Την σημασία του εθελοντισμού και την συνεισφορά των εθελοντών σε πάρα πολλούς τομείς, υπογράμμισε με δηλώσεις της στην «δ» η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα Εθελοντισμού, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διά βίου Μάθησης και πρόεδρος του ‘ΚΕΚ Γεννηματάς’ κα Χαρούλα Γιασιράνη.
«Το εθελοντικό κίνημα είναι ένα τεράστιο ‘κίνημα ψυχής’ διότι από εκεί ξεκινά η προσπάθεια. Οι εθελοντές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πιο ειδικά στην Ρόδο, αποτελούν ένα τεράστιο εθελοντικό κομμάτι, που καταθέτει ψυχή και σώμα, όποτε του ζητηθεί. Υπάρχουν τεράστια ψυχικά και σωματικά αποθέματα. Δραστηριοποιείται και συμβάλλει σε όλες τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που σημαίνει ότι είναι σημαντική και πολύτιμη η βοήθεια των εθελοντών σε όλους τους τομείς» τόνισε η κ. Γιασιράνη.
Στην ευρύτερη περιοχή της ΠΝΑΙ οι εθελοντικές ομάδες, σωματεία, σύλλογοι κ.λπ. ανέρχονται πάνω από 500 τον αριθμό και βρίσκονται πάντα δίπλα στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην πολιτική προστασία κ.λπ.
«Δεν θέλησα ποτέ να δώσω καμία κατεύθυνση. Ό,τι κάνουμε είναι αποτέλεσμα κοινής σκέψης, διαβούλευσης με τους επικεφαλής και τις ομάδες και με αυτό τον τρόπο καταλήγουμε πάντα σε μια κοινή συμφωνία στο τι θέλουμε να κάνουμε μαζί. Δεν διαχωρίζω τον εαυτό μου από τους εθελοντές, διότι είμαι και η ίδια εθελόντρια εδώ και χρόνια και ανήκω σε αυτό το ‘κίνημα’. Το έργο αυτό που κάνουν είναι πάρα πολύ μεγάλο, ουσιαστικό και κυρίως αθόρυβο. Το έργο μένει στην σκιά γιατί δεν θέλουν ούτε και οι ίδιοι να προβάλλουν πολύ αφού αφορά την προσφορά στον συνάνθρωπο. Αυτή είναι και η αποστολή του κινήματος. Επίσης, συμμετέχουν και πολλοί ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις σε όλο αυτό το έργο», δήλωσε η κα Γιασιράνη.

Το ΚΕΚ Γεννηματάς
Την ίδια ώρα, αυξημένο καταγράφεται το ενδιαφέρον των νησιωτών σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για εκμάθηση διαφόρων ειδικοτήτων, μέσω του ΚΕΚ Γεννηματάς. Όπως τονίζει η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος: «Το ΚΕΚ Γεννηματάς, την προεδρία του οποίου ανέλαβα στο τέλος Ιουνίου, είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός οργανισμός στο Νότιο Αιγαίο (σε όλα τα νησιά, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα). Είναι κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων όπου γίνεται εκπαίδευση και κατάρτιση σε πολλές ειδικότητες και τομείς. Την προηγούμενη χρονιά, επιμορφώθηκαν και καταρτίστηκαν μόνον στα Δωδεκάνησα, περισσότερα από 10.000 άτομα. Όλη αυτή η δουλειά, η επιμόρφωση που γίνεται σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, γίνεται με πόρους της ΠΝΑΙ. Έχουμε συνάψει σχετική προγραμματική σύμβαση και οι εκπαιδεύσεις γίνονται δωρεάν. Δεν υπάρχουν περιορισμοί, μπορούν να επιμορφωθούν όποιοι θέλουν σε όποια ηλικία κι αν είναι».
Οι τομείς αφορούν ξένες γλώσσες στον τουριστικό τομέα (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Τουρκικά, Ρωσικά κ.ά.) Διοίκηση και Μάνατζμεντ, Εστιατορική, Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική, παραδοσιακά επαγγέλματα, χειροτεχνίες και μια πάρα πολύ μεγάλη γκάμα από επαγγέλματα που είναι πάρα πολύ δημοφιλή.
«Η κατάρτιση είναι πολύ δημοφιλής και μάλιστα, ζητούν κατ’ επανάληψη να γίνονται μαθήματα. Ένας σχεδιασμός που θα γίνει για το 2018, θα συμπεριλάβει τις απαιτήσεις των συλλογικών φορέων, των Δήμων κ.λπ. ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά μας. Το τέλος του περασμένο Οκτώβρη, κάναμε μια εξόρμηση στο βόρειο συγκρότημα για ενημέρωση στους νησιώτες. Υπάρχουν και πολλοί που δεν γνωρίζουν το τεράστιο αυτό εκπαιδευτικό έργο που προσφέρει το ΚΕΚ Γεννματάς» όπως ανέφερε η κα Γιασιράνη.
Τα νέα προγράμματα θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο του 2018 με μια πολύ μεγάλη γκάμα σε τομείς.
Τα πιο δημοφιλή μαθήματα είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών για τον τουρισμό, οι δεξιότητες σε νέες τεχνολογίες (όπως εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών), οι λαϊκές τέχνες και τα παραδοσιακά επαγγέλματα καθώς και οι λαϊκές τέχνες.
Στον σχετικό ιστότοπο υπάρχουν αναρτημένες οι αιτήσεις για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μαθήματα, αλλά και για φορείς εάν ζητήσουν να δημιουργήσουν σεμινάρια επιμόρφωσης.

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ