Τη δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας, κ. Κουρουμπλή, για τη λειτουργία της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο, με ημερομηνία έναρξης την 5η Φεβρουαρίου, απέσπασε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή αναδεικνύοντας το ζήτημα.

Ο Μάνος Κόνσολας είχε επισημάνει ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου δεν είχε εκδοθεί νέα προκήρυξη για τη λειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη χρονιά η Σχολή λειτούργησε με ικανοποιητική συμμετοχή. Έμπειροι εκπαιδευτές, μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα 40 ημερών, δίδαξαν στους σπουδαστές της σχολής τις αρχές της ασφαλούς και επαγγελματικής κατάδυσης, αλλά και τα ιδιαίτερα μυστικά και χαρακτηριστικά της σπογγαλιείας.

Τόνισε, μάλιστα, την ανησυχία που υπήρχε για τη λειτουργία της από τους τοπικούς φορείς αλλά και από όσους ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στη Σχολή.

Στην απάντησή του προς τον κ. Κόνσολα, ο Υπουργός Ναυτιλίας αναφέρει ότι το Υπουργείο προωθεί σχέδιο προκήρυξης για τη λειτουργία της Σχολής το 2018, με ημερομηνία έναρξης στις 5 Φεβρουαρίου.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας, όμως, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε μια άλλη επισήμανση και πρόταση του κ. Κόνσολα, που αφορούσε στην αναβάθμιση της Σχολής Δυτών Καλύμνου.

Ο Μάνος Κόνσολας στην Ερώτηση που κατέθεσε αναφέρει ότι δεν αρκεί η αναγνώριση και μόνο του πτυχίου της Σχολής Δυτών Καλύμνου από το Ελληνικό Κράτος. Πρότεινε να προωθηθεί άμεσα η διαδικασία πιστοποίησης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, προκειμένου η φοίτηση στη Σχολή Δυτών Καλύμνου να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και στο εξωτερικό.

Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, τονίζει:

«Από τη στιγμή που η λειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου στηρίζεται από την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς, το Υπουργείο έχει λίγα πράγματα να κάνει.

Είναι, όμως, αυτονόητα.

Όπως θα ήταν ένας καλύτερος προγραμματισμός για την προκήρυξη λειτουργίας της.

Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι η Σχολή θα λειτουργήσει στις 5 Φεβρουαρίου. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι θα προχωρήσει και η διαδικασία της πιστοποίησης και αναγνώρισης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά standards».

Η ερώτηση που είχε κατατεθεί:

 

«Άμεση έκδοση προκήρυξης για τη λειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου, σε συνδυασμό με την έναρξη διαδικασίας πιστοποίησης για την αναβάθμιση της λειτουργίας της»

Κύριε Υπουργέ,

Η Δημόσια Σχολή Δυτών Καλύμνου, επαναλειτούργησε ξανά το 2016 μετά από τη στήριξη αλλά και τις πιέσεις της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.

Με δεδομένη την παράδοση του νησιού στο συγκεκριμένο επάγγελμα, η Σχολή Δυτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κάλυμνο, ενώ έχει μία ιστορία ετών αφού η ίδρυσή της τοποθετείται στο 1958

Την προηγούμενη χρονιά, η Σχολή λειτούργησε με ικανοποιητική συμμετοχή και έμπειροι εκπαιδευτές, μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα 40 ημερών, δίδαξαν στους σπουδαστές της σχολής τις αρχές της ασφαλούς και επαγγελματικής κατάδυσης, αλλά και τα ιδιαίτερα μυστικά και χαρακτηριστικά της σπογγαλιείας.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδοθεί νέα προκήρυξη για τη λειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου και αυτό προκαλεί ανησυχία στους φορείς αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στη Σχολή.

 

Πέρα από την ανάγκη άμεσης έκδοσης της σχετικής προκήρυξης, η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στην αναβάθμιση της Σχολής Δυτών Καλύμνου αφού δεν αρκεί η αναγνώριση και μόνο του πτυχίου από το Ελληνικό Κράτος. Πρέπει να προωθηθεί άμεσα η διαδικασία πιστοποίησης, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, προκειμένου η φοίτηση στη Σχολή Δυτών Καλύμνου να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και στο εξωτερικό.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η άμεση έκδοση της προκήρυξης για τη λειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου με τη νέα χρονιά.
  2. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η δρομολόγηση μιας διαδικασίας πιστοποίησης και αναβάθμισης της λειτουργίας της Σχολής Δυτών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ