ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πελώνη: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η νυχτερινή απαγόρευση

news room 5 λεπτά ανάγνωση
πελωνη

«Δεν έχουμε τελειώ­σει με τον ιό, πρέπει να είμαστε προ­σε­κτι­κοί, να κάνουμε υπομονή μέχρι τα μέσα του Ιουνίου», τόνισε η κυβερ­νη­τική εκπρό­σω­πος Αρι­στο­τε­λία Πελώνη, ερω­τη­θείσα για το κατά πόσο έχει σημασία η δια­τή­ρηση της νυχτε­ρι­νής απα­γό­ρευση κυκλο­φο­ρίας (00.30 -05.30).

Σε σχετική ερώτηση απά­ντησε ότι «η Ελλάδα θα προ­σφέ­ρει 20.000 δόσεις εμβο­λίων στη Βόρεια Μακε­δο­νία κι άλλες 20.000 στην Αλβανία».

«Πρω­ταρ­χικό μέλημα η ασφά­λεια»

«Σήμερα το πρωί ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης χαι­ρε­τί­ζο­ντας την 66η Συνά­ντηση της Περι­φε­ρεια­κής Επι­τρο­πής για την Ευρώπη του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Του­ρι­σμού που πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην Αθήνα έστειλε μήνυμα για ένα ασφαλές καλο­καίρι στην Ελλάδα», τόνισε η κυβερ­νη­τική εκπρό­σω­πος ξεκι­νώ­ντας την ενη­μέ­ρωση των πολι­τι­κών συντα­κτών.

«Η ασφά­λεια -τόνισε- είναι το πρω­ταρ­χικό μας μέλημα και είμαστε στην πρώτη γραμμή μιας σειράς και­νο­το­μιών που μας επέ­τρε­ψαν κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μίας να δια­σφα­λί­σουμε όλα τα δια­θέ­σιμα εργα­λεία για να κάνουμε τα ταξίδια όσο πιο ασφαλή γίνεται», επι­σή­μανε, με ευθεία αναφορά στην τοπο­θέ­τηση του πρω­θυ­πουρ­γού.

«Ήδη από την περα­σμένη Τρίτη, η Ελλάδα μαζί με άλλες 6 χώρες της ΕΕ ενερ­γο­ποί­η­σαν το ευρω­παϊκό Πιστο­ποι­η­τικό covid. Είναι μάλιστα εξαι­ρε­τικά σημα­ντικό το γεγονός ότι ο σχε­τι­κός κοι­νο­τι­κός κανο­νι­σμός δια­μορ­φώ­θηκε σε μόλις δύο μήνες όταν σε άλλες περι­πτώ­σεις απαι­τού­νταν χρόνια» ανέφερε και υπο­γράμ­μισε: «Η πρω­το­βου­λία του πρω­θυ­πουρ­γού που κάποιοι θεω­ρού­σαν κατα­δι­κα­σμένη και λοι­δο­ρού­σαν κατέ­ληξε σε σημα­ντική επι­τυ­χία για τη χώρα μας καθώς μπορεί να λει­τουρ­γεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλο­φο­ρίας για τους Ευρω­παί­ους ταξι­διώ­τες, να διευ­κο­λύ­νει τις μετα­κι­νή­σεις τους με σεβασμό στα προ­σω­πικά δεδο­μένα και να συμ­βά­λει στην τόνωση του Του­ρι­σμού».

Η κυβερ­νη­τική εκπρό­σω­πος είπε ότι «αυτό είναι μεί­ζο­νος σημα­σίας για τη χώρα μας. Ευελ­πι­στούμε, λοιπόν, πως η φετινή του­ρι­στική περί­ο­δος θα είναι πολύ καλύ­τερη από την περσινή. Η χώρα μας στέλνει μήνυμα ότι είναι ένας ασφαλής του­ρι­στι­κός προ­ο­ρι­σμός».

Ανα­φε­ρό­μενη στην επι­δη­μιο­λο­γική κατά­σταση και τις εξε­λί­ξεις γύρω από το θέμα επι­σή­μανε: «Καθώς δια­νύ­ουμε τις πρώτες μέρες του καλο­και­ριού, με τη βοήθεια του καιρού και την πρόοδο του εμβο­λια­σμού, βελ­τιώ­νο­νται τα επι­δη­μιο­λο­γικά δεδο­μένα, καθώς μειώ­νε­ται τόσο ο αριθμός των ενεργών κρου­σμά­των, όσο και ο αριθμός των δια­σω­λη­νω­μέ­νων συμπο­λι­τών μας. Η παν­δη­μία, ωστόσο, παρα­μέ­νει και οφεί­λουμε -όπως επίμονα συνι­στούν οι ειδικοί- να τηρούμε τους υγειο­νο­μι­κούς κανόνες, να αξιο­ποιούμε τα αυτο­δια­γνω­στικά τεστ και να πάρουμε στα χέρια μας την ασπίδα που μας προ­σφέ­ρει η επι­στήμη με τα εμβόλια».

Τόνισε ταυ­τό­χρονα ότι «η επι­χεί­ρηση “Ελευ­θε­ρία” συνε­χί­ζε­ται με υπο­δειγ­μα­τικό τρόπο και πλήρη αξιο­ποί­ηση των νέων τεχνο­λο­γιών, γεγονός που δημιουρ­γεί μια νέα σχέση εμπι­στο­σύ­νης Κράτους και πολίτη. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 5.790.000 εμβο­λια­σμοί και περισ­σό­τε­ροι από 3.752.000 συμπο­λί­τες έχουν εμβο­λια­στεί με του­λά­χι­στον μία δόση, (ποσοστό πάνω από 35%), ενώ έχουν ολο­κλη­ρώ­σει τον εμβο­λια­σμό τους περισ­σό­τε­ροι από 2.155.000 (ποσοστό πάνω από 20%)».

Επι­σή­μανε ότι με την επι­χεί­ρηση “Γαλάζια Ελευ­θε­ρία” ο μέσος όρος των συμπο­λι­τών μας στα νησιά που έχουν κάνει την πρώτη δόση έχει δια­μορ­φω­θεί στο 40%, ενώ ο μέσος όρος όσων έχουν ολο­κλη­ρώ­σει τον εμβο­λια­σμό τους φτάνει στο 27%.

«Συνε­χί­ζουμε με εντα­τι­κούς ρυθμούς και ταυ­τό­χρονα εξα­κο­λου­θούμε να προ­σέ­χουμε έτσι ώστε -όπως τόνισε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσοτάκης- να έχουμε φέτος ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύ­θερο καλο­καίρι», τόνισε η κυβερ­νη­τική εκπρό­σω­πος.

Οικο­νο­μία

Όσον αφορά τις προ­ο­πτι­κές της οικο­νο­μίας, επε­σή­μανε πως «όπως ήδη γίνεται αντι­λη­πτό σε όλους, η οικο­νο­μία μπαίνει στα­διακά σε μια περίοδο δυνα­μι­κής ανά­πτυ­ξης. Αυτό άλλωστε υπο­δει­κνύει, σειρά διεθνών εκθέ­σεων, όπως η τελευ­ταία έκθεση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, η Έκθεση του Οργα­νι­σμού Οικο­νο­μι­κής Συνερ­γα­σίας και Ανά­πτυ­ξης και η Έκθεση Αξιο­λό­γη­σης των Θεσμών που δόθηκε χθες στη δημο­σιό­τητα.

Σε όλες τις περι­πτώ­σεις επι­ση­μαί­νε­ται η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα των μέτρων στή­ρι­ξης νοι­κο­κυ­ριών και επι­χει­ρή­σεων που εφάρ­μοσε η κυβέρ­νηση στη διάρ­κεια της παν­δη­μίας. Υπο­γραμ­μί­ζε­ται ότι τα έργα και οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις του Εθνικού Σχεδίου Ανά­καμ­ψης θα λει­τουρ­γή­σουν ως μοχλοί αύξησης της παρα­γω­γι­κό­τη­τας και ενί­σχυ­σης της περι­βαλ­λο­ντι­κής βιω­σι­μό­τη­τας. Και προ­ε­ξο­φλεί­ται ισχυρή ανά­πτυξη το 2021 και ακόμη ισχυ­ρό­τερη το 2022. Παρέ­χε­ται δηλαδή ισχυρή ψήφος εμπι­στο­σύ­νης στην κυβερ­νη­τική πολι­τική και τις προ­ο­πτι­κές της οικο­νο­μίας».

Συνε­χί­ζο­ντας, τόνισε ότι «από­δειξη εμπι­στο­σύ­νης για τις προ­ο­πτι­κές της οικο­νο­μίας μας, αλλά και στίγμα του δρόμου που επέλεξε η κυβέρ­νηση απέ­να­ντι στην κλι­μα­τική αλλαγή απο­τε­λεί και το σύνθετο έργο που δρο­μο­λο­γεί­ται στην Αστυ­πά­λαια. Πρό­κει­ται -όπως τόνισε χθες ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσοτάκης- για μια πύλη προς ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο, πιο αειφόρο κόσμο. Ένα μικρό, αλλά πολύ σημα­ντικό γρανάζι στη συλ­λο­γική μας προ­σπά­θεια να αντι­με­τω­πί­σουμε την κλι­μα­τική κατά­σταση έκτα­κτης ανάγκης.

Ένα πρό­τζεκτ που θα μας προ­σφέ­ρει γνώσεις και διδάγ­ματα, που μπορούν να αξιο­ποι­η­θούν μελ­λο­ντικά σε μεγα­λύ­τερη κλίμακα στην χώρα μας και όχι μόνο. Ένα υπό­δειγμα που μπορεί να μετα­φερ­θεί σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σε άλλες χώρες», είπε.

Μέτρα στή­ρι­ξης

Για τα νέα μέτρα στή­ρι­ξης επι­χει­ρή­σεων και εργα­ζο­μέ­νων, η κυβερ­νη­τική εκπρό­σω­πος έκανε ειδική αναφορά υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως:

«Η κυβέρ­νηση συνε­χί­ζει την ανά­πτυξη δράσεων για τη στήριξη της επα­νεκ­κί­νη­σης δρα­στη­ριο­τή­των που υπέ­στη­σαν σοβαρό πλήγμα από τα μέτρα άμυνας στην παν­δη­μία.

-Τη Δευτέρα άνοιξε η πλατ­φόρμα για την υποβολή αιτή­σεων επι­χο­ρή­γη­σης από τα γυμνα­στή­ρια και τους παι­δό­το­πους.

-Τη ίδια μέρα άνοιξε και η πλατ­φόρμα για την υποβολή αιτή­σεων επι­δό­τη­σης παγίων δαπανών, μέσω πιστω­τι­κού, που μπορεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για την απο­πλη­ρωμή τρε­χου­σών φορο­λο­γι­κών οφειλών ή και ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών. Αφορά επι­χει­ρή­σεις που παρου­σιά­ζουν πτώση τζίρου του­λά­χι­στον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019, επι­χει­ρή­σεις που άνοιξαν μετά την 1η Ιανουα­ρίου του 2019, καθώς και τα ΚΤΕΛ.

-Την Τρίτη, ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης ανα­κοί­νωσε τη δρο­μο­λό­γηση νέας δράσης ύψους έως 420.000.000 ευρώ που αφορά στην παροχή κεφα­λαίου κίνησης για την κάλυψη λει­τουρ­γι­κών δαπανών επι­χει­ρή­σεων του του­ρι­σμού, όπως ξενο­δο­χεία, κατα­λύ­ματα, ενοι­κια­ζό­μενα δωμάτια και camping, του­ρι­στικά γραφεία-πρακτορεία και επι­χει­ρή­σεις εκμε­τάλ­λευ­σης του­ρι­στι­κών λεω­φο­ρείων. Η ενί­σχυση θα ανέρ­χε­ται στο 5% επί του τζίρου στα κατα­λύ­ματα και στο 2,5% στις υπό­λοι­πες επι­χει­ρή­σεις, με μέγιστο ποσό ενί­σχυ­σης ανά Α.Φ.Μ. τα 400.000 ευρώ. Προ­ϋ­πό­θεση συμ­με­το­χής είναι η μείωση τζίρου της τάξης του 30% και η απα­σχό­λησή του­λά­χι­στον, ενός εργα­ζό­με­νου.

-Αποφασίστηκε, επίσης, η συνέ­χιση και για τον Ιούνιο της πλήρους απαλ­λα­γής από την υπο­χρέ­ωση κατα­βο­λής ενοι­κίου για τις επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στους κλάδους της εστί­α­σης, του του­ρι­σμού, του πολι­τι­σμού, του αθλη­τι­σμού, των μετα­φο­ρών, για τα γυμνα­στή­ρια, καθώς και για επι­χει­ρή­σεις στις οποίες επι­βάλ­λο­νται περιο­ρι­στικά μέτρα.

-Αποφασίστηκε, ακόμη, για το μήνα αυτό η κατα­βολή μειω­μέ­νου κατά 40% ενοι­κίου για τις επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο λια­νε­μπό­ριο, καθώς και για την κύρια κατοι­κία των εργα­ζό­με­νων που τίθε­νται σε ανα­στολή εργα­σίας και τη φοι­τη­τική εστία των παιδιών τους.

-Παράλληλα, δίνεται στις επι­χει­ρή­σεις που θα παρα­μεί­νουν κλει­στές με κρατική εντολή τον Ιούνιο, η δυνα­τό­τητα για ανα­στολή της πλη­ρω­μής των δόσεων ρυθ­μι­σμέ­νων φορο­λο­γι­κών και ασφα­λι­στι­κών οφειλών, πλη­ρω­τέων τον μήνα αυτό».

Ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την εισα­γω­γική της τοπο­θέ­τηση, η κυβερ­νη­τική εκπρό­σω­πος ανέφερε πως σήμερα στις 19:30 ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης θα μιλήσει σε εκδή­λωση για την ανά­πλα­σης του παρα­λια­κού μετώπου, στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανά­καμ­ψης και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.