Συνεντεύξεις

«Την Ν.Δ. ενδιαφέρει μόνο η ελίτ των αρίστων» και όχι ο λαός και τα προβλήματά του»

«Ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε στη ΔΕΘ μια θλιβερή εικόνα και μια απογοητευτική πολιτική προοπτική για τους Ελληνες πολίτες».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στην «δ», ο κ. Δημήτρης Γάκης, ο οποίος (μετά την περιπέτεια με την υγεία του) σχολιάζει την επικαιρότητα και μιλάει για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει μια καλή συμμαχία με προοδευτικές δυνάμεις.
Κυρία Ντόκου, πριν ξεκινήσουμε την κουβέντα μας, θα ήθελα να κάνω μία εισαγωγή υπό μορφή δήλωσης. Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ γιατί μου δίνετε την δυνατότητα μετά από αρκετό χρονικό διάστημα να επικοινωνήσω με τους φίλους μου, πολιτικούς και μη, αλλά και με όλους τους Δωδεκανήσιους συμπολίτες μου. Θέλω να ενημερώσω και να ζητήσω συγγνώμη για την μεγάλη απουσία μου, τη σωματική μόνο απουσία μου γιατί παρακολουθώ βεβαίως όλα τα συμβαίνοντα στην περιοχή μας και όσο ο σημερινός θεσμικός μου ρόλος το επιτρέπει, παρεμβαίνω με άρθρα μου σε διάφορα προβλήματα. Να πληροφορήσω ότι αυτή η απουσία μου οφείλετο σε προσωπικούς λόγους υγείας. Και καθησυχάζοντας τους αναγνώστες μας να ενημερώσω ότι όλα πήγαν πάρα πολύ καλά και βρίσκομαι πάλι επί των επάλξεων του αγώνα της ζωής, μέσω και της πολιτικής.
Όλος αυτός ο χρόνος με βοήθησε να αποστασιοποιηθώ αρκετά από τον ψυχρό πολιτικό λόγο και την πολιτική πόλωση και να αντιμετωπίζω και να περιγράφω τα πράγματα με περισσότερη ειλικρίνεια και ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά.
• Κύριε Γάκη, να ξεκινήσουμε από τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη πρόσφατα στην ΔΕΘ. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι τιμές στη ΔΕΗ κι έρχονται ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Συνηθίζεται στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός της χώρας να παρουσιάζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του για το επόμενο έτος.
Πολλές φορές μάλιστα αυτές οι εξαγγελίες παίρνουν το χαρακτήρα προεκλογικών δεσμεύσεων. Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε μια θλιβερή εικόνα και μια απογοητευτική πολιτική προοπτική για τους Έλληνες πολίτες.
Οι εξαγγελίες του είχαν το χαρακτήρα της πολιτικής απάτης. Τώρα τρέχουν να τα μαζέψουν με συμπληρωματικά μέτρα και δεν προλαβαίνουν.
Ποντάριζε βέβαια, με τη γνωστή του αλαζονεία και βεβαιότητα, ότι το μιντιακό σύστημα είναι υποχρεωμένο να τον διασώσει. Πάρα την προσπάθειά του, όμως, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ο Μητσοτάκης έμεινε γυμνός.
Η χιονοστιβάδα των αυξήσεων που έρχεται σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης κατά 20-30% δεν αντιμετωπίζεται με 9 ευρώ, το πολύ, το μήνα για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε με τα 50 Gbyte αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, ούτε με την απάτη των 100 € το μήνα έκπτωση στο πρώτο ένσημο του εργαζόμενου για 6 μήνες, ούτε βέβαια με την χαριστική, προς λίγους πολιτικούς του φίλους, ανακοίνωση της αύξησης του αφορολόγητου για τις γονικές παροχές από 150.000 € στις 800.000 €. Αυτά τα μέτρα αγγίζουν τα όρια της πολιτικής απάτης.
Τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και των φορολογικών πόρων του κράτους, με μόνους ουσιαστικά κερδισμένους τους έχοντες και κατέχοντες.
Η ΝΔ για μια ακόμη φορά έδειξε που βρίσκεται το πραγματικό της ενδιαφέρον για την κοινωνία. Την ενδιαφέρει μόνο η ελίτ των «άριστων» και όχι ο λαός και τα προβλήματά του.
• Είδαμε, πάντως, πως το αίτημα των νησιωτών για επιστροφή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, δεν έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν φαίνεται να… περπατάει. Πώς το σχολιάζετε;
Θέλω με την ευκαιρία του ερωτήματός σας να επισημάνω στους τοπικούς βουλευτές, ιδιαίτερα της ΝΔ, ότι θα πρέπει να είμαστε λιγότερο επιπόλαιοι στον πολιτικό μας λόγο.
Τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. μάς τους επέβαλε με σφοδρή επιμονή η τρόικα και αυτή η επιμονή της πάει πίσω στην εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά, στο πρώτο μνημόνιο. Καταφέραμε, όμως, με αφορμή το μεταναστευτικό να διατηρήσουμε τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα πέντε νησιά που επιβαρύνονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα. Θεωρώντας ότι έτσι κρατάμε ένα παράθυρο ανοιχτό για να μπορέσουμε κάποια στιγμή ΟΛΟΙ μαζί να πιέσουμε, ώστε αυτό το παράθυρο να γίνει ξανά η μεγάλη πόρτα για όλο το Αιγαίο.
Το πρόβλημα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, γιατί κάθε μονομερής ενέργεια θα ανέτρεπε μνημονιακές δεσμεύσεις.
Τώρα, και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε τη χώρα χωρίς μνημόνια, νομίζω πως έφτασε η κατάλληλη στιγμή γιατί μπορούμε να νομοθετήσουμε ελεύθερα. Είναι θέμα πια πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Για να κερδίσουμε και πάλι τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. πρέπει να επιδείξουμε σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και συγκροτημένη αιτιολόγηση και όχι λόγια του αέρα και των εντυπώσεων. Από όλους μας.
• Κατά τη θητεία σας στη Βουλή, είχατε φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες των μικρών νησιών. Τελικά, έχει προχωρήσει κάτι ουσιαστικό μέχρι σήμερα;
Προσπαθήσαμε και μέχρι ένα βαθμό το πετύχαμε να επιλύσουμε κάποια ουσιαστικά και κρίσιμα προβλήματα των μικρών νησιών. Υπενθυμίζω την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και την εγκατάσταση σε κάθε νησί σχεδόν μιας μονάδας αφαλάτωσης. Δύο πολύχρονα προβλήματα που βρήκαν τη λύση τους.
Και σε αυτό πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε ο Νεκτάριος Σαντορινιός από τη θέση του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής. Να προσθέσουμε βέβαια και τις παρεμβάσεις στα λιμάνια και στις συγκοινωνίες που έβγαλε τα μικρά νησιά από την απομόνωση και την αφάνεια.
Χρειάζεται όμως να δώσουμε και αναπτυξιακό χαρακτήρα σε κάθε νησί. Να περιγράψουμε πρώτα και κύρια τις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε νησιού έτσι ώστε να διαμορφώσουμε με τις τοπικές κοινωνίες ένα ξεχωριστό τοπικό master plan για κάθε νησί και όλα αυτά τα τοπικά master plan να τα εντάξουμε σε ένα περιφερειακό σχεδιασμό για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν έργα Ανάπτυξης.
Επιχειρήσαμε εμείς να το κάνουμε αυτό μέσα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που ανέδειξαν σαν απόσταγμα πολύ μεγάλες δυνατότητες, όπως και πολύ μεγάλα προβλήματα.
Έτσι όμως έχουμε μια εικόνα των θετικών και αρνητικών στοιχείων της νησιωτικότητας και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Δεν μπορεί να αλλάζει μία κυβέρνηση και η άλλη που έρχεται να ξηλώνει ότι έκανε η προηγούμενη μόνο και μόνο για να μηδενίζει την εικόνα της παραγωγής του έργου της.
Η νησιωτικότητα μπορεί να είναι πρόβλημα στην καθημερινή διαβίωση όμως έχει και πάρα πολύ θετικά στοιχεία.
Τα νησιά μας είναι τα διαμάντια της ομορφιάς της χώρας μας. Όπως θα είδατε και φέτος για μια ακόμα φορά ήταν μπροστάρηδες στην τουριστική ανάταση και την οικονομική ανάσα της εθνικής μας οικονομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μόνη τους ανάπτυξη είναι μέσω του τουρισμού. Θα πρέπει όμως να τα προσέξουμε. Να βρούμε τι πρέπει να κάνουμε για να τα αξιοποιήσουμε με βάση τις αρχές της πράσινης και ισόρροπης ανάπτυξης.
• Τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει μια καλή συμμαχία με προοδευτικές δυνάμεις και ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές; Πώς θα μπορούσε να μεταφραστεί αυτό και σε ενδεχόμενες εκλογές ή σχηματισμό κυβέρνησης;
Τα στοιχεία που κατά την άποψη μου θα δημιουργούσαν μια πετυχημένη συμμαχία και μια αισιόδοξη πορεία προς τις εκλογές είναι τρία. Εποικοδομητική και ειλικρινής αυτοκριτική, η εμπειρία μας στην κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να μας κάνει να δούμε τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ξανά μια ειλικρινή σχέση με τον κόσμο.
Οι συμμαχίες με τις προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να ξεκινάνε από τα κάτω και όχι από τα πάνω.
Οι αγωνίες μας και ο διάλογος μας πρέπει να γίνει με τα σωματεία, με τους φοιτητές, με χώρους εργασίας, με τις κινήσεις πολιτών κτλ. Και, τέλος, να έρθουμε πιο κοντά με τις βασικές αρχές της αριστεράς: αλληλεγγύη, σεβασμός ισότητα. Εμείς απομακρύναμε σε ένα βαθμό τον κόσμο και εμείς πρέπει να τον εμπνεύσουμε ξανά. Το μεγαλύτερο στοίχημά μας είναι να πείσουμε τον απογοητευμένο ψηφοφόρο, που θεωρεί ότι είμαστε όλοι ίδιοι.
Η ΝΔ και η κυβέρνησή της θέλουν να διαμορφώσουν μία αδρανοποιημένη και απονευρωμένη κοινωνία η οποία να ενδιαφέρεται μόνο για τον “Άρτον ημών τον επιούσιον” και να παρακαλεί την εξουσία “δος ημίν σήμερον”. Ο μηχανισμός για να το πετύχει αυτό είναι η τρομοκρατία του φόβου. Αυτή την αντίληψη έχουν υποχρέωση όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να την ανατρέψουν. Οι καιροί ου μενετοί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου