Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εστίαση και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε όλη την χώρα, καθώς τα μέτρα που ανακοινώνει κατά διαστήματα η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, όχι μόνον δεν επαρκούν αλλά στην πράξη δεν αφορούν όλους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κ. Γιώργος Χότζογλου τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως τα περιγράφουν, ενώ η Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τους ηγέτες των κομμάτων και τους φορείς για να βρεθεί λύση:
«Η κατάσταση εξελίσσεται με δραματικό τρόπο. Δυστυχώς, τώρα ζούμε τα απόνερα από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει κάθε τόσο η κυβέρνηση, για τους δικούς μας κλάδους, μεταφράζονται σε περαιτέρω μειώσεις των εισοδημάτων μας –ακόμη κι αυτών που μας δίνει η κυβέρνηση. Π.χ. οι εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης από τα ξενοδοχεία κ.λπ. ο Οκτώβριος, ήταν ο τελευταίος μήνας που έλαβαν το βοήθημα των 534 ευρώ. Από εδώ και πέρα, θα λαμβάνουν μόνον 400 ευρώ (με μείωση δηλαδή 134 ευρώ το μήνα…) Με δεδομένο ότι η χρονική διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος από το ταμείο ανεργίας είναι μόνον για τρεις μήνες, αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξει ένα κενό για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο κι ενδεχομένως τον Απρίλιο του 2021 –καθώς δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επαναλειτουργήσουν κανονικά όλες οι επιχειρήσεις στον Τουρισμό και τα ξενοδοχεία.
Όσον αφορά στους εργαζόμενους στην εστίαση, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα –καθώς δεν μπορούν να κάνουν αιτήσεις μονομερούς αναστολής σύμβασης γιατί δεν έχουν δικαίωμα πρόσληψης. Επομένως δεν είχαν ποτέ δικαίωμα για αποζημίωση ειδικού σκοπού, παρά μόνον εάν γινόταν αυτό με απόφαση του εργοδότη. Καταλαβαίνετε ότι οι εποχικές επιχειρήσεις δεν είχαν αυτό το περιθώριο. Για όσους δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά το καλοκαίρι μπορούσαν να πάρουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ –υπό όρους και προϋποθέσεις όμως, με αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες να μην το δικαιούνται.
Εδώ να προσθέσω ότι αυτό το επίδομα που δόθηκε (με καθυστέρηση) δεν παρατάθηκε –παρά τις συνεχείς δηλώσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με την δικαιολογία ότι ήταν… έκτακτο».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια επαφών και ευαισθητοποίησης με όλα τα κόμματα στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
«Αυτή την στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που απασχολούνταν στα ξενοδοχεία και στην εστίαση. Φτάσαμε να μην έχουμε να φάμε –και ειλικρινά, δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση. Εμείς, ήμασταν ο μοναδικός κλάδος που κράτησε την χώρα όρθια και αυτή την στιγμή είμαστε στα όριά μας.
»Επιπροσθέτως, έχουμε και τις παράλογες απαιτήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ζήτησαν να… μειωθούν οι μισθοί μας κατά 20% την επόμενη τουριστική σεζόν!!!
Αυτό όμως, φαντάζει κάπως…. οξύμωρο, καθώς οι κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων (όπως στην Ρόδο και στην Κρήτη) δεν έχουν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.
Είναι εντελώς παράλογα όλα αυτά και η κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού δε νομίζω ότι ενδείκνυται για να καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Λυπούμαι πολύ γι αυτή την θέση της ΠΟΞ καθώς οι άλλες κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων, έχουν συμφωνήσει για αυξήσεις.
Εμείς δεν θα το αφήσουμε αυτό να περάσει έτσι. Όταν τελειώσει το lockdown θα επανέλθουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τους αγώνες, αφού υπάρχει ζήτημα επιβίωσης.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι με 400 και 500 ευρώ δεν γίνεται τίποτε και δεν μπορεί να ζήσει μια οικογένεια. Τουλάχιστον, ας ακούσουν την πρότασή μας και ας δώσουν μια συνολική ρύθμιση, για να θεσπίσουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους ανεξαιρέτως (χωρίς όρους και προϋποθέσεις: δηλαδή 534 ευρώ προσαυξημένα κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος μέχρι να ανοίξει η επόμενη τουριστική περίοδος)».
Όσον αφορά στα υπουργεία, το υπουργείο Εργασίας δηλώνει αναρμόδιο μετακυλίοντας την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών γι αυτά τα αιτήματα που θέτει η ΠΟΕΕΤ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ