Πολιτιστικά

«Κάρπαθος: Από τους μύθους ως την Ένωση με την Ελλάδα» – Ιστορικό ντοκιμαντέρ

Η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου, εν όψει της 67ης επετείου της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου στη μάνα πατρίδα, αποφάσισε να διοργανώσει στη Ρόδο την πρώτη προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Κάρπαθος: Από τους μύθους ως την Ένωση με την Ελλάδα» σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Απανταχού Καρπαθίων (Πειραιά) και τον Παγκαρπαθιακό Σύλλογο Ρόδου. Πρόκειται για μιαν εντελώς πρόσφατη κινηματογραφική παραγωγή του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζεται με τρόπο περιεκτικό και πρωτότυπο η ιστορική διαδρομή της Καρπάθου και οι αγώνες των Καρπαθίων για ελευθερία και αξιοπρέπεια στο μήκος των αιώνων.

Μια πρώτη συνοπτική μορφή του έργου προβλήθηκε στην εκδήλωση των εορτασμών των 70 χρόνων από την Επανάσταση και Απελευθέρωση της Καρπάθου που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία από τους Καρπαθιακούς παροικιακούς Συλλόγους την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Η πρώτη εκείνη κινηματογραφική παραγωγή εμπλουτίστηκε έκτοτε με τη συνεχή φροντίδα των δημιουργών της με πλήθος ιστορικών και εικαστικών στοιχείων για να αποτελέσει εν τέλει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο ντοκυμαντέρ διάρκειας μιας (1) ώρας που αναδεικνύει για πρώτη φορά, εύστοχα και τεκμηριωμένα, μακρά σειρά άγνωστων, αδιερεύνητων και μη καταγραμμένων ως σήμερα πτυχών της Καρπαθιακής ιστορίας.

Η πρωτότυπη και συνάμα στέρεη θεώρησή του το χαρακτηρίζει αβίαστα ως μία σημαντική ιστορική παρακαταθήκη τόσο προς την νέα Καρπαθιακή και Δωδεκανησιακή γενιά όσο και προς τους μεγαλυτέρους.
Οι συντελεστές της κινηματογραφικής αυτής παραγωγής είναι οι ακόλουθοι:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
Αντώνης Γεωρ. Χαλκιάς
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ (Πεδίου & Βιβλιογραφίας) – ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Μιχάλης Γεωρ. Μικροπανδρεμένος
Μανόλης Μιχ. Τσαγκάρης
Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης

ΕΡΕΥΝΑ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ:
Γιώργος Νικ. Κανάκης
Μιχάλης Γεωρ. Μικροπανδρεμένος
Μανόλης Μιχ. Τσαγκάρης
Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης
Αντώνης Γεωρ. Χαλκιάς
ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Αντώνης Αντωνίου
Νατάσα Ασίκη

ΗΧΟΛΗΨΙΑ – ΜΕΙΞΗ ΗΧΟΥ – ΜΟΝΤΑΖ:
Γιώργος Νικ. Κανάκης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Αντώνης Γεωρ. Χαλκιάς

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
Σύλλογος των Απανταχού Καρπαθίων
Πειραιάς, 2015.

Η προβολή του προαναφερθέντος ντοκυμαντέρ με την οποία ανοίγει ο φετινός κύκλος του θεσμού των ετήσιων πολιτισμικών εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΟΣΤΡΙΑ – 2015», τελεί υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου