πριν είναι πολύ αργά, διότι η βρετανική μετάλλαξη μάς δίδαξε πόσο γρήγορα οι μεταλλάξεις μπορούν να αυξήσουν τις μολύνσεις. Ακόμη και στην μείωση των ορίων (για χαλάρωση των μέτρων), χρειάζεται προσοχή. Το τίμημα για τα λάθη στην πανδημία είναι η επιστροφή σε μέτρα λοκντάουν».

Πηγή: businessdaily.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου