ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΚΕ: Ερώτηση για τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Νοσοκομείο Ρόδου 3

Η πολι­τική της συστη­μα­τι­κής υπο­βάθ­μι­σης της δημό­σιας Υγείας τόσο από τη σημε­ρινή κυβέρ­νηση όσο και από τις προη­γού­με­νες έχει οδη­γή­σει σε πλήρη απα­ξί­ωση των αναγκών του Γενικού Νοσο­κο­μείου Ρόδου. Οι συνέ­πειες της υπο­στε­λέ­χω­σης είναι τρα­γι­κές τόσο στους ασθε­νείς και στη ποιό­τητα παροχής υπη­ρε­σιών, όσο και στους ίδιους τους υγειο­νο­μι­κούς σε όλα τα τμήματα του Νοσο­κο­μείου.

Αυτή τη στιγμή δεν έχει φαρ­μα­κο­ποιό το Νοσο­κο­μείο με κίνδυνο να υπάρξει σοβαρό πρό­βλημα προ­μή­θειας φαρ­μά­κων. Ο μονα­δι­κός φαρ­μα­κο­ποιός που υπη­ρε­τεί στο Φαρ­μα­κείο είναι επι­κου­ρι­κός και ασθέ­νησε.

Το Απει­κο­νι­στικό Εργα­στή­ριο του Νοσο­κο­μείου ουσια­στικά υπο­λει­τουρ­γεί, αφού το υπάρχον προ­σω­πικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των δύο τμη­μά­των Ακτι­νο­λο­γι­κού και Νεό­τε­ρων Απει­κο­νι­στι­κών Μεθόδων. Τα δύο τμήματα βρί­σκο­νται σε συλ­λει­τουρ­γία στο ιατρικό κομμάτι με 6 για­τρούς σήμερα, ενώ οι οργα­νι­κές θέσεις είναι 10, οι οποίες και αυτές καθο­ρί­στη­καν με βάση το ανε­παρ­κέ­στατο Οργα­νό­γραμμα σε σχέση με τις ανάγκες του μόνιμου πλη­θυ­σμού και των επι­σκε­πτών της Ρόδου και πριν προ­στε­θούν στο Τμήμα νέες υπη­ρε­σίες και επεμ­βα­τικά.

Το ίδιο ισχύει και για το παραϊ­α­τρικό προ­σω­πικό και των δύο τμη­μά­των. Από τις προ­βλε­πό­με­νες 26 θέσεις χει­ρι­στών μηχα­νη­μά­των στο παρω­χη­μένο Οργα­νό­γραμμα, υπη­ρε­τούν 18 εκ των οποίων οι 4 είναι συμ­βα­σιού­χοι. Σοβαρό πρό­βλημα απο­τε­λεί επίσης το γεγονός ότι για να λει­τουρ­γή­σουν τα 4 από τα 7 μηχα­νή­ματα του ακτι­νο­λο­γι­κού τομέα χρειά­ζε­ται εξει­δι­κευ­μένο προ­σω­πικό κλάδου Τ.Ε. Ραδιο­λό­γου Ακτι­νο­λό­γου και σήμερα όχι μόνο δεν επαρ­κούν οι 3 που υπη­ρε­τούν, αλλά υπάρχει ο κίν­δυ­νος να βγουν σε ανα­στολή και οι δύο ανεμ­βο­λί­α­στοι από τον Ιούλιο. Είναι απα­ρά­δε­κτο να επα­να­λη­φθεί και μάλιστα τη του­ρι­στική περίοδο, το κλεί­σιμο του Αιμο­δυ­να­μι­κού όπως πέρσι, όταν ο εξα­ντλη­μέ­νος μονα­δι­κός Ραδιο­λό­γος Ακτι­νο­λό­γος πήρε άδεια να ξεκου­ρα­στεί τα Χρι­στού­γεννα.

Λόγω αυτών των ελλεί­ψεων σε ιατρικό και παραϊ­α­τρικό προ­σω­πικό δεν λει­τουρ­γεί σήμερα η μέτρηση οστικής πυκνό­τη­τας, υπο­λει­τουρ­γεί ο ψηφια­κός αγγειο­γρά­φος κάποιες ώρες την βδομάδα, ο μαστο­γρά­φος κάποιες μέρες τη βδομάδα, ανα­λό­γως τις κανο­νι­κές και τις αναρ­ρω­τι­κές άδειες. Ο μαγνη­τι­κός τομο­γρά­φος είναι ζήτημα αν λει­τουρ­γεί μια μέρα την βδομάδα. Οι εφη­με­ρίες κατά μέσο όρο ανέρ­χο­νται σε 10 το μήνα ανά γιατρό, ενίοτε φτάνουν και τις 15 το μήνα.

Αυτή τη στιγμή χρειά­ζε­ται του­λά­χι­στον το διπλά­σιο προ­σω­πικό για να παρα­σχε­θούν επαρκώς οι υπη­ρε­σίες στους ασθε­νείς, το προ­σω­πικό να μην είναι μονίμως εξου­θε­νω­μένο και να μη μπορεί να κάνει χρήση των δικαιω­μά­των του στις άδειες.

Επίσης το Αναι­σθη­σιο­λο­γικό Τμήμα λει­τουρ­γεί εδώ και μεγάλο διά­στημα με 2 μόνι­μους αναι­σθη­σιο­λό­γους, ενώ οι οργα­νι­κές θέσεις είναι 10. Το απο­τέ­λε­σμα είναι εκα­το­ντά­δες χει­ρουρ­γεία να είναι στην αναμονή με ό,τι συνέ­πειες έχουν επι­φέ­ρει οι καθυ­στε­ρή­σεις στην υγεία και τη ζωή των ασθενών, όπως και στο προ­σω­πικό.

Απάν­θρω­πες είναι και οι συν­θή­κες στις οποίες ανα­γκά­ζο­νται να δου­λεύ­ουν οι εργα­ζό­με­νοι στα πλυ­ντή­ρια του Γενικού Νοσο­κο­μείου Ρόδου, και μάλιστα σε θερ­μο­κρα­σίες

που ανέρ­χο­νται ακόμα και στους 40 βαθμούς Κελσίου, χωρίς κλι­μα­τι­σμό, λόγω της μη εγκα­τά­στα­σης του νέου κλι­μα­τι­στι­κού που έχει ήδη προ­μη­θευ­τεί το νοσο­κο­μείο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουρ­γός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρ­νηση έτσι ώστε:

– Να στε­λε­χω­θεί πλήρως το Ακτι­νο­λο­γικό Τμήμα, το Φαρ­μα­κείο και το Αναι­σθη­σιο­λο­γικό Τμήμα του Γενικού Νοσο­κο­μείου Ρόδου.

– Να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν οι απα­ραί­τη­τες προ­μή­θειες σε πλυ­ντή­ρια, στε­γνω­τή­ρια και να επι­λυ­θεί το πρό­βλημα της εγκα­τά­στα­σης συστή­μα­τος κατάλ­λη­λου κλι­μα­τι­σμού στον χώρο των πλυ­ντη­ρίων.

– Να στε­λε­χω­θεί πλήρως το Νοσο­κο­μείο Ρόδου με μόνιμο προ­σω­πικό όλων των ειδι­κο­τή­των.

 

Οι Βου­λευ­τές

 

Κομνη­νάκα Μαρία

Μανω­λά­κου Δια­μά­ντω

Συντυ­χά­κης Μανώλης

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.