Τοπικές Ειδήσεις

Στο προσκήνιο η πολύκροτη υπόθεση μαφιόζικου εμπρησμού τουριστικών σκαφών στο Φαληράκι

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε ένας ημεδαπός διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη μετά από καταγγελίες εις βάρος του για εμπλοκή σε μαφιόζικο εμπρησμό σκαφών στο Φαληράκι.
Ο αντίδικος του ενάγοντος μαζί με άλλους άσκησε την 21η Ιουλίου 2003 αγωγή αποζημίωσης ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, μεταξύ άλλων εναγομένων και εναντίον του ως υπαίτιο για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό από πρόθεση, επί της οποίας εκδόθηκε η με αριθμ.138/2006 απόφαση η οποία ανέστειλε την έκδοση οριστικής απόφασης μέχρι να περατωθεί αμετάκλητα η ποινική δίωξη σε βάρος του και σε βάρος των λοιπών συγκατηγορουμένων για την αξιόποινη πράξη του εμπρησμού από πρόθεση.
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.
Η ανωτέρω ποινική διαδικασία που κινήθηκε σε βάρος του ενάγοντος έχει ήδη περατωθεί αμετάκλητα με την έκδοση αθωωτικής απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, το 2012 η οποία τον κήρυξε αθώο.
Στις Καλυθιές την 20΄ξ Δεκεμβρίου 2001 προκλήθηκε πυρκαγιά σε δύο αλεξιπτωτοφόρα σκάφη. Τα σκάφη ήταν αποθηκευμένα σε ισόγειο ημιτελούς οικοδομής (γιαπί) που βρίσκεται στην οδό Αγίου Νεκταρίου και που ανήκε σε μη διάδικο στην υπόθεση.
Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν ολοσχερώς τα δύο σκάφη και προκλήθηκαν ζημίες στην οικοδομή.
Το δευτεροβάθμιο λαϊκό δικαστήριο είχε κρίνει αθώους με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία (5-2) δύο άτομα που είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 7 ετών, με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, με περιοριστικούς όρους, ως ηθικοί αυτουργοί εμπρησμού ταχύπλοων σκαφών που ανήκαν σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ στο Φαληράκι.
Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή στον φυσικό αυτουργό του εμπρησμού, έναν υπήκοο Αλβανίας, που ομολόγησε την πράξη του, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και ποινή φυλάκισης 3 ετών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως σε έναν ημεδαπό που είχε αναθέσει στον τελευταίο τον εμπρησμό και είχε συνδράμει στο έργο του.
Κατά τη δικάσιμο της 12ης Δεκεμβρίου 2019, συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου κλήση του αντιδίκου του, με την οποία επανέφερε προς συζήτηση επτά χρόνια μετά την αθωωτική απόφαση και μόνο ως προς εκείνον την από 21 Ιουλίου 2003 αγωγή αποζημίωσης στρεφόμενη σε βάρος του και λοιπών εναγομένων, η οποία θα έπρεπε εξαρχής να απορριφθεί στο σύνολό της ως αόριστη, νόμω και ουσία αβάσιμη και αναληθής.
Επί της ως άνω κλήσης και αγωγής εκδόθηκε η με αριθμό 458/2020 οριστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία απορρίφθηκε ως ουσία αβάσιμη η αγωγή αποζημίωσης.
Κατά τη δικάσιμο της 8ης Απριλίου 2022, συζητήθηκε στο Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου η έφεση του αντιδίκου του. Η έφεσή του απορρίφθηκε κατ’ ουσία και από το Εφετείο με την με αριθμό 163/2022 τελεσίδικη απόφασή του.
Με την αγωγή του ως απάντηση στα όσα του απέδωσε σε δικόγραφα διεκδικεί αποζημίωση ύψους 80.000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καταβενάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου