Ρεπορτάζ

Εισαγγελική εισήγηση για απάτες και πλαστογραφίες με θύματα Αλβανούς

Να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου ένας 58χρονος κάτοικος Πεταλούδων, κατηγορούμενος για τις πράξεις της απάτης τετελεσμένης και σε απόπειρα κατ’ εξακολούθηση (ενόψει μετατροπής της αρχικής διώξεως με τον νέο ποινικό κώδικα σε πλημμέλημα), της πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση, της υπεξαγωγής εγγράφων κατ’ εξακολούθηση και της αντιποίησης της δικηγορίας κατ’ εξακολούθηση πρότεινε χθες στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Με την ίδια εισήγηση, προτείνεται να μην γίνει κατηγορία εις βάρος γνωστής ηθοποιού, που με την ιδιότητά της ως δικηγόρος, κατηγορήθηκε ότι παρείχε απλή συνδρομή στον 58χρονο. Η Αντεισαγγελέας αναφέρει ειδικότερα ότι δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ενοχής εις βάρος της. Ο 58χρονος φέρεται να εξαπάτησε τουλάχιστον 17 Αλβανούς υπηκόους, εκμεταλλευόμενος την επιθυμία τους να αποκτήσουν νομιμοποιητικά έγγραφα στην Ελλάδα. Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, η έρευνα, που διεξήχθη από αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016, ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα και οδήγησε στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων.
Ο 58χρονος κάτοικος Παραδεισίου, είχε συλληφθεί την 2α Ιουνίου 2016, για υπεξαγωγή εγγράφων, πλαστογραφία, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας που διέπει τη διαμονή των αλλοδαπών στη χώρα και είχε αφεθεί ελεύθερος προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για την πλήρη εξιχνίαση της δράσης του. Ο 58χρονος, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, προσποιούμενος το δικηγόρο με το πρόσχημα διεκπεραίωσης των διαδικασιών έκδοσης αδειών διαμονής αλλοδαπών στη χώρα, εξαπατούσε συστηματικά Αλβανούς, από τους οποίους αποσπούσε σημαντικά χρηματικά ποσά υπεξαιρώντας τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και προμηθεύοντάς τους με πλαστά πιστοποιητικά.
Στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, προσήχθη την 28η Μαΐου 2016 από αστυνομικούς της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. ένας 26χρονος Αλβανός, που δεν είχε διαβατήριο. Στο πλαίσιο της προανάκρισης κατήγγειλε τον 58χρονο, υποστηρίζοντας, ότι τον Δεκέμβριο του 2015, του συστήθηκε ως δικηγόρος και ότι τον έπεισε ότι θα μεριμνούσε για την έκδοση νόμιμης άδειας διαμονής. Υποστήριξε ακόμη ότι του κατέβαλε συνολικά 1.500 ευρώ, ενώ του παρέδωσε και το διαβατήριο του το οποίο παρακρατεί παράνομα χωρίς να έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την έκδοση άδειας παραμονής.
Αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ακολούθως, παριστάνοντας τον Πακιστανό, τηλεφώνησε το πρωί της 2ας Ιουνίου 2016 στον 58χρονο και του ζήτησε να τον βοηθήσει για να εκδώσει νόμιμη άδεια διαμονής. Ο 58χρονος φέρεται να συστήθηκε στον αστυνομικό “πελάτη” ως δικηγόρος και έκλεισε ραντεβού μαζί του στο ΙΚΑ Ρόδου προκειμένου να τακτοποιήσουν τις σχετικές λεπτομέρειες. Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο και τον προσήγαγαν. Από την έρευνα που ακολούθησε φέρεται να προέκυψε ότι θύματά του είναι 17 αλλοδαποί στην διετία 2015-2016. Του αποδίδεται ειδικότερα ότι τους έπεισε ότι ασκεί το λειτούργημα του δικηγόρου και ότι έχει τη δυνατότητα έναντι αμοιβής να διεκπεραιώσει τις νόμιμες διαδικασίες για να εξασφαλίσουν έγγραφα διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα.
Η συνολική ζημία που προξένησε στα φερόμενα ως θύματά του, υπολογίστηκε στις 39.400 ευρώ. Του αποδίδεται επιπλέον ότι κατήρτισε 2 πλαστά έγγραφα και έκανε χρήση αυτών και συγκεκριμένα “αποδείξεις παραλαβής αιτήματος” στις οποίες είχε θέσει εθνόσημο που φέρουν δημόσια έγγραφα. Τέλος του αποδίδεται ότι υπεξήγαγε τα διαβατήρια 5 Αλβανών υπηκόων. Ο 58χρονος απολογούμενος τόνισε ότι είχε δραστηριοποιηθεί τόσο στον έντυπο τύπο, καθότι στο παρελθόν ήταν εκδότης περιοδικών Αθηναϊκού τύπου και είχε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής δημοσιογραφίας, όσο και με τον χώρο της ασφάλισης υγείας, αλλά και με το χονδρικό εμπόριο.
Λειτουργούσε, όπως είπε, μια ασφαλιστική επιχείρηση και είχε συμβάσεις με 3000 γιατρούς, κλινικές και ιατρικά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα. Η πόρτα της επιχείρησης έγραφε ιατρικές ασφαλιστικές υπηρεσίες και όχι δικηγορικό γραφείο. Είχε 6 άτομα προσωπικό και ασφάλιζαν μέσω της Κάρτας Υγείας Έλληνες και αλλοδαπούς σε όλη την Ελλάδα. Πολλοί αλλοδαποί για να εκδώσουν άδεια διαμονής χρειαζόταν να έχουν ασφάλεια για ιατρική περίθαλψη. Κάποια στιγμή τον ρώτησε ένας Αλβανός, λόγω του ό,τι είχε γνωριμίες, αν είχε κάποιον δικηγόρο γνωστό να του καταθέσει τα δικαιολογητικά και να εξασφαλίσει γρήγορα την ελληνική ιθαγένεια διότι ήθελε να φύγει στην Αγγλία. Ρώτησε τότε μια συνεργάτιδά του από την Πάτρα και του σύστησε τη δικηγόρο Αθηνών. Βρέθηκε όπως είπε μαζί της στην πλατεία Κοραή σε ένα καφέ και την ρώτησε γιατί δεν βρέθηκαν στο γραφείο της και του είπε ότι έκανε ανακαίνιση. Εκείνη, όπως είπε, του είπε οτι ο αλλοδαπός μπορεί να υποβάλει, τα χαρτιά του στην Αθήνα, αρκεί να πληρωθεί και του είπε ότι θέλει 750 ευρώ για το παράβολο και 600 ευρώ για την αμοιβή της, ενώ του έδωσε την λίστα με τα απαραίτητα. Ο Αλβανός, τον οποίο εξυπηρέτησε, του γνώρισε και τους λοιπούς ομοεθνείς του από τους οποίους την μόνη απαίτηση που είχε ήταν να πάρει ο καθένας μια οικογενειακή ασφάλεια που κόστιζε 450 ευρώ. Υποστήριξε ότι ο ίδιος έκανε μόνο διαμεσολάβηση για την αποστολή των εγγράφων των αλλοδαπών στην δικηγόρο, ενώ ισχυρίστηκε ότι και ο ίδιος εξαπατήθηκε από εκείνη ενώ κατονόμασε ακόμη έναν δικηγόρο με τον οποίο είχε συνεργασία για το ίδιο θέμα. Η δικηγόρος αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα της αποδίδονται και τόνισε ότι γνώρισε στην Αθήνα τον 58χρονο, που διατηρούσε γραφείο με ασφάλειες στη Ρόδο και εξυπηρετεί ταυτόχρονα αλλοδαπός. Μια ασφαλίστρια φίλη της, της πρότεινε να της στέλνει ο 58χρονος από τη Ρόδο φακέλους αλλοδαπών για να τους υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών με αμοιβή 100 € για κάθε υπόθεση.
Η ίδια ως νέα δικηγόρος δέχτηκε και ανέπτυξε μια απλή σχέση με τον 58χρονο χωρίς να υποπτευθεί ότι είχε βεβαρυμένο ποινικό μητρώο.
Ισχυρίστηκε ότι υπέβαλε αρμοδίως τα δικαιολογητικά που της απέστειλε και παρέλαβε σχετικές, αποδείξεις κατάθεσης αυτών τις οποίες του απέστελλε. Για 5 περιπτώσεις αλλοδαπών δεν μπόρεσε να καταθέσει τα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία διότι είχε αλλάξει ο τρόπος ραντεβού και εγίνοντο με ηλεκτρονικό τρόπο.
Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση πλέον των 6 μηνών και ο 58χρονος φέρεται να την πίεζε με αποτέλεσμα να διακόψει τη συνεργασία μαζί του επιστρέφοντάς του και την αμοιβή της. Υποστήριξε μάλιστα ότι τα όσα ανέφερε εις βάρος της είναι παντελώς ψευδή.
Ως συνήγορος υπεράσπισης της δικηγόρου παρίσταται ο δικηγόρος κ. Άκης Δημητριάδης και του 58χρονου ο δικηγόρος κ. Βασίλης Μπέης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου