Τοπικές Ειδήσεις

Εντόνως προβληματισμένοι οι τοπογράφοι της Ρόδου

Την έντονη αγωνία του κλάδου, για την πορεία αλλά και το μέλλον του Κτηματολογίου Ρόδου, εξέφρασε χτες σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο κ. Παναγιώτης Τσιράκος, πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και μέλος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Επίσης, μίλησε για την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και για τους δασικούς χάρτες.

«Το Κτηματολόγιο, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή έχει πεθάνει κι εμείς κάνουμε τα… σαράντα… Η κατάσταση είναι πλέον τραγική. Ο κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει και δεν έχει γίνει αντιληπτό το μεγάλο μέγεθος του προβλήματος. Δυστυχώς, ο τελευταίος μηχανικός του Κτηματολογίου έχει συνταξιοδοτηθεί οπότε κάποια πράγματα που άπτονται του τεχνικού τμήματος, δεν θα μπορούν να διεκπεραιωθούν. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει ένας τεράστιος όγκος ακινήτων τα οποία θα είναι εγκλωβισμένα για πολύ καιρό και δεν θα μπορούν να είναι άμεσα διαπραγματεύσιμα, ή να γίνουν μεταβιβάσεις ή να διατεθούν για αγοραπωλησίες. Όπως έγινε γνωστό από την 1η Αυγούστου 2024, θα περάσει στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Μέχρι τότε όμως, τι θα γίνει; Και μετά την μετάπτωση, επίσης υπάρχει απορία για το τι μέλλει γενέσθαι. Δυστυχώς, δεν μας έχουν δώσει πειστικές και επαρκείς απαντήσεις. Κάποιες πράξεις δεν θα μπορούν να γίνονται εφεξής και πολλά ακίνητα θα παραμείνουν εγκλωβισμένα. Το εναπομείναν προσωπικό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στον ολοένα αυξανόμενο όγκο των αιτήσεων. Αυτή την στιγμή τρέχουν αναπτυξιακά έργα, αντιπλημμυρικά έργα, οι παλιές οικοδομικές άδειες που πρέπει να εγκριθούν κι έχουν προθεσμία για τα κατά παρέκκλιση ακίνητα –με συνέπεια, κάποια από αυτά να μην μπορέσουν να γίνουν. Ακόμη κι αν ξεκινήσει η διαδικασία της μετάπτωσης, θα χρειαστεί χρόνος για να λειτουργούν εκ παραλλήλου, τα δύο Κτηματολόγια. Με τι προσωπικό θα γίνει αυτό; Το προσωπικό θα περιμένει μετά την μετάπτωση, να φύγει και να πάει στις οργανικές του θέσεις, στα δικαστήρια. Αντί να εκμεταλλευτούμε αυτό τον χρόνο, να εκπαιδεύσουμε προσωπικό ώστε να μάθει την δουλειά, όλοι κωφεύουν. Η Πολιτεία, διαχρονικά, έχει καταφέρει να απαξιώσει το Κτηματολόγιο. Ανέκαθεν το Κτηματολόγιο Ρόδου, ήταν ένα εργαλείο και μοχλός ανάπτυξης…».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόταση από τους αρμόδιους φορείς, απάντησε:
«Υπάρχει η προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για να πάνε κάποιοι συνάδελφοι τοπογράφοι στο Κτηματολόγιο αλλά δεν προχωράει. Αφενός, έφυγε ο τελευταίος υπάλληλος, αφετέρου υπάρχουν κάποια διαδικαστικά που πρέπει να λυθούν. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να μας λένε από την Αθήνα, ότι δεν κάνει τίποτε το ΤΕΕ, ότι δεν κάνει τίποτε ο Δήμος Ρόδου…
Όλη αυτή η κατάσταση, βάζει ‘φρένο’ στην ανάπτυξη του νησιού, αφού πολλά αναπτυξιακά έργα, επενδύσεις, δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, θα παγώσουν –εξ αντικειμένου. Όλα ξεκινούν από το Κτηματολόγιο και τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας. Οι τράπεζες ζητούν για κάθε ακίνητο, να είναι καθαρό, χωρίς εκκρεμότητες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 40.000 εκκρεμούσες πράξεις. Μέχρι το επόμενο έτος θα ανέβει ο αριθμός και μπορεί να φτάσει τις 50.000».

Η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΔΟΜΗΣΗ
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, ο κ. Τσιράκος υπογράμμισε τα εξής:
«Η αλήθεια είναι ότι εδώ κι ένα χρόνο, έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες, οι μεταβιβάσεις και οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών. Αιτία είναι μια απόφαση του ΣτΕ που έχει βγει για την Πάτμο (για συγκεκριμένη υπόθεση). Ο νόμος δεν έχει αλλάξει, αλλά οι πολεοδομίες αρνούνται να υπογράψουν, ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτές οι απαγορευτικές διατάξεις. Περιμένουμε κάποια τροπολογία όπου θα είναι υποχρεωτική η ύπαρξη δρόμου πρόσβασης για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου (αλλά θα πρέπει να είναι χαρακτηρισμένος). Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι οι ‘χαρακτηρισμένοι’ δρόμοι στο νησί της Ρόδου, μετρώνται στα δάχτυλα του ενός… χεριού. Είναι αναγκαίο να γίνει αυτό, γιατί δημιουργούνται πολλά εμπόδια όπως π.χ. για την έναρξη νέων επιχειρήσεων, έκδοση αδειών λειτουργίας κ.ο.κ.

Επιπρόσθετα, μαθαίνουμε ότι θα απαιτείται να υπάρχουν αεροφωτογραφίες του 1977 (!!!). Για την Ρόδο, δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες του 1977. Υπάρχουν του 1978, 1979 και 1975. Αυτό θα πρέπει να το δούμε με πολλή προσοχή, διότι το έτος είναι δεσμευτικό».
Είπε ακόμη ότι έχουν προκηρυχθεί κάποια ειδικά πολεοδομικά σχέδια για μερικά νησιά όπως η Κάλυμνος, η Πάτμος, η Κάρπαθος αλλά όχι και η Ρόδος:
«Φοβούμαι ότι θα είμαστε στο… ίδιο έργο, θεατές. Συνήθως αυτά ανατίθενται σε εταιρείες στην Αθήνα κι εκεί κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να ερωτηθούν οι αρμόδιοι φορείς και οι τοπικές κοινωνίες».

ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις για τους Δασικούς Χάρτες, ο κ. Τσιράκος δήλωσε τα εξής:
«Μαθαίνω ότι κάποιες αποφάσεις δικαστικές, δικαιώνουν πολίτες που έχουν προσφύγει. Αυτό το καταφέραμε αφού το ιδιοκτησιακό καθεστώς, πέρασε από τον ιδιώτη στο δημόσιο. Κατά συνέπεια, εκτάσεις που είχαν χαρακτηριστεί ως ‘δασικές’ τώρα, θεωρούνται ως ‘ιδιωτικές δασικές’. Είναι μια θετική εξέλιξη.
Το πρόβλημα είναι ότι ακίνητα που είχαν χαρακτηριστεί ως δασικά και ασκήθηκαν αντιρρήσεις από τους ιδιοκτήτες, είναι εγκλωβισμένα καθώς, στον μερικώς κυρωμένο δασικό χάρτη, εμφανίζεται ένα κενό. Οπότε μέχρι την εκδίκαση της αντίρρησης που έχει ασκήσει ο ιδιοκτήτης, το ακίνητο παραμένει εγκλωβισμένο. Για όσους δεν έκαναν ενστάσεις (αντιρρήσεις) έχουν πρόβλημα –όσον αφορά στον χαρακτηρισμό της έκτασης- αλλά μπορούν να το αξιοποιήσουν ακόμη και τώρα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου