ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αφρικανική σκόνη βλάπτει την υγεία του δέρματος!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κατερίνα Παπασάββα
Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη, Αισθητικός, Πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης, υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας katerinadayspa στη Ρόδο, οδός Μεγ. Κων/νου 30, τηλ. 22410 -29504 και 31016. www.katerinadayspa.gr

Γρά­φει η

Κα­τε­ρί­να Πα­πα­σάβ­βα,

Αι­σθη­τι­κός

Τα τε­λευ­ταία χρό­νια η αφρι­κα­νι­κή σκόνη μας επι­σκέ­πτε­ται πιό συχνά προ­ερ­χό­με­νη από την έρημο Σα­χά­ρα. Η σκόνη που μας έρ­χε­ται από την Αφρι­κή πολ­λές φορές αυτή την εποχή μετά από έρευ­νες δια­πι­στώ­θη­κε ότι δέν είναι απλά ένα χώμα αλλά πε­ριέ­χει πολλά βαρέα μέ­τα­λα σε με­γά­λες μά­λι­στα πο­σό­τη­τες όπως μό­λυ­βδο, αρ­σε­νι­κό, χρώ­μιο, νι­κέ­λιο, ψευ­δάρ­γυ­ρο κ.ά.

Τούτο οφεί­λε­ται στην ατμο­σφαι­ρι­κή ρύ­παν­ση της Βό­ρειας Αφρι­κής και στις χω­μα­τε­ρές που υπάρ­χουν εκεί και όταν καί­γο­νται τα σκου­πί­δια εκλεί­ο­νται επι­κίν­δυ­νοι ρύποι. Τα βαρέα αυτά μέ­τα­λα είναι δη­λη­τη­ριώ­δεις ου­σί­ες που είτε ει­σπνε­ό­με­νες είτε επι­κα­θή­με­νες στο δέρμα μπο­ρούν να προ­κα­λέ­σουν σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα στην δη­μό­σια υγεία. Ει­σπνε­ό­με­νη η αφρι­κα­νι­κή σκόνη προ­κα­λεί ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα σε ενή­λι­κες και παι­διά, βλά­βες στο Νευ­ρι­κό σύ­στη­μα, στο Νε­φρι­κό, στο Καρ­διαγ­γεια­κό ακόμα και καρ­κι­νο­γέν­νε­ση.

Στο δέρμα οι το­ξι­κές αυτές ου­σί­ες έχουν αθροι­στι­κή δράση προ­κα­λώ­ντας αλ­λερ­γί­ες, ξη­ρο­δερ­μία, δερ­μα­τί­τιτ­δες, πρό­ω­ρη γή­ραν­ση, ακμή αλλά και βλά­βες στα μαλ­λιά και στα νύχια. Προ­κα­λούν διά­σπα­ση των κυτ­τα­ρι­κών εν­ζύ­μων, η ομαλή λει­τουρ­γία των κυτ­τά­ρων δυ­σχε­ραί­νε­ται, ελατ­τώ­νε­ται η ροή του αί­μα­τος στο δέρμα και μειώ­νε­ται το οξυ­γό­νο που φθά­νει στα κύτ­τα­ρα του δέρ­μα­τος. Οι ελα­στι­κές ίνες μειώ­νο­νται καθώς και το κολ­λα­γό­νο, ου­σί­ες απα­ραί­τη­τες για την σύ­σφι­ξη και ελα­στι­κό­τη­τα του δέρ­μα­τος.΄Ετσι οι ρυ­τί­δες, η ξη­ρο­δερ­μία και η χα­λά­ρω­ση κά­νουν την εμ­φά­νι­σή τους όχι μόνο στο πρό­σω­πο αλλά και στο ντε­κολ­τέ. Το δέρμα απο­κτά θαμπή όψη, έχει τάση για ξε­φλού­δι­σμα και αφυ­δά­τω­ση.

Πώς μπο­ρού­με να

βοη­θή­σου­με το δέρμα

από την βλα­πτι­κή

επί­δρα­ση των βα­ρέ­ων

με­τάλ­λων που πε­ριέ­χει

η αφρι­κα­νι­κή σκόνη;

Ο επι­με­λής κα­θα­ρι­σμός του δέρ­μα­τος, πρωί και ει­δι­κά το βράδυ, ώστε να απο­μα­κρύ­νο­νται οι βλα­βε­ρές ου­σί­ες και ρύποι είναι απα­ραί­τη­τος.

Η ενυ­δά­τω­ση και θρέψη με προιό­ντα και θε­ρα­πεί­ες στην αι­σθη­τι­κό που πε­ριέ­χουν αντιο­ξει­δω­τι­κές ου­σί­ες και βι­τα­μί­νη C προ­στα­τεύ­ουν τα κύτ­τα­ρα του δέρ­μα­τος, δια­τη­ρώ­ντας το ενυ­δα­τω­μέ­νο και ελα­στι­κό.

Η απο­το­ξί­νω­ση εν γένει του ορ­γα­νι­σμού βοηθά ώστε ένα με­γά­λο μερος των βα­ρέ­ων με­τά­λων να απο­βλη­θούν. Το ση­κώ­τι φιλ­τρά­ρει τα βαρέα μέ­τα­λα βοη­θώ­ντας την απο­βο­λή τους από τον ορ­γα­νι­σμό.

Η δια­τρο­φή πρέ­πει να είναι πλού­σια σε βι­τα­μί­νες κυ­ρί­ως C, Α και Ε, σε λι­πα­ρά οξέα και σε­λή­νιο.

Κα­τε­ρί­να Πα­πα­σάβ­βα-

Λα­μπα­δά­κη, Αι­σθη­τι­κός, πτυχ/χος Αθη­νών και

Βιέν­νης, υπεύ­θυ­νη του

κέ­ντρου Ομορ­φιάς και Υγεί­ας katerinadayspa στη Ρόδο, οδός

Μεγ. Κων/νου 30, τηλ.22410-31016

και 29504.

www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.