Τοπικές Ειδήσεις

Ν. Σαντορινιός: Αντιδημοκρατικός, αναχρονιστικός και καλπονοθευτικός, ο νόμος της ΝΔ για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρατίθενται αποσπάσματα από τη χθεσινή τοποθέτηση του Νεκτάριου Σαντορινιού, βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από το βήμα της Βουλής, αναφορικά με το νέο εκλογικό σύστημα που φέρνει η Κυβέρνηση της ΝΔ για την ανάδειξη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ø Η Δημοκρατία αντικαθίσταται από την Αριστοκρατία με το νέο νόμο του Υπ. Εσωτερικών

«Ο νόμος που φέρνει σήμερα ο κ. Βορίδης, είναι αντιδημοκρατικός, αναχρονιστικός και καλπονοθευτικός. Κυρίως, όμως, καταργεί τη Δημοκρατία και εγκαθιστά Aριστοκρατία. Νοθεύεται η λαϊκή βούληση πιο βάναυσα και από τα ακραία πλειοψηφικά συστήματα, αντίθετα από τα μοντέλα εκλογής που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό, χωρίς λαϊκή δεδηλωμένη. Αυτή η δυσαναλογία εκπροσώπησης είναι η χειρότερη που υπήρξε στην ιστορία, πλην του 2006».

«Με τις ρυθμίσεις της ΝΔ, ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης εκλέγεται με 43% και καταλαμβάνει το 60% των δημοτικών συμβούλων. Αυτό το σύστημα είναι πιο ακραία πλειοψηφικό από τα πιο καλπονοθεύτηκα συστήματα που είδε ποτέ η χώρα. Πρέπει να κατανοήσετε ότι στον πρώτο γύρο, η παράταξη προτείνει δημοτικούς συμβούλους για τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου και δήμαρχο. Αν λάβει 50%, τότε εκλέγεται ο δήμαρχος, ειδάλλως, ακολουθεί ο δεύτερος γύρος, όπου δεν ψηφίζονται παρατάξεις, αλλά μόνο ο δήμαρχος! Αυτό είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα και όχι αυτό που φέρνετε τώρα».

Ø Ο νόμος Βορίδη αποκλείει τους νέους από την ενασχόληση με τα κοινά. Η Κυβέρνηση δημιουργεί πελάτες-πολίτες

«Ταυτόχρονα, ο νέος νόμος μειώνει τη δυνατότητα των νέων να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια, εφόσον ουσιαστικά μειώνεται ο αριθμός των συμβούλων, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων. Αυτό φυσικά ευνοεί όσους είναι ήδη γνωστοί στον τόπο ή μπορούν να πληρώσουν για την προβολή τους. Οι νέοι δεν θα μπορούν να εκλεγούν στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και σ’ αυτό ακριβώς στοχεύει η Κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν θέλετε τους νέους και τις παραγωγικές δυνάμεις στο προνομιακό πεδίο της πολιτικής, δεν θέλετε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελεί πεδίο ανάδειξης νέων ανθρώπων. Η Κυβέρνηση της ΝΔ θέλει πελάτες-πολίτες και όχι ενεργούς πολίτες».

Ø Για τη ΝΔ είναι «πρόβλημα κυβερνησιμότητας» οι συνεργασίες

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το κύτταρο της Δημοκρατίας. Οι ΟΤΑ είναι ένα κατ’ εξοχήν πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης. Επί της δικής μας κυβερνητικής θητείας και πιστεύοντας στην ανάγκη συνεργασιών, προοδευτικών αλλαγών και αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου, κάναμε τρεις βασικές

αλλαγές: α) Εφαρμόσαμε απλή αναλογική στην εκλογή των συμβούλων, β)Κάναμε διαχωρισμό των τοπικών κοινοτήτων με την τρίτη κάλπη, ώστε να ξεφύγουν οι τοπικές και οι Δημοτικές κοινότητες από τον σφιχτό εναγκαλισμό του Δημάρχου και γ) δώσαμε τη δυνατότητα στις τοπικές και τις Δημοτικές κοινότητες να έχουν προϋπολογισμό και να μπορούν οι ίδιες να διαχειρίζονται ζητήματα της καθημερινότητάς τους».

«Γι’ αυτό το λόγο έγιναν συνεργασίες και νέοι άνθρωποι, με διάθεση, ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με τα προβλήματα των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες για καιρό είχαν εγκαταλειφθεί. Είναι παράλογο λοιπόν, να μιλάει η σημερινή Κυβέρνηση για «πρόβλημα κυβερνησιμότητας», φέρνοντας αυτό το νομοσχέδιο».

Ø Ήδη από τα τέλη 2019, ο «νόμος» Θεοδωρικάκου ξεκίνησε το ξήλωμα της λειτουργίας Δήμων και Περιφερειών

«Ας θυμίσουμε στην Κυβέρνηση της ΝΔ ότι εδώ και δύο χρόνια οι Δήμοι δεν διοικούνται από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Διοικούνται από το «έκτρωμα» Θεοδωρικάκου που ψήφισε η ίδια, μετατρέποντας τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια σε «φιλοσοφικούς ομίλους». Διότι καταργήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας των παρατάξεων, μέσω της υποχρέωσης της συγχώνευσης, καταργήθηκαν οι προϋπολογισμοί στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, δόθηκε απόλυτη εξουσία στον Δήμαρχο, μέσω των Επιτροπών, τις οποίες ελέγχει απόλυτα, και τα συλλογικά όργανα μετατράπηκαν σε χειροκροτητές».

Ø Προσβολή για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η υπο-εκπροσώπηση στο περιφερειακό συμβούλιο

«Είναι η πρώτη φορά που σε εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει -κατ’ εξαίρεση- συγκεκριμένη σύνθεση περιφερειακού συμβουλίου. Με 48 νησιά, πολλά από αυτά μικρά, η σύνθεση του συμβουλίου ήταν αυξημένη σε σχέση με το μέτρο, για να υπάρχει επαρκής εκπροσώπηση. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αυτή τη στιγμή είναι στο όριο των 300.000 με αποτέλεσμα το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει μειωμένη σύνθεση μεταξύ 35 ως 45 συμβούλους, ενώ ως σήμερα είχε 51 περιφερειακούς συμβούλους. Αυτό σημαίνει ότι τα νησιά θα υποεκπροσωπηθούν και ότι για άλλη μια φορά η έννοια της Νησιωτικότητας απουσιάζει από τον κυβερνητικό σχεδιασμό».

«Μπροστά σε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη θα περίμενα, τόσο ο νυν Περιφερειάρχης όσο και σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, να αντιδράσουν αντί να σιωπούν σε αυτήν την καταστρατήγηση που γίνεται’ για πρώτη φορά στα χρονικά της νησιωτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ντροπή για τη νησιωτικότητα. Είναι προσβολή για τα νησιά».

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Δήμο Καλύμνου, και την μείωση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου του νησιού, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, σε ιδιαίτερα δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, οι φιάλες οξυγόνου να αγοράζονται από τον Δήμο και όχι από το Υπουργείο Υγείας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, οι Δήμοι υποκαθιστούν το ανήμπορο Κράτος Μητσοτάκη, τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου