Ειδήσεις

Ζητούνται 600.000 επιπλέον τουρίστες

Εξακόσιες χιλιάδες επιπλέον επισκέπτες, που θα διαλέξουν να μείνουν σε ξενοδοχείο και όχι σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, πρέπει να προσελκύσει η Αθήνα για να καλύψει τα νέα ξενοδοχεία που αναμένεται να προστεθούν στο δυναμικό της πόλης τα επόμενα λίγα χρόνια. Αυτό επισημαίνουν στην «Κ» μελετητές της αγοράς ξενοδοχειακών ακινήτων αλλά και οικονομολόγοι, προκειμένου να καταδείξουν τις συνθήκες υπερπροσφοράς κλινών που διαμορφώνονται από τις επενδύσεις που είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης είτε θεωρούνται βέβαιες πως θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης τριετίας. Και σε αυτά τα μεγέθη δεν περιλαμβάνονται καν οι 110 χιλιάδες επιπλέον επισκέπτες που χρειάζονται για να γεμίσουν (με πληρότητα 70%) τα 855 νέα δωμάτια ξενοδοχείων που μπήκαν στην αγορά το 2018. Ούτε άλλα ξενοδοχεία που ενδέχεται να προκύψουν από την αξιοποίηση ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ή άλλες αναπτύξεις.

Η εικόνα αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις αρκετών ξενοδόχων για χαμηλότερες πληρότητες αλλά και χαμηλότερες τιμές στα ξενοδοχειακά καταλύματα της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής. Εάν σε αυτή την προβολή συνεκτιμηθεί και η αυξημένη προσφορά κλινών από διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα για βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθίσταται αντιληπτό πως η κερδοφορία του κλάδου ενδέχεται να πιεστεί. Οι 600 χιλιάδες επιπλέον επισκέπτες για την Αθήνα προκύπτουν από την αναγωγή των 4.745 δωματίων που αναμένεται να μπουν στην αγορά σε πληρότητες της τάξης του 70% το έτος και μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών τεσσάρων ημερών (δωμάτια επί κλίνες, επί 365 ημέρες, επί 0,7, διά τέσσερα).

Ηδη το πρόβλημα έχει γίνει αισθητό: η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) δημοσίευσε στοιχεία για τον Ιανουάριο τα οποία δείχνουν πτώση της τάξης του 8,7% στις πληρότητες και μείωση κατά 10,1% στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο. Με βάση τα μηνιαία δελτία ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting και τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, η χρήση του 2018 έκλεισε με οριακή αύξηση της πληρότητας της τάξης του 1,5%, παρουσιάζοντας παράλληλα προειδοποιητικά σημάδια για ανατροπή του θετικού κλίματος. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των λεγόμενων μηνών αιχμής, δηλαδή τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, καταγράφηκαν αρνητικά πρόσημα στην πληρότητα των ξενοδοχείων, κάτι που παρατηρήθηκε και τον Δεκέμβριο του 2018, με πτώση πληρότητας της τάξης του 2,7%. Η διάβρωση των μεριδίων των ξενοδοχείων στη συνολική αγορά φιλοξενίας της Αθήνας από την μεγέθυνση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb είναι εμφανής και στα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων: τον Ιανουάριο του 2019, καταγράφηκε αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας της τάξης του 8,7%. Ομως οι πληρότητες των ξενοδοχείων υποχώρησαν…

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου