Εβδομήντα έξι χρόνια έχουν περάσει από την επίθεση των Γερμανών στην Κρήτη (20-5-1941) και την ιστορική Μάχη, την πιο παράδοξη μάχη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όπως χαρακτηρίστηκε. Και είναι ίσως από τις πλέον παράδοξες στη στρατιωτική ιστορία. Ο αγώνας των άοπλων στην ουσία Κρητών κράτησε εννέα μέρες πριν οι Γερμανοί κατακτητές της 7ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας των αλεξιπτωτιστών του Χίτλερ καταλάβουν το νησί.

Στην Κρήτη έσβησε το όνειρο του Χίτλερ, και η Μάχη της Κρήτης, όπως καθιερώθηκε από τότε να ονομάζεται, με την αντίσταση της κρητικής γενιάς του ’41 άλλαξαν την πορεία και την έκβαση του πολέμου.

Για να τιμηθεί η επέτειος της Μάχης στη Ρόδο η Αδελφότητα Κρητών έχει οργανώσει εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 στην Ιερά Μονή Αρταμίτη Ρόδου.

Ο εορτασμός της επετείου της ιστορικής Μάχης έχει καθιερωθεί να γίνεται έξω από την πόλη της Ρόδου ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής που κάθε χρόνο πραγματοποιείται να συμμετέχουν στον εορτασμό και να γνωρίζουν μια σημαντική σελίδα της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας.

Οι συνθήκες τις οποίες βιώνει ο τόπος μας επιβάλλουν να μην ξεχνάμε τους αγώνες του λαού μας και την επώδυνη για τον τόπο μας Γερμανική κατοχή. Κι ακόμη, να τιμούμε με σεβασμό και σεμνότητα εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Η επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες της ιστορικής Μάχης θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της Μονής Αρταμίτη.

Στην ιστορική επέτειο θα αναφερθεί ο π. Αναστάσιος.

Θα ακολουθήσει επετειακό πρόγραμμα στην αυλή της μονής. Στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετέχει ο λυράρης Γιώργος Παραγυιός, η ομάδα ριζίτικου τραγουδιού, η χορευτική ομάδα της Αδελφότητας «οι Σταυραετοί», καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Ισιδώρου.

Ακολούθως, οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στην ταβέρνα ΚΑΛΑΒΑΡΔΑ SEA HOUSE της παραλίας Καλαβάρδων όπου θα ταξιδέψουν μουσικά στην Κρήτη με τις μελωδίες του λυράρη Γιώργου Παραγυιού και των συνεργατών του μέχρι αργά το απόγευμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ