Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου θα καθίσει την 16η Φεβρουαρίου 2018 μια 44χρονη αθίγγανη, η δίωξη εις βάρος της οποίας για παραμέληση της εποπτείας του ανήλικου γιου της, που έκλεψε το κινητό τηλέφωνο του δικηγόρου κ. Ακη Δημητριάδη, έπαυσε διότι το ίδιο δικαστήριο πείσθηκε ότι είχε… πεθάνει.
Πιο συγκεκριμένα την 22α Μαρτίου 2016 το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 18 μηνών με 3ετή αναστολή σε μια 37χρονη αθίγγανη, που παρότρυνε τον ανήλικο ανιψιό της να κλέψει το κινητό τηλέφωνο του κ. Δημητριάδη.
Σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών, για παραμέληση εποπτείας του ανηλίκου είχε καταδικαστεί η μητέρα του.
Ο δικηγόρος άφησε το κινητό του τηλέφωνο για λίγα λεπτά της ώρας στη σέλα της μοτοσυκλέτας του προκειμένου να μεταβεί στο γραφείο του στην οδό Αμερικής και να πάρει έναν φάκελο από τον γιο του.
Αφού διαπίστωσε ότι το κινητό του είχε κλαπεί καθώς καλούσε τη γραμμή και η δράστιδα το έκλεινε ενεργοποίησε το σύστημα δορυφορικού εντοπισμού του και οι αστυνομικοί εντόπισαν την θεία και τον ανιψιό στην περιοχή Ζέφυρος.
Η θεία είχε κρύψει το κινητό τηλέφωνο στον στηθόδεσμό της, ενώ από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι ήταν εκείνη που έδωσε εντολή στον ανήλικο να το αρπάξει.
Ο δικηγόρος στην κατάθεσή του έκανε λόγο για σπείρα που στρατολογεί σε καθημερινή βάση ανήλικους οι οποίοι με το πρόσχημα κυρίως της παροχής βοήθειας προσεγγίζουν τα θύματά τους και τους αφαιρούν αντικείμενα.
Η υπόθεση εκδικάστηκε την 17η Μαΐου 2017 σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου.
Το δικαστήριο έκρινε εκ νέου ένοχη την 37χρονη, που ήταν κρατούμενη και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με 3ετή αναστολή, ενώ έπαυσε την δίωξη εις βάρος της 44χρονης λόγω… θανάτου.
Το δικαστήριο έλαβε υπόψιν του συγκεκριμένα μια ληξιαρχική πράξη θανάτου, που είχε εκδοθεί την 18η Οκτωβρίου 2016, στην Μεσσήνη Μεσσηνίας η οποία βεβαίωνε ότι μια αθίγγανη με παρόμοιο όνομα αλλά 53 ετών είχε αποβιώσει στο νοσοκομείο Αντικάλαμου Καλαμάτας την 5η Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 09.30 λόγω καρδιακής ανακοπής και καρκίνου.
Αφού διαπιστώθηκε το «λάθος» η δίκη επαναλαμβάνεται βάσει του άρθρου 81 παρ. 2 του ΚΠΔ γιατί το δικαστήριο από πλάνη δέχθηκε το θάνατο και έπαυσε την ποινική δίωξη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ