Τοπικές Ειδήσεις

Αποκατάσταση του ενετικού φρουρίου Νισύρου

Το Ενετικό Φρούριο της Νισύρου χτίστηκε το 1315 μ.Χ. από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών και τα τείχη του περικλείουν  το Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής. Με  την υπ’ αριθ. 308/19-1-2022 επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, παρέθεσε την σημερινή εικόνα του φρουρίου όπου έχει υποστεί αρκετές φθορές και αποκολλήσεις τμημάτων της λιθοδομής και για αυτό το λόγο χρήζει άμεσης επισκευής και συντήρησης.

Το Ενετικό Φρούριο μαζί με το Παλαιόκαστρο αποτελούν σημεία αναφοράς για το νησί μας. Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε αυτά τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πάση θυσία. Με το πέρας της μελέτης του οξού του μοναστηριού της Παναγίας Σπηλιανής που πραγματοποιείται από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ο Δήμος έχει προγραμματίσει να συμβάλει στην αντιστήριξη και επισκευή του Ενετικού Φρουρίου με σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης για την μελέτη των πρανών του Ενετικού φρουρίου.

Ακολουθεί η επιστολή στην υπουργό:

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά, υγεία, αγάπη, ευτυχία, ας είναι το νέο έτος μια δημιουργική και εποικοδομητική χρονιά απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας για εσάς και όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας σας.

Θα ήθελα να αναφερθώ στο Ενετικό Κάστρο της Νισύρου που χτίστηκε το 1315 π.Χ. από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών και περιβάλει το Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής. Η δυτική πλευρά του κάστρου προς την Παραλία «Χοχλάκοι» εδώ και αρκετά χρόνια έχει αρχίσει να καταρρέει, αλλά και οι άλλες πλευρές, και κυρίως η βάση του καλουμένου πύργου παρουσιάζουν εμφανή σημεία που έχουν ανάγκη της φροντίδας σας (φθορά ή αποκόλληση τμημάτων λιθοδομής, ανάπτυξη φυτών που με τις ρίζες τους επιτείνουν το πρόβλημα κ. ά.).

Παρακαλούμε όπως στα μέτρα του δυνατού να επιληφθείτε του θέματος γιατί η παράταση της ελλείψεως συντηρήσεως αυτού του τόσο σημαντικού μνημείου θα οδηγήσει σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες. Αναγνωρίζουμε ότι η Νίσυρος έχει ήδη γίνει δέκτης του ενδιαφέροντος σας και σήμερα, το Αρχαιολογικό μουσείο και το αναστηλωμένο Παλαιόκαστρο  αποτελούν σημεία αναφοράς για το νησί μας.

Είμαι βέβαιος ότι θα επιληφθείτε του θιγόμενου θέματος και θα ικανοποιήσετε το αίτημά μας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Νισύρου

Χριστοφής Ι. Κορωναίος

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου