Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Xατζημάρκος: «Πολιτική είναι να στέκεσαι μπροστά στα προβλήματα της κοινωνίας και να τα επιλύεις»

Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε χτες, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη, την περασμένη εβδομάδα.
Αρχής γενομένης από την συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε τα εξής: «Από τον κ. Γεραπετρίτη υπήρξε άμεση επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους συναδέλφους του, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δόθηκαν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα προσεγγίσουμε την αντιμετώπιση συνολικά, του θέματος που έχουμε στο Νότιο Αιγαίο με την υποστελέχωση υπηρεσιών.
Από πλευράς μου, έχω καταθέσει εδώ και καιρό μία πρόταση για την δική μας ιδέα, πώς μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος των έργων και των χρηματοδοτήσεων στο Ν.Αιγαίο για να τις φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε και δίνουμε συγκεκριμένο σχήμα σε αυτό –σύμφωνα με την δίωρη περίπου συζήτηση που έγινε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την επόμενη εβδομάδα, θα παραδώσω την πρότασή μας, στους υπουργούς με τους οποίους συνεννοηθήκαμε μέσω του κ. Γεραπετρίτη. Συνεπώς, θα έχουμε πρόταση για να καλύψουμε διοικητικά την υπάρχουσα ανεπάρκεια στο Ν.Αιγαίο –όχι μόνον στην ΠΝΑι αλλά και στους 34 Δήμους μας. Κι εμείς ως Περιφέρεια, εάν εκαλούμεθα να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που είναι μόνο της δικής μας αρμοδιότητας (π.χ. επαρχιακό δίκτυο) θα είχαμε άλλο αποτέλεσμα.
Ωστόσο, μας μετέφεραν την αρμοδιότητα για τα ρέματα και για τα φράγματα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μας μεταβιβάσει τα 8 περίπου φράγματα που υπάρχουν στην ΠΝΑι –ίσως επειδή πετύχαμε… κάτι και προχωρήσαμε με το Φράγμα Γαδουρά μετά από 30 ολόκληρα χρόνια. Στην Ελλάδα, εάν πετύχεις κάτι… τιμωρείσαι! Βλέπετε, κάνουμε έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, σχολεία κ.λπ. που δεν είναι δικά μας γιατί πιστεύω πως αυτό οφείλουμε. Κι αυτό είναι πολιτική, να στέκεσαι μπροστά στα προβλήματα της κοινωνίας και να τα επιλύουμε.
Είμαι χαρούμενος επειδή δεν λειτούργησα ποτέ όπως το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας, κλεισμένος σε ένα γραφείο και θωρακισμένος πίσω από το άλλοθι της έλλειψης αρμοδιότητας. Γι αυτό ανοίξαμε την συζήτηση για τις αρμοδιότητες, για τις πρωτοβουλίες και κυρίως της συνεργασίας. Και μέσα από αυτό τον τρόπο, φτάσαμε να προχωρούν δεκάδες έργα σε όλα μας τα νησιά…»
Η συνάντηση για
το Μεταναστευτικό
με τον Μ. Χρυσοχοΐδη
Απαντώντας σε ερώτηση της «δ» για την συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αντικείμενο το μεταναστευτικό, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε τα εξής: «Δεν ήμουν στην συνάντηση με όλους τους περιφερειάρχες –εκεί ήταν ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου και ο νέος εκτελεστικός γραμματέας κ. Νίκος Παπασταματίου. Ωστόσο, είχα ο ίδιος συνεργασία με τον κ. Χρυσοχοϊδη την προηγούμενη μέρα με τον οποίο συζήτησα κατ’ αρχήν, την ανάγκη να στελεχωθούν οι αστυνομικές διευθύνσεις μας –τουλάχιστον κατά την τουριστική περίοδο, όπου οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Από πλευράς μας, στηρίζουμε όλες τις υπηρεσίες που έχουν προβλήματα στα νησιά μας.
Έχουμε διαθέσει το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει Περιφέρεια στην χώρα, για τον εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος, επίσης για το ΕΚΑΒ και ασθενοφόρα που πληρώσαμε από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι και τώρα, έχουμε διαθέσει ένα μεγάλο ποσό για περιπολικά της ΕΛΑΣ (για έλεγχο του οδικού δικτύου). Είναι 37 οχήματα σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο που μας υπέβαλαν συν, πομπούς, συσκευές για αλκοτέστ κ.λπ. Τώρα, εξετάζουμε την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος.
Αυτό δείχνει ότι η ΠΝΑι είναι πάντα αρωγός, εξαντλεί κάθε περιθώριο βοήθειας και ερχόμαστε να βάλουμε ‘πλάτη’ στις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη. Έχουμε πολλά παράπονα σε ό,τι αφορά την στελέχωση των Αστυνομικών Διευθύνσεων στην περιοχή μας ενώ, την ιδια ώρα, κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να κινούνται στους διαδρόμους με το πολιτικό ‘βάρος’ κάποιων κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων –γι αυτό και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια δυσάρεστη εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις κατανομές προσωπικού στην ΕΛΑΣ».
Αρκετά με το… ‘μπαλκόνι της Σύμης’!
Ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε και στον κεντρικό άξονα της κυβέρνησης επί του καυτού ζητήματος του μεταναστευτικού, όπως ανακοινώθηκε σχετικά.
«Το βάρος του μεταναστευτικού θα πρέπει να ‘διαιρεθεί’ διά του 13 (όσες και οι Περιφέρειες της χώρας). Σε αυτό συμφωνώ. Τα νησιά για πάρα πολλά χρόνια έχουν σηκώσει το τεράστιο βάρος του μεταναστευτικού.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 hotspots και τα 2 από αυτά βρίσκονται στην ΠΝΑι (στην Κω και στην Λέρο, όπου δοκιμάζουν τα όριά τους). Όλοι γίναμε μάρτυρες των γεγονότων στην Μόρια. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Θέλει πάρα πολλή δουλειά αφού είναι και ανθρωπιστικό, το ζήτημα. Όσον αφορά στην εξέταση του ρόλου κάποιων ΜΚΟ, εμάς μας βρίσκει σύμφωνους. Κι εμείς οι περιφερειάρχες το είχαμε εντοπίσει από το 2015. Είμαστε στο πλευρό των ΜΚΟ που προσφέρουν πραγματικό έργο στην κοινωνία αλλά, υπάρχουν και κάποιες ΜΚΟ που δημιουργούν ερωτηματικά.
Μάλιστα με κάποιες από αυτές έχουν ασχοληθεί και οι εισαγγελείς διότι υπάρχουν ζητήματα παραβατικών συμπεριφορών.
Όσον αφορά στην φύλαξη των συνόρων, απαιτείται εντατικοποίηση. Είναι μια αδήριτη ανάγκη, απολύτως αποδεκτή και απαιτητή. Να μην ξεχνάμε ότι το 2015, η ΠΝΑι δέχτηκε το 1/3 όλων των προσφύγων και μεταναστών που δέχτηκε όλη η Ευρώπη! Και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι αφού τα νησιά μας, παρά τα τραύματα, έμειναν όρθια (και τουριστικά έως και το 2018). Εμείς διαχειριστήκαμε το πρόβλημα, με σύνεση. Χωρίς κραυγές, χωρίς να το μεγαλοποιούμε για να προστατέψουμε και τον Τουρισμό μας.
Όσον αφορά στα hotspots στην Κω και στην Λέρο, έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους. Τώρα ήρθε να προστεθεί και το ‘μπαλκόνι’ της Σύμης, το οποίο… παράγινε. Όσοι πάντως, επενδύουν πολιτικά σε αυτό το ‘μπαλκόνι’, κάνουν πάρα πολύ κακό στον τόπο μας», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου