Ειδήσεις

Τι ακολουθεί τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών-Συνάντηση Παππά-προσωρινών υπερθεματιστών

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 3 μ.μ. ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος

Στόχος της συνάντησης, η συζήτηση για τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, μετά από τη δημοπρασία.

Εντός των επόμενων ημερών, θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των πόθεν έσχες των «προσωρινών υπερθεματιστών», θα εκδικαστούν οι ενστάσεις, το επόμενο 15ημερο θα κατατεθεί το 1/3 του τιμήματος και μετά θα θεωρούνται πλέον οι νέοι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών αδειών.

«Σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται η υποβληθείσα οικονομική προσφορά προσωρινού υπερθεματιστή, ο εν λόγω υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής και τη θέση του λαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου επάρκειας των οικονομικών του μέσων σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο», προβλέπεται χαρακτηριστικά στην προκήρυξη.

Επιπλέον, εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη συνταγματικότητα της όλης διαδικασίας, με σημαντική μερίδα νομικών να αναφέρει ότι η αδειοδότηση προσκρούει σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις.

Οι σταθμοί που δεν πήραν άδεια (Alpha, Star) τονίζουν ότι θα κινηθούν δικαστικά, ενώ αναμένεται η απόκτηση υποδομής και προσωπικού από τους νέους καναλάρχες, την ώρα που οι εργαζόμενοι στους σταθμούς που είτε είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία, όπως ο τηλεοπτικός σταθμός Mega και Epsilon, είτε έχασαν στη δημοπρασία (Alpha, Star) αγωνιούν, καθώς τα συγκεκριμένα κανάλια σε 90 ημέρες δεν θα έχουν δυνατότητα εκπομπής, όπως είχε δηλώσει η Όλγα Γεροβασίλη.

«Προβλέπεται ότι θα υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής, ανάλογα με το ποιοι θα πάρουν και άδειες. Θα είναι μέχρι 90 μέρες μάξιμουμ και όποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί να εκπέμψει», είχε δηλώσει.

«Δεν μπορεί να κλείσουν τα κανάλια που δεν πήραν άδεια, δεν μπορεί να πέσει μαύρο στα κανάλια», δήλωσε μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση είτε πολιτικά είτε συνδικαλιστικά.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που τίθενται, και κυρίως οι θέσεις εργασίας στα κανάλια που δεν πήραν άδεια» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, ενώ ανέφερε ότι «δεν αγνοούνται άλλα ζητήματα που ανακύπτουν, όπως η συγκέντρωση, ο κώδικας δεοντολογίας, πώς θα εργάζονται οι συνάδελφοι. Αλλά αυτό που προέχει είναι πώς θα σωθούν οι θέσεις εργασίας». «Θα δώσουμε αγώνα. Δεν θα κάνουμε πίσω» συμπλήρωσε.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους, η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ), η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Όλοι κάνουν λόγο για ένα ζοφερό μέλλον για δημοσιογράφους και τεχνικούς των καναλιών και καλούν την κυβέρνηση να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, εξέφρασε την άποψη πως «δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας».

«Πιστεύω ότι οι θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες από τις υπάρχουσες παρότι είναι μικρότερος ο αριθμός των καναλιών», είπε και σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι 1.500 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο και δεν θα μείνουν επειδή θα υπάρχουν θεματικές άδειες. Θεωρώ ότι με τις υπάρχουσες άδειες θα υπερκαλυφθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας».

Για τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη ότι σε 90 ημέρες δεν θα αναμεταδίδονται από την Digea όσα κανάλια δεν αδειοδοτήθηκαν, ο κ. Σπίρτζης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Digea «θα συμμορφωθεί» και πως αν δεν συμβεί αυτό «θα επέμβουν όσα όργανα χρειαστεί να επέμβουν από την πλευρά της πολιτείας». «Τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας θα αναλάβουν τα δικά τους καθήκοντα προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος», τόνισε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή», αυτά είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουν στο διάστημα αυτό:

  1. Πρακτικό: Το συντάσσει η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού και σε αυτό περιέχονται τα αποτελέσματα της κάθε φάσης με την ανάδειξη του προσωρινού υπερθεματιστή
  2. Πίνακας Επιλαχόντων: Ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά βάσει της υψηλότερης προσφοράς όλων των φάσεων που υπέβαλαν
  3. Έλεγχος πόθεν έσχες: Η Επιτροπή διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση αδειών οι πλειοδότες. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε ημερών και γίνεται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά, αν και η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει και πρόσθετα.
  4. Επιλαχόντες: Σε περίπτωση που κάποια οικονομική προσφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κάποιον πλειοδότη, τη θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον πίνακα επιλαχόντων. Γίνεται και πάλι έλεγχος πόθεν έσχες
  5. Έγκριση πλειοδοτών: Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό με τους τελικούς πλειοδότες κι αυτό υπογράφεται από τον ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο
  6. Η καταβολή του τιμήματος: Γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις με τραπεζικές επιταγές σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρώτη εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των πλειοδοτών, η δεύτερη εντός 12 μηνών και η Τρίτη εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας.
  7. Κακοπληρωτές: Αν κάποιος πλειοδότης δεν καταβάλλει την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας κηρύσσεται έκπτωτος, η εγγυητική επιστολή του καταπίπτει και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, βάσει του πίνακα επιλαχόντων
  8. Ανακήρυξη πλειοδοτών: Ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του υπουργού Επικρατείας
  9. Χορήγηση αδειών: Γίνεται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά εντός 90 ημερών από την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος. Εντός 60 ημερών επιστρέφονται στους μειοδότες υποψηφίους οι εγγυητικές επιστολές

Για την κυβέρνηση προέχει το θέμα συμπλήρωσης των νομικών κενών

Πρέπει να προβλεφθεί νομικά τι θα συμβεί στην περίπτωση που αδειούχος «καναλάρχης» κατηγορηθεί για ποινικό αδίκημα ή δεν καταβάλλει μισθούς και υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, αυτό το κενό θα καλυφθεί και οι ποινές θα είναι αυστηρές.

Στόχος η συγκρότηση του ΕΣΡ

Τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ώστε ο διαγωνισμός για τις περιφερειακές άδειες να διεξαχθεί υπό την εποπτεία του Ανεξάρτητου οργάνου και όχι από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν κατέστη εφικτό τους προηγούμενους μήνες, λόγω «άρνησης της αντιπολίτευσης για να μπλοκάρει τον διαγωνισμό», σύμφωνα με την κυβέρνηση.  Για τη συγκρότησή του απαιτείται πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να συναινέσει και η αντιπολίτευση στην πρόταση που θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Βουλής. «Τώρα πια δεν έχουν λόγο να εμποδίζουν τη λετουργία του ΕΣΡ», απαντά η κυβέρνηση τώρα.

Πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί η διεύρυνση της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων από μέλη άλλων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών προκειμένου να φτάσει στην πλειοψηφία των 4/5. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξουν οι απαιτούμενες πλειοψηφίες για τις ανεξάρτητες αρχές στο πλαίσιο Αναθεώρησης του Συντάγματος. Ωστόσο η συγκεκριμένη διαδικασία όμως είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Η συγκρότηση του ΕΣΡ υπακούει σε δύο «αναγκαιότητες»:

  1. Η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή να δώσει την εντολή στην Digea να κατεβάσει τους διακόπτες των σταθμών που δεν πήραν άδεια
  2. Ο επόμενος διαγωνισμός για τα περιφερειακά κανάλια να γίνει από το ΕΣΡ

 

«Στις ευπαθείς ομάδες τα 246 εκατ. ευρώ»

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι ότι «σταματά η ανομία και η ασυδοσία και όλοι είναι ίσοι πλέον απέναντι στον νόμο».

Επικαλείται το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια στη λειτουργία ιδιωτικής τηλεόρασης «μπαίνουν κανόνες και αδιάβλητοι κανονισμοί» για να στείλει το μήνυμα προς όλους, ότι «δεν θα παίρνουν έργα με κόλπα».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τα 2/3 ως το τέλος του 2016, και το 1/3 ως το τέλος του 2017, από τα 246 εκατ. για τις τηλεοπτικές άδειες, θα διατεθούν σε έκτακτες δράσεις στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση κράτησε μια στάση που δεν της αξίζει, τόνισε ότι η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος είναι πάνω από όλα, για να προσθέσει ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ταυτίστηκε με ιδιωτικά συμφέροντα. Τους καλώ να παραδεχθούν το ατόπημά τους και από εδώ και πέρα, πρέπει με συναίνεση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Θετικό το ότι φέρνει έσοδα στο κράτος, λέει η Κομισιόν

Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι μία διαδικασία, η οποία φέρνει επιπλέον έσοδα στο κράτος, κάτι το οποίο είναι θετικό, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, για το αποτέλεσμα της διαδικασίας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η Επιτροπή έχει, ήδη, τοποθετηθεί επί αυτού του θέματος, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία και ως εκ τούτου τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ελεύθερα να επιλέξουν και να εφαρμόσουν το καθεστώς αδειοδότησης, σύμφωνα με τις εγχώριες απαιτήσεις και τις κοινοτικές αρχές που ορίζουν οι συνθήκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • George    04.09.2016 05:50

    Οι Αλητες του ΣΥΡΙΖΑ εκαναν πλουσιους τους Ευρωπαιους με 246 εκατ. Τοσο ηλιθιοι είναι που αρχισαν να τα χαριζουν πρωτου καλα καλα τα παρουν. Που τους βρηκαμε ολους αυτους τους μαλ,,,,,,. Καλα να παθουμε. Θελαμε κουμουνες. Αυτά είναι τα εργα των κουμουνιστων και ακομη ειμαστε στην αρχη, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ:

Σχολιασμός άρθρου