Αθλητικά

Γιώργος Μαυρωτάς: «Η ΕΠΑΘΛΑ έχει διαχειριστεί 69 αναφορές πιθανής χειραγώγησης αγώνων και έχει προωθήσει 22 για περαιτέρω έρευνα»

Στην Αρχαία Ολυμπία προσκεκλημένος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών βρέθηκε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς προκειμένου να μιλήσει στο 42ο σεμινάριό της, που φιλοξενήθηκε στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Ο κ. Μαυρωτάς με την ιδιότητα του ως πρόεδρος της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) και της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin, αναφέρθηκε στην ομιλία του στις απαιτούμενες συνέργειες στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων τόσο σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο, δίνοντας και ποσοτικά στοιχεία για το μέχρι τώρα έργο της Εθνικής Πλατφόρμας στον τομέα της διερεύνησης αναφορών.
Συγκεκριμένα ανέπτυξε τη διεθνή πρακτική στον συγκεκριμένο τομέα ξεκινώντας από τις ενέργειες και δράσεις στο αθλητικό κίνημα, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τις Διεθνείς Ομοσπονδίες και επεκτάθηκε στις ενέργειες από τους διεθνείς πολιτικούς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο γ.γ.Α. αναφέρθηκε λεπτομερώς στη μόνη νομικά δεσμευτική διεθνή σύμβαση για τη χειραγώγηση αγώνων, τη Σύμβαση Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της υπογραφής και κύρωσης από τις διάφορες χώρες.
Στη συνέχεια ανέλυσε το εθνικό πλαίσιο και συγκεκριμένα, τη δομή, τις λειτουργίες της Ε.Π.ΑΘΛ.Α ως ένα παράδειγμα καλής πρακτικής διεθνώς. Εκτός από την περιγραφή των δράσεων εκπαίδευσης, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο σύστημα διαχείρισης των αναφορών με τη συνεργασία των εθνικών φορέων που αποτελούν την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Ελληνική Αστυνομία, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων).
Τέλος, σε ότι αφορά τη σχετική δραστηριότητα, τόνισε ότι σε 18 μήνες (από Ιανουάριο 2021 έως και Ιούνιο 2022) η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. έχει διαχειριστεί 69 αναφορές εκ των οποίων οι 22 έχουν προωθηθεί για περαιτέρω διερεύνηση, πειθαρχική ή και ποινική.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου