Συνεντεύξεις

Μ. Σαββής: «Οι Ευρωεκλογές πρέπει να γίνουν απαρχή για σημαντικές ανατροπές»

«Οι ευρωεκλογές από διαδικασία χαλαρής ψήφου και απλής διαμαρτυρίας πρέπει να γίνουν απαρχή για σημαντικές ανατροπές τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, την οποία επιλέξαμε για κοινή πορεία σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον με έντονη ρευστότητα» τονίζει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα της ΔΗΜΑΡ, πρώην δήμαρχος Νότιας Ρόδου και αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ροδίων κ. Μανώλης Σαββής.

Ο κ. Σαββής αναλύει την πολιτική πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την Ευρώπη, την στάση της έναντι του δικομματισμού, τους στόχους της αλλά και το πρόγραμμά της για τα νησιά.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μανώλη Σαββή:

• Μανώλης Σαββής, από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης για χρόνια, τώρα στο ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή…
Η συμμετοχή στα κοινά αποτελεί βασικό στοιχείο της δράσης μου, που ξεκινά από τα μαθητικά μου χρόνια και αφορά πολλούς τομείς.
Η σχεδόν 20χρονη παρουσία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση με εφοδίασε με γνώση, εμπειρία και κυρίως δυνατότητες παρέμβασης στην διεκδίκηση συλλογικών θεμάτων. Είναι μεγάλο σχολείο η συνεχής επαφή με τον πολίτη και χαρά η προσφορά.
Δεν ένοιωσα όμως ποτέ ότι η συμμετοχή συνεπάγεται και «καρέκλα». Η πρόσφατη (πριν 1,5 χρόνο) με δική μου επιλογή, επιστροφή στην εργασία μου σε μια περίοδο κρίσιμη και δυστυχώς για πολλούς επώδυνη, ενίσχυσε τις απόψεις μου για συλλογική και αποτελεσματική δράση.
Οι ευρωεκλογές από διαδικασία χαλαρής ψήφου και απλής διαμαρτυρίας πρέπει να γίνουν απαρχή για σημαντικές ανατροπές τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, την οποία επιλέξαμε για κοινή πορεία σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον με έντονη ρευστότητα.
Είναι χαρά και τιμή για μένα προσωπικά, η αποδοχή από τα όργανα του κόμματος της διαθεσιμότητάς μου για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς – Προοδευτική Συνεργασία.

• Πολλοί αναρωτιούνται για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Μήπως ένοιωθε άβολα στην ανάγκη επιβολής μέτρων για το ξεπέρασμα της κρίσης;
Όταν μας χρειάστηκε η Ελλάδα ήμασταν εκεί. Απορρίψαμε το βόλεμα της ρητορικής αντιπολίτευσης, με υπευθυνότητα επιλέξαμε με την συμμέτοχη μας τη διάσωση της χώρας από την άτακτη χρεοκοπία. Διεκδικήσαμε δίκαιες λύσεις και δημοκρατικές αλλαγές. Υπερασπιστήκαμε παντού τον κόσμο της εργασίας, τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.
Δεν αποδεχθήκαμε τη συντηρητική και αυταρχική στροφή της κυβέρνησης. Δεν γαντζωθήκαμε στην κυβερνητική εξουσία. Με την αποχώρησή μας στείλαμε μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη πως οι πολιτικές αυτές δεν πρέπει να συνεχιστούν. Πως η Δημοκρατική Αριστερά θα συμμετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας μόνο όταν τηρούνται οι προγραμματικές δεσμεύσεις.
Αποχωρώντας από την κυβέρνηση ασκήσαμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Με θέσεις και προτάσεις. Με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Σήμερα βιώνουμε μια ασφυκτική πραγματικότητα.
Τα κόμματα του νέου δικομματισμού δεν δημιουργούν ρεαλιστικές συνθήκες εξόδου από την κρίση.
Η κυβέρνηση βλέπει μόνο αριθμούς και όχι ανθρώπους. Αλλά και οι αριθμοί της ανεργίας, των μειωμένων μισθών, των συντάξεων και της φτώχειας αμφισβητούν τις επιλογές της. Success story με ανεργία 30% δεν υπάρχει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κάθε αναγκαία αλλαγή. Υπόσχεται ικανοποίηση όλων των αιτημάτων. Επιμένει σε ξεπερασμένες κρατικιστικές συνταγές.
Ταλαντεύεται ακόμη στο εσωτερικό του για το ζήτημα ευρώ ή δραχμή. Ο νέος δικομματισμός δημιουργεί πόλωση και τεχνητή όξυνση. Αυτή όμως η πολιτική παρατείνει την κρίση και διχάζει την κοινωνία.

• Ποια είναι η «εναλλακτική» πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη χώρα;
Υπάρχει τρίτη πρόταση για τους πολίτες. Διεκδικούμε μια νέα σχέση αλληλεγγύης με τους εταίρους μας. Με αυτονομία της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις. Διεκδικούμε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο, θα μειώσει ουσιαστικά τις επιβαρύνσεις του χρέους και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προώθηση της ανάπτυξης.
Διεκδικούμε μια άλλη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος με παροχή ρευστότητας στην αγορά και με προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Προτάσσουμε μια πολιτική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και δημιουργικής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Προβάλλουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που είναι σε αρμονική σύνδεση με την προστασία του περιβάλλοντος, στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δίνει έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προωθεί την ανταγωνιστικότητα στη βάση της ποιότητας και όχι των χαμηλών μισθών. Υποστηρίζουμε την ανασυγκρότηση του δημοσίου με κινητικότητα και αξιολόγηση ουσιαστική, αποσυνδεμένη από τις απολύσεις, σεβασμό στο κράτος δικαίου, αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Προτάσσουμε μια νέα κοινωνική πολιτική που θα σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων και θα μεριμνά πρώτα για τους αδύναμους. Που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πολιτών και θα θεμελιώνει ένα σύγχρονο κράτος κοινωνικών υπηρεσιών.
Υπάρχει τρίτη πρόταση.
Με φορολογικό σύστημα που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη αντί της σημερινής υπερφορολόγησης.
Με σταθερότητα και ασφάλεια και συντάξεις αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Με ευκαιρίες εργασίας για τη νέα γενιά, που πρέπει να δημιουργήσει στην Ελλάδα.
Με κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, θρήσκευμα.
Με εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, εξάλειψη των προνομίων, κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, διαφάνεια παντού και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών.

• Ποιοι είναι οι στόχοι της Δημοκρατικής Αριστεράς για την πορεία της ΕΕ;
Αγωνιζόμαστε για μιαν άλλη Ελλάδα σε μιαν άλλη Ευρώπη. Αντιτασσόμαστε στην προοπτική μιας γερμανικής Ευρώπης. Αντιτασσόμαστε στη μονομέρεια μιας ακραίας δημοσιονομικής λιτότητας που τροφοδοτεί την κοινωνική πόλωση, τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. Με κοινή και αμοιβαία αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Με αναθεώρηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Διεκδικούμε την Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, του πολιτισμού, των δικαιωμάτων. Της ολόπλευρης Δημοκρατίας. Της ειρήνης. Την Ευρώπη της σύγκλισης και της πολιτικής δημοκρατικής ενοποίησης. Συμμετέχουμε στην προοδευτική συμμαχία σοσιαλιστών και δημοκρατών και εργαζόμαστε για την κοινή δράση όλων των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων.

• Γιατί ο κόσμος να ψηφίσει Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία;
Ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές, ψηφίζουμε για την πορεία της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας. Τη συνεργασία των δυνάμεων της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Τη συνεργασία αξιόπιστων προσώπων της πολιτικής, της επιστήμης και της εργασίας, των γραμμάτων και των τεχνών, της κοινωνίας των πολιτών. Ψηφίζουμε Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία, για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη για αλλαγή πολιτικής. Για να ισχυροποιηθεί η πρόταση που υπερβαίνει τη συντηρητική πολιτική και τον αριστερό λαϊκισμό, η πρόταση της προοδευτικής εξόδου από την κρίση με ευθύνη και σταθερότητα. Για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Με πρόγραμμα που θα τηρείται. Με δεσμεύσεις που θα προασπίζουν την κοινωνία. Με αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία των εταίρων.

• Τι μπορούν να προσδοκούν τα νησιά μας από την παρουσία νησιωτών στην Ευρωβουλή;
Είναι αλήθεια ότι η ΔΗΜΑΡ (και αποτελεί εξαίρεση) τίμησε τα νησιά, με την επιλογή των προσώπων από το τόπο μας για το ευρωψηφοδέλτιο. Η νησιωτικότητα για τη ΔΗΜΑΡ ήταν και είναι κυρίαρχο ζητούμενο στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Το επιβεβαιώνουν πλήθος προτάσεων και παρεμβάσεων εντός και εκτός της Βουλής. Δυστυχώς όμως η συνταγματική επιλογή μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε στην πράξη, με αποτέλεσμα οι ανισότητες να κυριαρχούν σε πολλά επίπεδα για τα νησιά μας. Σε τομείς όπως υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, κοινωνικές παροχές, ιδιαίτερα στην Περιφέρειά μας παρά το γεγονός ότι η στατιστική των αριθμών την κατατάσσει στις πλούσιες περιοχές λόγω μέσου όρου, παρουσιάζονται τεράστιες ανισότητες μεταξύ των μικρών και των μεγάλων νησιών. Για μας, μέσω της Ευρώπης πρέπει να επιβληθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις η σύγκλιση στον νησιωτικό χώρο. Θα συνεχίσουμε να τεκμηριώνουμε την ανάγκη, θα προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και με συμμαχίες άλλων χωρών. Η Ευρώπη για να είναι προοδευτική, πρέπει συνεχώς να αμβλύνει τις ανισότητες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου