Ειδήσεις

Η λιτότητα χτυπά τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Σε τεχνολογικά μειονεκτική θέση απειλούν να θέσουν την αστυνομία η λιτότητα και οι δραστικές περικοπές δαπανών, που δεν πλήττουν τις ολοένα και πιο ευρηματικές και τεχνολογικά προηγμένες εγκληματικές οργανώσεις, προειδοποίησε χθες η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol. Η υπηρεσία ανέφερε ότι εγκληματικές συμμορίες διαθέτουν νέες τεχνολογικές μεθόδους, από δύσκολα ανιχνεύσιμα εικονικά νομίσματα, όπως το Bitcoin, μέχρι ανθεκτικά σε υποκλοπή συστήματα επικοινωνίας, που επιτρέπουν την «αποκέντρωσή» τους. Γεωγραφικά απομακρυσμένες συμμορίες θα μπορούν εφεξής να συνάπτουν συμμαχίες σε αυτό τον «εικονικό υπόκοσμο», χωρίς να αφήνουν το παραμικρό ίχνος. Τις ανησυχίες αυτές μοιράζονται πολλές υπηρεσίες πληροφοριών στην Ευρώπη. Πέρυσι, η Ολλανδία ανέφερε ότι οι ισλαμιστές στην Ευρώπη εμφανίζονται ολοένα και πιο οργανωμένοι χάρη στο Διαδίκτυο. Η διείσδυση σε τέτοια ηλεκτρονικά δίκτυα θα απαιτήσει ικανότητες και τεχνολογικά μέσα, τα οποία ελάχιστα κράτη διαθέτουν σήμερα, εκτιμά η Europol, προσθέτοντας ότι, αν οι προϋπολογισμοί των διωκτικών αρχών δεν ενισχυθούν, τα θύματα του κυβερνο-εγκλήματος θα πρέπει να αναλάβουν δράση, συγκεντρώνοντας ίδια κεφάλαια με τη μέθοδο του crowdfunding, για τη διερεύνηση εγκλημάτων και περιστατικών.

Καθώς η οικονομική ευρωστία της Ευρώπης υποχωρεί σταδιακά, η ροή μεταναστών από τον αναπτυσσόμενο κόσμο αναμένεται να στερέψει. Στην περίπτωση αυτή, εκτιμά η Europol, οι διακινητές μεταναστών ίσως αρχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Ευρωπαίους οικονομικούς μετανάστες, που θα επιδιώκουν να προσεγγίσουν τις αγορές εργασίας σε Ασία ή Λατινική Αμερική.

Έντυπη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου