Ειδήσεις

Γ. Γεραπετρίτης: Δεν έχουμε φθάσει τα επίπεδα εμβολιασμού της Δυτικής Ευρώπης

Πρόσκληση να εμβολιαστούν όσοι, είτε από φόβο είτε από περιορισμένη γνώση, δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί, απηύθυνε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Εξάλλου κάθε πρόταση που «κατατείνει στο να περιορίσει τον ιό, είναι μια πάρα πολύ ευπρόσδεκτη πρόταση» σχολίασε για την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Φίλη σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση. Δεν είναι δίκαιο και ηθικό να περιορίζονται οι ελευθερίες των εμβολιασμένων, πρόσθεσε, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η χώρα δεν αντέχει σε άλλους καθολικούς περιορισμούς.

Αυτό που έχει γίνει τους μήνες της πανδημίας, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, είναι «να υπάρξει μια μεγάλη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προσωπικό και υποδομές, έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει κατά το δυνατόν. Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα ήταν δυστυχώς πεπερασμένων δυνατοτήτων, για αυτό το λόγο επιχειρήσαμε πάνω στην πανδημία να χτίσουμε ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις βασικές ανάγκες των πολιτών».

Αυτός είναι ο πρώτος πυλώνας αντιμετώπισης της πανδημίας, με δεύτερο πυλώνα, τα μέτρα για την πρόληψη και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού: «Στις τρεις πρώτες φάσεις της πανδημίας τα μέτρα είχαν οριζόντιο χαρακτήρα, σε αυτή τη φάση έχει αλλάξει το μείγμα πολιτικής» και τούτο γιατί υπάρχει το εμβόλιο ως καθολικό αγαθό. Τούτου δοθέντος εξάλλου, «ούτε δίκαιο ούτε ηθικό είναι να περιορίζονται οι ελευθερίες των πολιτών που εμβολιάστηκαν», είπε ακόμη ο Γ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζοντας ότι η λογική είναι «να επανέλθουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε μια κανονική ζωή για τους πολίτες αυτούς και να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας που είτε από φόβο είτε και, μερικές φορές, από περιορισμένη γνώση των πραγμάτων δεν έχουν εμβολιαστεί, να προστρέξουν στον εμβολιασμό. Η κοινωνία, η οικονομία, η χώρα δεν μπορούν να αντέξουν άλλους γενικούς καθολικούς περιορισμούς». Με άλλα λόγια, εξήγησε, «υπάρχουν δύο πράγματα που γίνονται ταυτόχρονα: προσπαθούμε να χτίσουμε προοπτικά ένα βιώσιμο σύστημα υγείας και συγχρόνως να αντιμετωπίσουμε πυροσβεστικά την πανδημία. Ταυτόχρονα δηλαδή γίνεται μια μακροπολιτική και μικροπολιτική».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε πως «εξαντλείται κάθε δυνατότητα να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες, να ενοποιηθεί το δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας – και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Βεβαίως και λείπουν αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές, τους αναζητούμε και θα υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Στο μέτρο των δυνατοτήτων της χώρας έγιναν όλα εκείνα τα απαραίτητα για την ενίσχυσή του». Παραλλήλως θύμισε ότι «στην Ελλάδα προ της πανδημίας είχαμε περίπου 550 ΜΕΘ και έναν τεράστιο κατάλογο αναμονής, όταν σήμερα έχουμε φθάσει στις 1.350. Τα χειρουργεία γίνονται, είναι προφανές ότι όσο προχωράμε στην πανδημία θα υπάρξουν φαινόμενα περιορισμού, δηλαδή θα γίνονται λιγότερα χειρουργεία και θα ενταχθεί ο ιδιωτικός τομέας».

Συμπερασματικά, «δυστυχώς το μέγεθος της πανδημίας είναι τέτοιο, ώστε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα έχουμε μεγάλη πίεση, αναμονές», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και διαβεβαίωσε από την άλλη ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντεπεξέλθουμε».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκου Φίλη, να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για εκείνους που δεν έκαναν την τρίτη δόση αν και είχαν τη δυνατότητα να την κάνουν, ο Γ. Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι «κάθε άποψη που εισφέρεται στο δημόσιο διάλογο και κατατείνει στο να περιορίσει τον ιό, είναι μια πάρα πολύ ευπρόσδεκτη πρόταση. Βεβαίως και θα μελετηθεί από την εθνική επιτροπή εμβολιασμού και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων ιατρών».

Και, εν κατακλείδι, «δυστυχώς στην πατρίδα μας δεν έχουμε φθάσει τα επίπεδα εμβολιασμού που έχει φθάσει η Δυτική Ευρώπη, εξ αυτού του λόγου έχουμε σημαντική αύξηση σε κρούσματα και θανάτους, πρέπει να πεισθούν οι συμπολίτες μας…».

Σε ένα άλλο θέμα, αυτό των πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία – ζήτημα που «τρέχει» ο υπουργός Επικρατείας – τόνισε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά καθοριστικοί έτσι ώστε οι πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία να αναδειχθούν σε μείζονα πολιτική για τη χώρα».

Ενώ αναφέρθηκε και στο εν εξελίξει πρόγραμμα καταγραφής όλων των δημόσιων κτιρίων της χώρας, με δεύτερο βήμα στη συνέχεια «να ξεκινήσουν εργασίες ώστε όλοι οι δημόσιοι χώροι να καταστούν καθολικά προσβάσιμοι. Δεν είναι απλώς επιταγή του κράτους δικαίου αλλά ο δείκτης που αναδεικνύει την ευαισθησία της κοινωνίας και την ποιότητά της», σημείωσε με έμφαση κλείνοντας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου