Σχολικές εκδρομές μόνο στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, μόνο κατόπιν έγκρισης του υπουργείου Παιδείας και αυστηρά για περιπτώσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή συμμετοχής μαθητών σε διαγωνισμούς , θα επιτρέπονται εφεξής από το υπουργείο Παιδείας . Ο στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, να μην αδικούνται μαθητές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα για προορισμούς εκτός Ελλάδας.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο αποφάσισε ότι μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Σημειώνει όμως, ότι εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Το υπουργείο Παιδείας σε διευκρινιστική του εγκύκλιο, υπογραμμίζει ότι
για τις μετακινήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων διεθνών οργανισμών στον οποίο συμμετέχει επίσημα η Ελλάδα, δεν απαιτείται σχετική έγκριση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. Το ίδιο ισχύει για οποιοδήποτε όργανο, φορέα, ερευνητικό κέντρο κ.λπ. ενός τέτοιου διεθνούς οργανισμού.

Για τις μετακινήσεις κατόπιν πρόσκλησης από ευρωβουλευτή το υπουργείο Παιδείας κρίνει ότι οι μετακινήσεις αυτές δύνανται να ενταχθούν στην υπουργική απόφαση για τις εκδρομές-μετακινήσεις, στο άρθρο 5, στο σημείο δ περί προγραμμάτων Διεθνών Οργανισμών.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

– εκπαιδευτικές ανταλλαγές

– αδελφοποιήσεις σχολείων
– για εκπαιδευτικά προγράμματα
– για προγράμματα διεθνών οργανισμών
– για συμμετοχές σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες
– για προσκλήσεις από σχολεία της ομογένειας

Όσο αφορά στη χρονική διάρκεια, μπορούν να πραγματοποιούνται μετακινήσεις στο εξωτερικό μόνο για τις ανωτέρω περιπτώσεις με διάρκεια έως επτά ημέρες . Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται εντός του σχολικού έτους, εξαιρουμένου του χρονικού διαστήματος μιας εβδομάδας πριν την έναρξη των εξετάσεων (ενδοσχολικών και πανελλαδικών) και έως τη λήξη τους.

Αντιδράσεις από ΝΔ

Την αντίδρασή στο θέμα με τις σχολικές εκδρομές κατέγραψαν μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας. «Η κατάργηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών στο εξωτερικό των παιδιών και κυρίως το σκεπτικό της, δείχνει την Ελλάδα που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, μικρή και απομονωμένη. Εμείς θέλουμε μία Ελλάδα ανοιχτή και σίγουρη για την εαυτό της, πρωταγωνίστρια», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.
«Ενημερωτικά πάντως ακόμα και στην ανατολική Γερμανία μπορούσες να ταξιδέψεις, μετά τα 60», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Διευκρίνιση του υπ. Παιδείας για τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές

«Θέτουμε υπόψη σας ότι υπάρχουν συμφωνίες μορφωτικού και επιστημονικού περιεχομένου με περίπου 90 χώρες, κάποιες από αυτές εκτελούνται μέσα από την υπογραφή συγκεκριμένων μορφωτικών προγραμμάτων, συνήθως τριετούς διάρκειας. Σε αρκετά από αυτά τα προγράμματα γίνεται αναφορά στην ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανταλλαγών μεταξύ σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Ωστόσο, η γενική αναφορά περί ενθάρρυνσης δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία από μόνη της για την πραγματοποίηση μίας εκπαιδευτικής μετακίνησης στο εξωτερικό. Ελάχιστη προϋπόθεση αποτελεί η περαιτέρω εξειδίκευση μέσω της υπογραφής ενός κειμένου συνεργασίας, όπως για παράδειγμα αυτό που υπέγραφε η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Αττικής με την ομόλογη Περιφέρεια στο Παρίσι (Ακαδημία Παρισίων). Εφόσον υπάρχει ένα κείμενο τέτοιου τύπου δεν απαιτείται περαιτέρω έγκριση της συνεργασίας από το υπουργείο Παιδείας».

ΒΗΜΑ

2 σχόλια στο «Φρένο» στις σχολικές εκδρομές μαθητών στο εξωτερικό- Θα πραγματοποιούνται μόνο με έγκριση του υπ. Παιδείας

  1. Avatar Ο/Η Cheater λέει:

    Εγώ σαν μαθητής της 3ης Λυκείου συμφωνώ απόλυτα με το Υπουργείο παιδείας. Έτσι θα μπορεί να έχει ένα έλεγχο και μία 1η προστασία στους μαθητές που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Να τονίσω μόνο πως κατά το πρόγραμμα ERASMUS στο οποίο συμμετείχα το 2016 πήγαμε στην Γερμανία και 1 εβδομάδα μετά (αφού είχαμε επιστρέψει στην Ελλάδα) έγινε τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή που χαλαρώναμε… πιστεύω λοιπόν πως η απόφαση του Υπουργείου είναι σωστή όσον αφορά τα προγράμμα της Ε.Ε. όσον αφορά όμως άλλες εκπαιδευτικές εκδρομές καλό είναι να γίνονται εντός της Χώρας για να μπορούν να επωφεληθούν από αυτές διάφορες περιοχές της Χώρας μας.

  2. Avatar Ο/Η ανιδοτος λέει:

    Δεν ντρέπεσε ρε Αδωνη και συ ρε Κικίλια, αυτή η αντίδραση σας δείχνει ακριβώς για ποια συμφέροντα πολεμάτε, σίγουρα όχι για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων Ελλήνων. Εξαιτίας του νόμου που αβανταδόρικα έδινε περισσότερες μέρες στις εκδρομές του εξωτερικού, έχασε η Ρόδος και άλλα ελληνικά νησιά τον μαθητικό τουρισμό. Με αυτά τα μυαλά θα αργήσετε πολύ να κυβερνήσετε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ