Ειδήσεις

Τι ξέχασε να πει στη βουλή ο Πάνος Καμμένος για τα Δωδεκάνησα…

Πραγματικός «ποταμός» ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος (που κατάγεται, εκ μητρός, από τα Νικιά Νισύρου) εκμεταλλεύθηκε την εκδήλωση που έγινε στη Βουλή για τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδ/νήσου για να πει «τι πρέπει να γίνει για τα νησιά», αποφεύγοντας, όμως, να πει «τι δεν έγινε ως τώρα» και τι έγινε εις βάρος τους.
Παίρνοντας το ίδιο ύφος που κάποτε είχε πάρει….υπερασπιζόμενος το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών και λέγοντας «θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα μου για να το καταργήσουν», δεν χρειάστηκε να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για να αριθμήσει τα «δικαιώματα των ακριτών», αυτών που η Κυβέρνησή του οδήγησε στην αφάνεια:
«…Οφείλουμε – και συμφωνώ εδώ απόλυτα – να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών και τα προνόμια που πρέπει να δοθούν, προκειμένου να ισοσκελίσουν τη δύσκολη ζωή που διανύουν οι νησιώτες μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, με έλλειψη εκείνων των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων που έχουν παιδιά από τη μητροπολιτική Ελλάδα, με έλλειψη βασικών αγαθών.
Πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι υποχρέωσή μας σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται να εφαρμόζουμε το άρθρο 101 του Συντάγματος περί της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας…»
Και συνέχισε ο κ. Καμμένος:
«…Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη της εφαρμογής της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα και όσον αφορά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προβλέποντας ιδιαίτερα κονδύλια, που θα βοηθήσουν να υπάρξει ανάπτυξη στα νησιά.
Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί η Δωδεκάνησος να γίνει πλέον, λόγω και της ασφάλειας που παρέχει η Ελλάδα σε όλη τη Μεσόγειο, η είσοδος και η έξοδος της κρουαζιέρας. Σε αυτόν τον τομέα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Υπουργείου Τουρισμού αλλά και με τους τουριστικούς επιχειρηματίες, ήδη έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για τη δυνατότητα αξιοποίησης του πεδίου βολής του Πρασονησίου, προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την είσοδο και την έξοδο της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.
Όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μέτρα. Αυτή τη στιγμή καλύπτουμε ανάγκες με στρατεύσιμους, οι οποίοι μπορούν και με μέριμνα και του Υπουργείου Υγείας να συνταγογραφούν. Όμως, αυτή δεν είναι λύση. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα, ώστε να μπορούν εκπαιδευτικοί και γιατροί να πηγαίνουν στα νησιά και όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία όλων μας στα Δωδεκάνησα και στα ακριτικά μας νησιά. Είναι σημαντική η παρουσία όλων των Επιτροπών της Βουλής, προκειμένου να εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες που απαιτεί η νησιωτικότητα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δωδεκανήσου, που σήμερα όλοι μαζί εορτάζουμε την ενσωμάτωσή της με τη μητέρα πατρίδα».
Ας δούμε, τώρα, πώς περιγράφει την κατάσταση στα νησιά, που αγνόησε ο υπουργός, όχι κάποιος… «ξένος», αλλά ο συμπατριώτης του, πρώην βουλευτής και υφ/ργός, Γ. Νικητιάδης:
«…Ακούστε λοιπόν. Η Δωδεκάνησος, για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση, έχει βρεθεί σε τόσο τραγική κατάσταση. Η οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα για εφτά χρόνια τώρα, είναι πολύ πιο δυσβάσταχτη για τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αφού τα λιμνάζοντα προβλήματα της νησιωτικότητας, πολλαπλασίασαν για τα νησιά τις δυσκολίες που περνάει η υπόλοιπη χώρα με την κρίση. Νησιά που είχαν καθημερινή αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, τον τελευταίο χρόνο είδαν την επικοινωνία τους με την πρωτεύουσα της χώρας να περιορίζεται στο ένα τρίτο. Το ίδιο ισχύει και με την ακτοπλοϊκή επικοινωνία, ενώ ταυτοχρόνως το κόστος μεταφοράς, αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς. Τι σημαίνει αυτό; Ακριβότερη βενζίνη, ακριβότερα προϊόντα, ακριβότερο συνολικώς κόστος ζωής σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Στα νησιά της Δωδεκανήσου δηλαδή, δεν φτάνει που βλέπουν όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι τους μισθούς και τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται, την ίδια ώρα το κόστος ζωής εκτινάσσεται με απίστευτη δυσαναλογία σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, οι υπηρεσίες υγείας που έχουν φθάσει σε επίπεδο τραγικό σε όλη τη χώρα, στα νησιά ακολουθώντας την ίδια και χειρότερη πορεία, οδηγούν τους νησιώτες σε απόγνωση αφού σχεδόν δεν έχουν τρόπο διαφυγής. Γιατί; Διότι, ο πολίτης της Ηπειρωτικής Ελλάδας θα μετακινηθεί ως ασθενής με αυτοκίνητο, λεωφορείο, τρένο ή ασθενοφόρο και θα μεταβεί σε ένα νοσοκομείο που θα μπορεί να βοηθηθεί. Στα νησιά πως θα γίνει αυτό; Πώς θα πάει σε μεγάλο, πιο στελεχωμένο και εξοπλισμένο νοσοκομείο ο Κασιώτης, ο Πάτμιος, ο Νισύριος, κ.ο.κ;
Δυστυχώς όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Στη Δωδεκάνησο, μετά από χρόνια καθεστώτος μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, για πρώτη φορά, με ελάχιστες εξαιρέσεις καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ από αυτούς που είχαν υποσχεθεί τα αντίθετα, με συνέπεια να προστεθεί άλλο ένα βάρος μέσα στην κρίση.
Και μιλάμε για άνισο βάρος, διότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ δεν έγινε αναλογικώς όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εδώ μιλάμε για αύξηση εντελώς ισοπεδωτική για την οικονομία των νησιών. Ενώ δηλαδή στην υπόλοιπη Ελλάδα είχαμε αύξηση ΦΠΑ σε επίπεδο 1%, στη Δωδεκάνησο είχαμε αύξηση της τάξεως του 7%. Το βάρος δηλαδή για τα νησιά σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα είναι 30% βαρύτερο…».
Και συνεχίζει ο κ. Νικητιάδης:
«…Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ξύπνησε ο “καλός” γείτονας και τον τελευταίο χρόνο αποκαλύπτει, όχι πλέον μόνο με λόγια, αλλά και με έργα τις διαθέσεις του, σε ό,τι αφορά τα νησιά της Δωδεκανήσου. Επισκέψεις στα Ίμια, βολές στο Φαρμακονήσι, διαμαρτυρίες για τους αλεξιπτωτιστές στην Κω, πολλαπλασιασμός των παραβιάσεων του εναέριου και θαλάσσιου χώρου μας. Τι άλλο χρειάζεται για να πούμε ότι ποτέ άλλοτε μετά την απελευθέρωση δεν βρέθηκε σε τόσο τραγική κατάσταση η Δωδεκάνησος. Το πρόβλημα πλέον, λαμβάνει Εθνική διάσταση…».
Τι ξέχασε να μας υποσχεθεί λοιπόν, ο κ. υπουργός Εθνικής Αμυνας, ως συμπλήρωμα των δακρύβρεχτων  πατριωτικών εισηγήσεων, που έκανε ξανά;
Ξέχασε να μας πει ότι «θα περάσει πάνω από το πτώμα του η Κυβέρνηση συνολικά αν διανοηθεί να στερήσει κι άλλα αγαθά κι άλλα δικαιώματα από τους ακρίτες του Αιγαίου και ιδιαιτέρως των Δωδ/νήσων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου