Τοπικές Ειδήσεις

“Συγκρίσεις για τον Φ.Π.Α. στα Δωδεκάνησα”-του Κοσμά Σφυρίου

Με αφορμή την απόρριψη από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της Ν.Δ της διάταξης νόμου – που κατέθεσε στην Βουλή η Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής – για επαναθέσπιση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά μας, γράφω αυτό το άρθρο.

Το κάνω, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι, μια και είμαι ο μόνος εν ζωή από τους τότε βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ, που είχαμε ψηφίσει της θέσπιση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα Δωδεκάνησα, στα τέλη 1986

Θέλω, να συγκρίνω την πολιτική βούληση των κυβερνώντων, τότε και σήμερα.

Τότε, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ) ήταν αντίθετη στη μείωση των συντελεστών στα νησιά μας & η Commission έστελλε αλεπάλληλα αρνητικά έγγραφα, προς το υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενη την 6η Οδηγία.

Γι’ αυτόν τον λόγο και ο έλληνας υπουργός των Οικονομικών ήταν αντίθετος.

Όμως, όταν ενημερώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου (και συμβάλαμε σ’ αυτό κ’ εγώ ως υπουργός Αιγαίου και οι αείμνηστοι βουλευτές μας Γιώργος Χιωτάκης και Κλεάνθης Ζερβός), εκείνος έθεσε το ζήτημα στο ΚΥ.ΣΥΜ (Κυβερνητικό Συμβούλιο) και εισηγήθηκε θετικά, εκφράζοντας την πολιτική βούληση του, για ανακούφιση από τα αυξημένα κόστη στα νησιά μας

Η έγκριση της Ε.Ο.Κ επιτεύχθηκε αργότερα, με σχετική απόφαση του ECOFIN.

Και εφαρμόστηκαν επί τριάντα χρόνια μειωμένοι (κατά 30%) συντελεστές ΦΠΑ.

 

Αντίθετα προς τον Ανδρέα Ππανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας, στην προεκλογική ομιλία του στην Ρόδο (τον Γενάρη του 2015) διακηρύσσει : «μετά τις 25 του μηνός (ημέρα των εκλογών) δεν θα γίνεται καν λόγος (!) για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α».

Δυο – τρεις μήνες αργότερα, καταθέτει στο Eurogroup τις ελληνικές προτάσεις για οικονομικά μέτρα, στις οποίες περιλαμβάνει την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α στα νησιά «για λόγους ισοτιμίας, με τις άλλες περιφέρειες της χώρας»!

Τότε η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης, ως βουλευτής, κατήγγελαν τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Επί δεκαενιά (19) μήνες, ως πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να επαναθεσπίσει τους μειωμένους συντελεστές (παρά το πλήθος των υπομνημάτων που του υποβλήθηκαν) και τώρα – που οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι έχουν «γονατίσει» με τις αλεπάλληλες αντιcovid καραντίνες – και που η πρόεδρος Φώφη Γενηματά και σύσωμη η Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν στην Βουλή την σχετική διάταξη νόμου, ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και οι βουλευτές της Ν.Δ την καταψήφισαν !

Αυτές οι συγκρίσεις αποδεικνύουν, ποιά ήταν και ποιά είναι η στάση και η πολιτική βούληση των κομμάτων, για το ζήτημα του ύψους του Φ.Π.Α στα νησιά.

 

Ρόδος 4 / 2 / 2021

Κοσμάς Σφυρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου