Ειδήσεις

Καιρός να πιάσει τόπο η νησιωτική γεωργία

Από τα 8.400 εµπορικά σήµατα που έχουν καταγραφεί για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής και τα ποτά, οι περισσότερες περιπτώσεις περιλαµβάνουν την ονοµασία συγκεκριµένου νησιού και µόνο 1.360 περίπου περιλαµβάνουν την ένδειξη «νησί/νησιωτικό» ή µετάφρασή της, δηλαδή ποσοστό 16 % του συνόλου των καταγραφέντων εµπορικών σηµάτων, επισηµαίνει έκθεση της Κοµισιόν.
Επιπρόσθετα, δεν αποτελούν όλα τα γεωργικά είδη διατροφής νησιωτικής προέλευσης αντικείµενο υφιστάµενων προγραµµάτων και δηµόσιων ή ιδιωτικών πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας και την εξασφάλιση προστιθέµενης αξίας στην αγορά. Για παράδειγµα, µόνο περίπου 5 % απ’ αυτά (σε αξία) καλύπτονται από ΠΟΠ/ΠΓΕ και το λογότυπο RUP, όταν χρησιµοποιείται, αφορά µόνο τα προϊόντα που προέρχονται από τις εξόχως απόκεντρες περιοχές και πληρούν ορισµένες απαιτήσεις.

Το θέµα της θέσπισης ενός σήµατος για τα προϊόντα νησιωτικής γεωργίας είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για τον αγροτικό τοµέα, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά τη διάρκεια συνάντησής του µε τα µέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα λίγο πριν την εκπνοή του 2013 η Κοµισιόν κοινοποίησε έκθεση προκειµένου να ξεκινήσει διάλογος για τη δυνατότητα να θεσπιστεί το «προϊόν νησιωτικής καλλιέργειας» ως µια νέα προαιρετική ένδειξη ποιότητας.

Πηγή: agronews

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου