Τοπικές Ειδήσεις

Η καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου περνά σε ψηφιακή πλατφόρμα

Σε ενημέρωση «εφ’ όλης της ύλης» για τον Πρωτογενή Τομέα προέβη χτες ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης μαζί με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΠΝΑι κ. Ηλία Οικονομίδη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο νέο αντικείμενο που έχει περιέλθει στις αρμοδιότητες της ΠΝΑι και είναι το Μητρώο των Ιπποειδών (με σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης).
«Είναι ένα νέο αντικείμενο. Έχει ξεκινήσει η επίσημη καταγραφή ενώ αυτό το διάστημα θα γίνει και η απογραφή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (ζωϊκό κεφάλαιο)» είπε ο κ. Ζαννετίδης, εκφράζοντας την δυσφορία του, καθώς δίδονται συνεχώς αρμοδιότητες στις περιφέρειες, χωρίς να υπάρχει το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό για να στελεχώσει τις υπηρεσίες χωρίς κτηνιάτρους και γεωπόνους. «Η κατάσταση παραμένει η ίδια και χειροτερεύει. Σε αρκετά νησιά δεν υπάρχουν ούτε υπηρεσίες, ούτε άνθρωποι. Το θέτουμε συνεχώς, αλλά χωρίς αντίκρυσμα. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να εκτελούμε το αντικείμενο που έχουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Κι αυτό γιατί, μας δίνουν συνεχώς νέες αρμοδιότητες, χωρίς όμως στελέχωση και βέβαια, χωρίς τους απαραίτητους πόρους», είπε.

Ο ίδιος, μίλησε για τα ελαιοτριβεία τα οποία θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους στα Δωδεκάνησα και κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς να ετοιμαστούν.
«Φέτος, περιμένουμε μια πολύ καλή ελαιοκομική χρονιά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ενώ περιμένουμε και καλύτερη ποιότητα».

Ο κ. Οικονομίδης τόνισε τα εξής:
«Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας, αφορά στους ελέγχους των τροφίμων και δυστυχώς δεν υπάρχουν συνάδελφοι να στελεχώσουν τις υπηρεσίες μας και να διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους.
Στο δικό μας κλάδο οι έλεγχοι γίνονται ‘From stable to table’ (από το στάβλο στο τραπέζι) καθώς όλοι πρέπει να ξέρουν τι τρώνε. Κάπου πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα προς το κράτος να καταλάβει ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε και την δουλειά του ΕΦΕΤ!
Στους φετινούς ελέγχους το 50% των χώρων μαζικής εστίασης, εντοπίστηκε παραπλάνηση των καταναλωτών σε ό,τι αφορά στην χρήση της… φέτας!!! Δεν μπορεί να πουλάμε λευκό τυρί για φέτα και να λεγόμαστε πρώτος τουριστικός προορισμός».

Άλλες παρατυπίες αφορούσαν σε μη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις (αποθήκες) και διακίνηση μη ασφαλών τροφίμων (ληγμένα κ.ο.κ.)

ΤΟ ΖΩΪΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Ειδικά για την καταγραφή του ζωϊκού κεφαλαίου, οι περίοδοι είναι κάθε χρόνο οι ίδιες. Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη:
«Κάθε καταγραφή του ζωϊκού κεφαλαίου, αιγοπροβάτων και χοίρων, περνάει σε ψηφιακή πλατφόρμα και σε περίπτωση που δεν γίνει έχουμε ειδοποίηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμων). Γι’ αυτό κάθε χρόνο, υπενθυμίζουμε στους κατόχους ότι πρέπει να είναι τυπικοί ως προς αυτό το ζήτημα. Η απογραφή για τα αιγοπρόβατα γίνεται από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως και το τέλος του έτους ενώ των χοιρινών μέσα στον Δεκέμβρη –αλλά με το δικαίωμα να την παρουσιάσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο. Σε αντίθεση περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα, σύμφωνα με τις ανάλογες ευρωπαϊκές οδηγίες.

ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ
ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ
Ειδικά για το Μητρώο Ιπποειδών ο κ. Οικονομίδης είπε ότι ξεκινάει από το Νοέμβριο η καταχώρηση ΌΛΩΝ των ιπποειδών (γαϊδουράκια, άλογα κ.λπ.) και η υποχρέωση αφορά όλους όσοι διαθέτουν ιπποειδή είτε ζώα εργασίας, είτε ζώα για αναψυχή να καταγραφούν και σαν μονάδες με όλα τα στοιχεία στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής (Τηλ. 22413 64880 το αρμόδιο τμήμα).
«Το να γίνει η καταγραφή δε σημαίνει ότι νομιμοποιούνται. Σε β’ φάση θα πρέπει να τοποθετηθεί ειδικό ‘μικροτσίπ’ για να εκδοθεί ένα είδος διαβατηρίου», ανέφερε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου