Για το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου μετατέθηκε από την κυβέρνηση, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων του υπουργού Επικρατείας κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη, ενόψει της αξιολόγησης, η ημερομηνία πραγματοποίησης του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου, το οποίο προγραμματίστηκε αρχικώς να διεξαχθεί στην Ρόδο την 10η Φεβρουαρίου 2018.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η συγκεκριμένη διοργάνωση πέρα από τα τοπικά ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν, αποτελεί και μείζονα πολιτική εκδήλωση καθώς στην Ρόδο θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως και το… μισό Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι θεματικές ενότητες γύρω από τις οποίες θα κινηθεί το συνέδριο θα είναι οι τομείς της υγείας, του τουρισμού, της αγροτικής ανάπτυξης, του πολιτισμού, της εργασίας και των υποδομών.
Ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει από την Ρόδο σειρά μέτρων για τα νησιά.
Πιο συγκεκριμένα θα ανακοινωθεί η υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με γενναία χρηματοδότηση έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων με μέριμνα των Υπουργείων Υποδομών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών.
Στο ίδιο συνέδριο θα ανακοινωθεί και η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, που επεξεργάζεται προσωπικά ο υφυπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
Στόχος του μεταφορικού ισοδύναμου είναι να εναρμονιστούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στις θαλάσσιες μεταφορές με αυτές των χερσαίων, με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση και το επίπεδο των υπηρεσιών.
Πρόσφατα, ο κ. Σαντορινιός μιλώντας για το θέμα αυτό, τόνισε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί ανά ομάδες νησιών πρώτα σε αυτά κάτω των 1000 κατοίκων, και στη συνέχεια θα διερευνηθεί πώς μπορεί να γίνει αντίστοιχη χρηματοδότηση και για αυτά άνω των 3.000 κατοίκων.
Στην ανάθεση της μελέτης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως παράμετρος δεν έχει τεθεί μόνο το κόστος της μετακίνησης των νησιωτών, αλλά και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων.
Ενα τρίτο μέτρο, που εισηγήθηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά την έκπτωση φόρου με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος σε νησιώτες σε κλίμακα μεγαλύτερη από αυτήν, που θα ισχύσει στην υπόλοιπη χώρα.
Σημειώνεται ότι οι οργανωτικές και πολιτικές απαιτήσεις του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου απαιτούν προετοιμασίες, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δύο επίπεδα:
Το κυβερνητικό με τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, να αναλαμβάνει σημαντικό βάρος – όπως και σε όλα τα αντίστοιχα Συνέδρια που έγιναν ή θα γίνουν το προσεχές διάστημα – και το κομματικό που θα… τρέξουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο θα διοργανωθεί επισήμως από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πραγματοποίηση 13 περιφερειακών συμβουλίων. Σε συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες στις αρχές Μαΐου ο πρωθυπουργός ζήτησε να εκπονήσουν το «νέο σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο, που θα πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο και διατηρήσιμο» με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Επεσήμανε παράλληλα πως τα προγράμματα των Περιφερειών θα πρέπει να δημιουργούν σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, θα πρέπει να επενδύουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, κυρίως όμως το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η δίκαιη διανομή του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας.
Αναφερθείς χθες στα περιφερειακά συμβούλια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως στόχος είναι να υπάρξει ο απαραίτητος διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς και με τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων, έτσι ώστε να προσανατολιστεί η αναπτυξιακή πολιτική σε τομείς και σε πεδία που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.
Στόχος των πρωτότυπων θεσμών των Περιφερειακών Συνεδρίων είναι να εμπλακούν άμεσα οι φορείς της περιφέρειας η παραγωγική ανασυγκρότηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ