Τοπικές Ειδήσεις

O Γ. Yψηλάντης ζητεί να αποσυρθεί από την “Διαύγεια” απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Ο επικεφαλής της δημοτικής παρατάξεως “Ρόδος, Πορεία Ανατροπής” (ΡΟΠΟΑΝ) κ. Γ. Υψηλάντης, απέστειλε προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Ε. Μανδρακό, την ακόλουθη επιστολή σχετικά με τις μισθώσεις των καταστημάτων της Νέας Αγοράς.

Προς
Πρόεδρο Δημοτικού
Συμβουλίου Δήμου Ρόδου
κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΜΑΝΔΡΑΚΟ
Ενταύθα
Κύριε Πρόεδρε,
Σας καλώ να αποσύρετε (με χαρακτηρισμό Άκυρη) από τη Διαύγεια, την αναρτηθείσα Απόφαση 1526/2018 (Αριθ. Πρακτ. 22/27.12.2018), για τους παρακάτω βάσιμους λόγους:
1/. Στην παραπάνω συνεδρίαση, δεν υπήρχε σχετικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, όπως δεν υπήρχε και στην ημερήσια διάταξη των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων.
2/. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και στο στάδιο της ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Δ. Μουτάφης ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με τη με Α.Π.79726/27.12.2018 γνωμοδότηση των Νομικών Συμβούλων του Δήμου επί των από 11&12.12.2018 “δηλώσεων παράτασης” μισθωτών δημοτικών καταστημάτων του Δικηγόρου κ. Π. Αποστολά. Σημειώνω ότι στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν είχαν κοινοποιηθεί οι παραπάνω “δηλώσεις παράτασης”, όπως δεν είχε κοινοποιηθεί και η γνωμοδότηση των Νομικών Συμβούλων (η τελευταία διενεμήθη εκείνη την στιγμή μόνο στους επικεφαλής των παρατάξεων).
3/. Στο ίδιο στάδιο (ενημέρωσης του Σώματος) ο Δήμαρχος, ζήτησε -μετατρέποντας την ενημέρωση σε πρόταση- το θέμα αυτό να συζητηθεί στη συνεδρίαση και να ληφθεί σχετική απόφαση έγκρισης της εισήγησης των Νομικών Συμβούλων. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αυθαίρετα αποφασίσατε να συζητηθεί το θέμα, γεγονός που μας οδήγησε στην αποχώρηση από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι’ αυτήν σας την αυθαιρεσία.
4/. Σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. Γ, του άρθρου 4 του «Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρόδου», οι προτάσεις που τυχόν κατατέθηκαν στο στάδιο της ενημέρωσης,
«δεν μπορεί να συνιστούν δέματα και δεν επιτρέπεται να συζητηθούν, εκτός αν χαρακτηρισθούν ως κατεπείγον θέμα, οπότε και εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 και η συζήτηση έπεται των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης εκτός αν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει να προηγείται. Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του Προέδρου ή του Δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ότι ένα θέμα, το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη, είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των δεμάτων της ημερήσιας διάταξης».
5/. Αντιλαμβάνεστε ότι τίποτα από τα προηγούμενα δεν τηρήσατε. Δεν θέσατε (ως οφείλατε) την πρόταση-εισήγηση του Δημάρχου για συζήτηση του θέματος σε ψηφοφορία στο στάδιο που έπρεπε, διότι γνωρίζατε ότι δεν θα εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του σώματος. Και βεβαίως, όπως προκύπτει και από το αναρτηθέν πρακτικό, όταν συζητήθηκε το θέμα, η εισήγηση-πρόταση του Δημάρχου για συζήτηση του θέματος αλλά και επί της ουσίας της, εγκρίθηκε μόνο από 20 δημοτικούς συμβούλους και άρα όχι από την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του σώματος. Ανακριβώς λοιπόν στο διατακτικό της απόφασης αναγράφετε, ότι αυτή εγκρίθηκε “με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του σώματος”. Η αλήθεια είναι ότι εγκρίθηκε με την “απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών”.
Συνεπώς για όλους τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο, είναι άκυρη.
Κύριε Πρόεδρε, όπως και στην αρχή της παρούσας επιστολής μου ζήτησα, παρακαλώ να ακυρώσετε σήμερα την ως άνω απόφαση. Άλλως, θα μας αναγκάσετε να προσφύγουμε κατά του ούτως ή άλλως ανύπαρκτου κύρους της.
Λυπάμαι ωστόσο ειλικρινά, να διαπιστώσω για μια ακόμα φορά, την αδυναμία σας να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου και θεματοφύλακας εφαρμογής του Κανονισμού Λειτουργίας του και όχι ως πρόεδρος της παράταξής σας.

Γιώργος Υψηλάντης
Με εκτίμηση, Ο επικεφαλής
της ΡΟΠΟΑΝ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου