Τοπικές Ειδήσεις

«Μια σταγόνα ροδιακής ιστορίας»… Ξαναβρίσκουμε τις “χαμένες γειτονιές” στο διαδίκτυο!

Τους τελευταίους μήνες, κάθε Κυριακή, οι λάτρεις της τοπικής μας ιστορίας -μικροί και μεγάλοι- δίνουν ραντεβού στο κανάλι «Μια σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας», όπου κάθε φορά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα νέο ιστορικό θέμα που αφορά στο νησί!
Η αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία και ιδέα, ανήκει στο κ. Γιώργο Τζεδάκη, κινηματογραφιστή, συνδημιουργό της «Ροδιακής Ταινιοθήκης», υπεύθυνο λειτουργίας του κινηματογραφικού εργαστηριού «Cine Chevalier» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμ. και Μ. Σταματίου και αντιπρόεδρο του Εκπαιδευτικού Ομίλου «Cine – Εκπαίδευση», και με αφορμή το καινούργιο ιστορικό επεισόδιο στο youtube κανάλι «Μια Σταγόνα Ροδιακής ιστορίας» με τίτλο «Τα Μαράσια της Ρόδου – οι χαμένες γειτονιές», μίλησε στη «δ».

“Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα λογικό επακόλουθο της μακράς και συνεχιζόμενης ενασχόλησής μου με τον κινηματογράφο και την ιστορία του τόπου μας. Να σας υπενθυμίσω λοιπόν ότι η «Ροδιακή Ταινιοθήκη», η σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, παραγωγής του κινηματογραφικού εργαστηρίου «Cine Chevalier» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Εμμ. & Μ Σταματίου, απαριθμεί ήδη τρεις ταινίες, («Ο Γιώργος Σεφέρης στα χνάρια της Δωρικής Κρήνης», «Σάμουελ Μοντιάνο -Η αποστολή -Από τη Ρόδο στο Άουσβιτς», και «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου -Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά») και ευελπιστούμε μέσα στο 2021 να παρουσιάσουμε και την τέταρτη ταινία, με θέμα τον Φώτη Κόντογλου και την αγιογράφηση του ιστορικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Όλα αυτά μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει δωρεάν και μάλιστα υποτιτλισμένα σε πολλές γλώσσες, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Σταματίου (emstamatiou.gr). Η αφορμή βέβαια για να ξεκινήσω αυτό το ιστορικό κανάλι στο youtube ήταν το γεγονός της πανδημίας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μην έχω την δυνατότητα να βρίσκομαι δια ζώσης με τα πρόσωπα που απαρτίζουν το «Cine Chevalier», τους πολύτιμους δηλαδή συνεργάτες μου στο δύσκολο και απαιτητικό έργο της δημιουργίας της «Ροδιακής Ταινιοθήκης». Έπρεπε λοιπόν να βρω έναν τρόπο για να συνεχίσω να δημιουργώ κινηματογραφικά έστω και μόνος μου. Ο τρόπος βρέθηκε και είναι η παραγωγή αυτών των ολιγόλεπτων βίντεο που απαρτίζουν την ιστορική σειρά «Μια σταγόνα Ροδιακής ιστορίας»”.
Όπως ανέφερε στη «δημοκρατική», οι λόγοι για τους οποίους δημιουργεί αυτά τα βίντεο είναι περισσότεροι από ένας. “Όπως θα έχετε διαπιστώσει βλέποντας τα επεισόδια της σειράς, τα μικρά αυτά βίντεο λειτουργούν ως «οπτικές νύξεις», θίγοντας ακροθιγώς τα ιστορικά, πολιτιστικά και οικολογικά θέματα του τόπου μας, χωρίς να αναλώνονται σε πολλές λεπτομέρειες. Ως πρωταρχικό στόχο και λειτουργία έχουν να διατηρούν τα θέματα στην επικαιρότητα, αφενός για να μην ξεχαστούν και αφετέρου γιατί όσο κρύβουμε τα προβλήματα, τόσο θα καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη η επίλυσή τους στο μέλλον. Θέλω ακόμη μέσα από αυτή την προσπάθεια να δώσω ένα έναυσμα στους συμπολίτες μου, να βγουν έξω και να ανακαλύψουν ξανά το νησί μας, παρουσιάζοντας γνωστά θέματα όπως δεν τα έχουν ποτέ ξαναδεί, αναδεικνύοντας τα μέσα από μια φρέσκια και πρωτότυπη ματιά. Υπάρχει ακόμη μια παράμετρος που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Θεωρώ ότι τα μικρά και εύληπτα αυτά βίντεο, αποτελούν έναν διαφορετικό τρόπο για να προσεγγίσει κανείς τη νεολαία μας, η οποία δύσκολα θα ανοίξει ένα βιβλίο τοπικής ιστορίας ή θα παρακολουθήσει ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Αντίθετα είναι πολύ πιο εύκολο, ακόμη και από απλή περιέργεια, να πατήσει κανείς το πλήκτρο για να ανοίξει ένα ολιγόλεπτο βίντεο και να λάβει κάποιες βασικές πληροφορίες για τον τόπο που ζει. Του δίνουμε λοιπόν το οπτικό ερέθισμα και στη συνέχεια βέβαια μπορεί αν θέλει να εμβαθύνει ανατρέχοντας στις ιστορικές πηγές. Τέλος υπάρχει και άλλος ένας στόχος πίσω από αυτές τις δημιουργίες, ο οποίος σχετίζεται με τη λεγόμενη «δημοσιογραφία των πολιτών» ή αλλιώς «συμμετοχική δημοσιογραφία». Αυτό το είδος δημοσιογραφίας αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμού σε ολόκληρο τον κόσμο με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των εργαλείων του διαδικτύου (social media, like, share, hashtag κτλ). Ασκείται από ενεργούς πολίτες και δρα επικουρικά και παράλληλα με τη μαχόμενη δημοσιογραφία των επαγγελματιών δημοσιογράφων, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τη ροή της είδησης και συμβάλλοντας σε μια περισσότερο αμφίδρομη επικοινωνία με τον σύγχρονο πολίτη», ανέφερε ο κ. Τζεδάκης.


Ως προς τις θεματικές που έχει επιλέξει και με ποιο κριτήριο γίνεται αυτή η επιλογή, λέει ότι μάλλον τα θέματα… Βρίσκουν τον ίδιο παρά ο ίδιος τα θέματα!
“Θα μπορούσα να πω ότι δεν είμαι εγώ αυτός που βρίσκει τα θέματα αλλά είναι τα ίδια τα θέματα που «βρίσκουν» εμένα, καθώς στην κυριολεξία σκοντάφτω πάνω τους! Κάθε σημείο της Ρόδου μας κρύβει και μια πλούσια ιστορία, επομένως αυτό που απλά χρειάζεται είναι το «μάτι» για να το αντιληφθεί κανείς και στη συνεχεία η διάθεση να ασχοληθεί με αυτό. Προσωπικά και σε ένα βαθμό, θεωρώ ως προσωπικό μου χρέος ως ενεργός πολίτης, να συμβάλλω με το δικό μου τρόπο, στην καταγραφή και διάσωση της μνήμης και στη μετάδοσή της στις νέες γενιές. Μέχρι τώρα μέσα από τη σειρά «Μια σταγόνα Ροδιακής ιστορίας» έχουμε ταξιδέψει σε διάφορες τοποθεσίες και ιστορικές περιόδους, όπως στην Ελληνιστική γέφυρα (μια από τις αρχαιότερες γέφυρες της Ελλάδας που βρίσκεται ακόμη σε χρήση), στη περίφημη «Δωρική Κρήνη» στους πρόποδες της Φιλερήμου, στον Αλευρόμυλο Samica, στο Εθνικό Θέατρο, στην Ακρόπολη της Ρόδου, στη Νεκρόπολη του Ροδινιού, στο ρέμα του πάρκου του Ροδινιού (του αρχαιότερου πάρκου στην Ευρώπη), στη Ροδιακή Έπαυλη, στην Ιταλική Κηπούπολη και στο νέο επεισόδιο θα πραγματοποιήσουμε μαζί ένα νοσταλγικό ταξίδι στις «χαμένες γειτονιές» μας, στα Μαράσια δηλαδή της Ρόδου. “Όπως προανέφερα, έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε ένα τόπο από τον οποίο δεν πρόκειται ποτέ να μας λείψουν τα θέματα”.
To κανάλι της «Μια σταγόνα Ροδιακής ιστορίας» στο youtube κερδίζει όλο και περισσότερο φανατικούς χρήστες, αφού παρουσιάζει ενδιαφέρουσες πτυχές της νεότερης ιστορίας του νησιού. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να το παρακολουθήσει κανείς και μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Αρκεί να μεταβεί στο YOUTUBE και να πληκτρολογήσει «Μια σταγόνα Ροδιακής ιστορίας» που είναι και ο τίτλος του καναλιού(https://www.youtube.com/channel/UCV1PU_RAXZ2dg2JX7OkYhYg). Μπορεί αν το επιθυμεί να κάνει και εγγραφή στο κανάλι για να μπορεί να παρακολουθεί άμεσα κάθε νέο επεισόδιο που θα προστίθεται. Ένας άλλος τρόπος για να δει κανείς τα βίντεο είναι μέσα από το προσωπικό του προφίλ (george tzedakis) στο FACEBOOK (#stagonarodiakisistorias).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου