Ειδήσεις

Διστακτικοί οι Ρώσοι για διακοπές στην Ελλάδα

Στάση αναμονής κρατά η ρωσική αγορά για την Ελλάδα εν όψει της θερινής περιόδου, παρότι η Τουρκία και η Αίγυπτος παραμένουν «κλειστοί» προορισμοί. Το πλεονάζον μερίδιο δεν φαίνεται να διοχετεύεται στη χώρα μας, αφού το υψηλό ευρώ καθιστά ακριβά τα πακέτα για Ελλάδα. Προϋπόθεση είναι και η στελέχωση των προξενικών αρχών για την έκδοση της βιομετρικής βίζας σε 48 ώρες, ωστόσο αυτός δεν είναι ο βασικός λόγος που μπορεί να κρατήσει εφέτος τους Ρώσους εντός συνόρων.

«Τα πράγματα είναι σχετικά αισιόδοξα αλλά όχι πολύ ευχάριστα»
λέει η εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού ομίλου Μουζενίδη σε συνέχεια και της έκθεσης ΜΙΤΤ που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου στη Μόσχα. «Ο λόγος είναι το ρούβλι. Η Ελλάδα είναι ακριβή για τους Ρώσους. Δεν είναι στο τιμολογιακό επίπεδο της Τουρκίας».
Αυτό μπορεί να οδηγήσει ορισμένους «ακόμη και στο να παραμείνουν στη χώρα τους το καλοκαίρι, αν δεν είναι σε θέση να καλύψουν το κόστος των διακοπών» εκτιμά, μια και ένα ευρώ ισοδυναμεί με 75-80 ρούβλια.
Από πρόσφατη μελέτη προκύπτει επίσης ότι το 50% των Ρώσων που θα πήγαινε στην Τουρκία θα παραμείνει για διακοπές στο εσωτερικό της χώρας (Κριμαία, Σότσι κ.λπ.). «Οι τιμές κάνουν τους ταξιδιώτες να είναι επιφυλακτικοί. Η Ρωσία περνάει κρίση. Και τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα πρέπει να το καταλάβουν» τονίζει η εκπρόσωπος. Και υπογραμμίζει ότι η αύξηση του ΦΠΑ «είναι πολύ μεγάλη και σοβαρή και μετακυλίστηκε από το 99% των ξενοδοχείων στον πελάτη».
Στάση αναμονής
Στα στοιχεία του ομίλου Μουζενίδη οι κρατήσεις για Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 20% από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία. Ο μεγαλύτερος tour operator για Ελλάδα στη ρωσική αγορά έχει μερίδιο άνω του 30% και εφέτος συνεργάζεται με περισσότερα από 2.000 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.
Ενδεικτικό της αναμονής στην οποία βρίσκεται η ρωσική αγορά είναι ότι ενώ έχουν γίνει κρατήσεις αεροπορικών θέσεων στις πτήσεις charter οι εταιρείες δεν έχουν προχωρήσει στην πληρωμή των slots.

«Η ισοτιμία είναι ο πιο βασικός λόγος που οι Ρώσοι δεν έρχονται ακόμη στην Ελλάδα»
λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος. «Εχουν σοβαρό οικονομικό ζήτημα» τονίζει, εξηγώντας γιατί δεν έρχεται έστω το 1 εκατομμύριο από τα 4,5 εκατομμύρια Ρώσους που πήγαιναν στην Τουρκία. Εφέτος εκτιμά ότι η άνοδος στην τουριστική κίνηση θα είναι μικρή, ως 10%, σε σχέση με πέρυσι. «Αν η Χαλκιδική δεν είχε και τον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, εφέτος θα μιλούσαμε για μια κακή χρονιά»υποστηρίζει ο κ. Τάσιος, συμπληρώνοντας ότι οι βαλκανικές χώρες είναι μια αγορά 100 ημερών για το καλοκαίρι στον προορισμό.
Την τελευταία στιγμή
Ο ίδιος απαριθμεί τους λόγους που η ρωσική αγορά βρίσκεται σε αναμονή: η ισοτιμία ευρώ – ρουβλίου, η ανησυχία λόγω τρομοκρατικών ενεργειών, το Προσφυγικό και η διαχείρισή του, η έλλειψη εμπιστοσύνης μετά τις πτωχεύσεις αρκετών τουριστικών γραφείων το 2014 και η έγκαιρη έκδοση βίζας ως προϋπόθεση. «Ολα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας το οποίο δεν έχει αφήσει τους ρώσους πολίτες να επιλέξουν ακόμη το πού θα κάνουν τις διακοπές τους» σημειώνει.
Ετσι για τους Ρώσους «μιλάμε καθαρά για μια χρονιά μόνο με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Οσοι είχαν οικονομική άνεση στράφηκαν στην Ισπανία». Ωστόσο «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα εφέτος κάποιοι να μην κάνουν διακοπές εκτός συνόρων».
Ο όγκος των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά είναι ακόμη πολύ μικρός, όμως η πολιτική ηγεσία εκφράζει αισιοδοξία για την έκβαση της ζήτησης, με δεδομένη και τη συγκυρία των γειτονικών προορισμών, ενώ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να αναπληρωθεί μέρος της περυσινής απώλειας των 700.000 ρώσων τουριστών και η κίνηση να διαμορφωθεί μεταξύ 700.000 και 800.000, από 512.000 που περιορίστηκαν το 2015 σε σχέση με το 1,1 εκατομμύριο του 2014. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Ξυδάκη, ήδη το προξενείο στη Μόσχα έχει ενισχυθεί με τους πρώτους υπαλλήλους, ενώ ως τις 10 Μαΐου ο αριθμός του προσωπικού θα ανέλθει στα 70 άτομα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες έκδοσης βιομετρικών θεωρήσεων.
Τρεις εβδομάδες πριν
Με την Αίγυπτο και την Τουρκία «κλειστές», υπάρχει μεγάλος αριθμός Ρώσων για να ανακατανεμηθεί. Στην Τουρκία κατευθύνονταν περίπου 4,5-5 εκατομμύρια Ρώσοι τον χρόνο. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν πάρει κάποιο τμήμα, αλλά «αυτό είναι μικρό. Δεν έχει απορροφηθεί και από την Ελλάδα ακόμη», τονίζει η εκπρόσωπος του ομίλου Μουζενίδη. Από την άλλη, «δεν έχει καταγραφεί πρόβλημα με τις βίζες. Δεν έχουμε λάβει παράπονα για καθυστερήσεις». Επιβεβαιώνει ωστόσο ότι η ρωσική αγορά είναι «πάντα της τελευταίας στιγμής». Ωστόσο «η κίνηση θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη καλά». Ο ρώσος πελάτης«κλείνει τρεις εβδομάδες με έναν μήνα πριν. Δεν θέλουμε όμως να κλείνουμε τον Αύγουστο για τον Αύγουστο», σχολιάζει.
Ερώτημα είναι και τι θα γίνει με την Αίγυπτο. Μπορεί ακόμη να μην έχει «ανοίξει» επίσημα, αλλά κύκλοι του τουρισμού της Ρωσίας επισημαίνουν την ανάγκη για μια «φθηνή» εναλλακτική διακοπών και αυτό μπορεί να επισπεύσει τις εξελίξεις για την τρέχουσα περίοδο, ώστε «να καλύψει την ανάγκη των Ρώσων να ταξιδέψουν σε έναν προορισμό που δεν έχει την ισοτιμία ευρώ – ρουβλίου». Υπάρχουν βέβαια και Ρώσοι οι οποίοι δεν επηρεάζονται από την κρίση.
Ωστόσο «η οικονομική ελίτ που ταξιδεύει το 2000 υπολογιζόταν σε 120.000-150.000 Ρώσους», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος του ομίλου Μουζενίδη. «Για να έρθουν περισσότεροι θα πρέπει να βοηθήσουν και τα ξενοδοχεία» σημειώνει και επισημαίνει ότι κάποια από αυτά έχουν προχωρήσει σε προσφορές ενώ άλλα περιμένουν.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
«Κλειδί» η διαχείριση του Προσφυγικού

Το προσφυγικό ζήτημα φαίνεται επίσης να επηρεάζει τους Ρώσους, ωστόσο δεν είναι αυτό που θα τους αποτρέψει να κλείσουν ένα ταξίδι για Ελλάδα.
Αλλωστε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ροές (Κως, Σάμος, Λέσβος και Χίος) τα προγράμματα των ταξιδιωτικών οργανισμών είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, αναφέρει η εκπρόσωπος του ομίλου Μουζενίδη.
Αντίθετα, κορυφαίοι προορισμοί σε ζήτηση εφέτος είναι η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Ρόδος και ακολουθούν η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος. Αυτό που «απασχολεί είναι η διαχείριση του Προσφυγικού, μια και οι ροές υπάρχουν. Οι Ρώσοι θέλουν να δουν πώς θα διαχειριστούμε τον Πειραιά και την Ειδομένη. Περιμένουν να δουν και θα κάνουν κράτηση αργότερα» τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος.
To BHMA

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου