Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η κυκλοφορία του πρώτου ελληνικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) για τη λοίμωξη από τον κορονοϊό. Το νέο αυτό επίτευγμα εντάσσεται στο πρόγραμμα “Εμβληματική Δράση” του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μελέτη της COVID-19.

Όπως εξήγησε ο Χρίστος Κίττας, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος της “Εμβληματικής Δράσης” στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας: “Επιστήμονες, ερευνητές, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μου, από τις αρχές της πανδημίας γύρω στον Απρίλιο, συντάχθηκαν σε ερευνητικές ομάδες και τάχθηκαν ενάντια του κορονοϊού”.

“Υπό τον Δρ. Βασίλη Γοργούλη, καθηγητή και Διευθυντή στο Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και τους συνεργάτες του συστάθηκε η Εμβληματική Δράση”, πρόσθεσε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ με κύριο σκοπό την παραγωγή ελληνικών προϊόντων αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε να μην εξαρτόμαστε από τα προϊόντα εξωτερικού.

Τόνισε δε, ότι το ελληνικό rapid τεστ από πλευράς ερευνητικής έχει περατωθεί. “Τώρα είμαστε στα διαδικαστικά να βρούμε την εταιρεία που θα αναλάβει την παραγωγή, η οποία πρέπει να είναι ελληνική, γιατί αυτό είναι το νόημα. Οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα και θα το έχουμε περίπου σε ένα μήνα” συμπλήρωσε ο κ. Κίττας.

Κίττας: Αξιόπιστο το τεστ σε ποσοστό 96,5%

 

Όπως ανέφερε, το τεστ θα πρέπει να το κάνει ένας υγειονομικός, ενώ σε δεύτερο σκέλος μπορεί να παραχθεί προϊόν που θα μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το τεστ θα είναι πολύ αξιόπιστο σε ποσοστό 96,5%, ενώ στην “Εμβληματική Δράση”, έχει παραχθεί και μοριακό τεστ για ένα πρωτόκολλο, το οποίο μπορεί να μοιραστεί σε πολλά εργαστήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης COVID-19.

Τεστ κορονοϊού

Όπως ανέφερε ο κ. Κίττας: “Η νέα ερευνητική γενιά είναι εκπληκτική και με δύσκολες συνθήκες παράγει αποτελέσματα και στην χρήση των αντισωμάτων για ανίχνευση του κορονοϊού αλλά και σε θεραπευτικές δράσεις αυτών των αντισωμάτων, που θα ανκοινωθούν σύντομα. Οι νέοι ερευνητές συντάσσονται με τους νέους και παλιότερους γιατρούς που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή. Δουλεύουν 24 ώρες στα εργαστήρια. Είναι ήρωες, είναι η Ελλάδα που θέλουμε και αυτούς θα πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ”.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ