Ρεπορτάζ

Ομιλία στη Ρόδο της Τόνιας Μοροπούλου για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνει η Ατυπη Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ίδρυση “Συλλόγου Πρώην Μαθητών του Βενετοκλείου” με ομιλήτρια την καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Τόνια Μοροπούλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου, στις 19.45 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.
Η κ. Τ. Μοροπούλου, που υπήρξε μαθήτρια του Βενετοκλείου, θα μιλήσει για το μεγάλο έργο της Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου ως επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του εγχειρήματος.
Η Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου είναι εμβληματικό έργο διεθνούς εμβέλειας και παγκόσμιας σημασίας, που υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της κ. Μοροπούλου και την σύμπραξη άλλων 70 επιστημόνων, αναστηλωτών, συντηρητών και πολλών άλλων ειδικοτήτων, ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρόνο και με απόλυτη επιτυχία. Πρόκειται για ένα τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα το οποίο πραγματοποιήθηκε με χρήση τελευταίας τεχνολογίας και με την τεχνογνωσία που μόνο το Ε.Μ.Π. διαθέτει.
Το έργο βεβαίως, δεν είναι μόνο επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα θρησκειολογικό και “διπλωματικό” αφού οι επιστήμονες του Ε.Μ.Π. αναλαμβάνοντας το σημαντικότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης, συνεργάστηκαν με τρεις θρησκευτικές κοινότητες.
Η κ. Μοροπούλου, στην εκδήλωση, θα μεταφέρει το αίσθημα του δέους και του σεβασμού που η ίδια βίωσε όταν βρέθηκε στα άδυτα του Πανάγιου Τάφου καθώς και το αίσθημα της ανάτασης και της ελπίδας που ακολούθησε.
Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2017, σε κλίμα συγκίνησης αλλά και θαυμασμού για τα εντυπωσιακά ευρήματα, πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η παρουσίαση του έργου της αναστήλωσης του ιερού κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, από την Ροδίτισσα καθηγήτρια κα Τόνια Μοροπούλου.
Μάλιστα, στην τελετή παρόντες, μεταξύ άλλων ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης κ. Θεόφιλος Γ’, ο αρχιεπίσκοπος Αρμενίων στην Ελλάδα Comidas Ohaniam, ο εκπρόσωπος του Αρμένη Πατριάρχη F. Sauel Ahoyan, ο καθολικός επίσκοπος Ιερουσαλήμ Πιέρο Μπατίστα Πίτσα Μπάλλα, ο εκπρόσωπος του Τάγματος των Φραγκισκανών όλης της Ελλάδα, εκπρόσωποι των Φραγκισκακών από την Ρόδο, ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, κληρικοί του νησιού, οι Πρέσβεις Ιορδανίας κ. Fawwaz Al- Eitan, Ισραήλ κα Ιρίτ Μπεν-Άμπα και της Παλαιστίνης κ. Marwan EmileToubassi στην Ελλάδα κ.ά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου