Ειδήσεις

Τσίπρας: Η Ελλάδα αναδύεται δυναμικά μετά από 6 χρόνια κρίσης

Κάλεσμα να θέσουν από κοινού τις βάσεις για ένα νέο όραμα ελληνοαραβικής και ευρωαραβικής οικονομικής συνεργασίας, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του πρώτου Ευρω-Αραβικού Συνεδρίου (“EU-Arab World Summit-Partners for Growth and Development”), στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το σημείο καμπής, στο οποίο βρίσκεται η χώρα, σημειώνοντας ότι «αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της: του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας». Αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν τροχιοδρομηθεί για την υλοποίηση των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους και εν συνεχεία τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Υπογράμμισε την έμφαση που δίνει η χώρα στην ανάπτυξη, που, όμως, δεν θα έχει τις παθογένειες και τις αδυναμίες του παρελθόντος, και υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, ως γέφυρα και σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις «τεράστιες δυνατότητες» για επενδύσεις αμοιβαία επωφελών που προσφέρει η χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενώπιον εκπροσώπων κυβερνήσεων και υψηλών αξιωματούχων αραβικών κρατών και της ΕΕ, μελών της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσώπων Οργανισμών, 10 Επιμελητηρίων, 15 επενδυτικών funds, 40 εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον αραβικό κόσμο, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα για να τεθούν από κοινού οι βάσεις για το νέο όραμα για της ελληνοαραβικές και ευρωαραβικές σχέσεις:

«Θέλω να σας καλέσω να συνειδητοποιήσετε την καμπή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά και να αξιοποιήσετε τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται στην Ελλάδα. Προκειμένου να θέσουμε μαζί τις βάσεις για ένα νέο όραμα ελληνοαραβικής και ευρωαραβικής οικονομικής συνεργασίας».

Τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα η γέφυρα, το σταυροδρόμι των πολιτισμών, ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και θα παραμείνει», για να υπογραμμίσει ότι «πλέον μπορεί να είναι και η γέφυρα της οικονομικής, εμπορικής συνεργασίας».

«Τα αποτελέσματα», είπε, «θα είναι αμοιβαία επωφελή και για την Ελλάδα και για τον αραβικό κόσμο και τις επιχειρήσεις σας, κυρίως, όμως, για το μεγάλο όραμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην εύθραυστη περιοχή».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας, με την ομιλία του, ανέπτυξε τρία βασικά στοιχεία τα οποία αναδεικνύει η σημερινή διάσκεψη για το μέλλον της ευρωαραβικής και της ελληνοαραβικής συνεργασίας.

Σημείωσε ειδικότερα:

Πρώτον, βασίζεται στη στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.

Δεύτερον, η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, για την Ευρώπη, για τον αραβικό κόσμο, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ τους. «Μια περίοδο που απαιτεί γενναία βήματα. Για την ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη. Και βέβαια – ως προς το Παλαιστινιακό- για την επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών με στόχο τη δίκαιη λύση στη βάση δύο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια. Με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που επιβάλλεται η ενίσχυση της ευρωαραβικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση μεγάλων διεθνών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό και η μετανάστευση. Μια περίοδος, τόνισε, που απαιτεί ένα νέο συνολικό όραμα για το μέλλον των ευρωαραβικών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας και του τουρισμού. Αυτό το όραμα είναι απαραίτητο σήμερα περισσότερο από ποτέ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τρίτον, η σημερινή διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, «μια χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς αλλά και διπλωματικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο», μια χώρα, όπως τόνισε, που διαχρονικά «έχει αποτελέσει λιμάνι και γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», «μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης σ’ ένα ρευστό και συγκρουσιακό παγκόσμιο και περιφερειακό περιβάλλον».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου