ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχεδόν ομοφώνως πέρασαν όλα τα θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Με τηλε­διά­σκεψη πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε η συνε­δρί­αση του Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λίου Νοτίου Αιγαίου –αν και είχε συμ­φω­νη­θεί να ξεκι­νή­σουν οι συνε­δριά­σεις διά ζώσης.

Λίγο πριν την έναρξη της συνε­δρί­α­σης, τηρή­θηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αρι­στο­τέλη Παυλίδη, που έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή.

Ξεκι­νώ­ντας την ενη­μέ­ρωση ο πρό­ε­δρος κ. Φιλή­μο­νας Ζαν­νε­τί­δης, ανα­φε­ρό­με­νος στο αίτημα του κ. Χ. Κόκ­κι­νου, να εκδοθεί και να απο­στα­λεί προς την κυβέρ­νηση ψήφισμα που να ζητά την επι­στροφή των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τόνισε πως «επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, είναι καλύ­τερο να έρθει ως θέμα στην ημε­ρή­σια διάταξη, προς συζή­τηση σε επόμενη συνε­δρί­αση του Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λίου», πράγμα που έγινε δεκτό.

Στο πρώτο θέμα που ειση­γή­θηκε ο κ. Γεώρ­γιος Λεο­ντα­ρί­της, χωρικός αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Κυκλά­δων, σχετικά με την τρο­πο­ποί­ηση του θεσμι­κού πλαι­σίου της δράσης ‘Μετα­φορά Μαθητών’, υπο­γραμ­μί­στηκε μεταξύ άλλων ότι λόγω των νησιω­τι­κών ιδιαι­τε­ρο­τή­των και ιδιο­μορ­φιών που υπάρ­χουν, είναι καλύ­τερο να περάσει η αρμο­διό­τητα των δια­γω­νι­σμών, στους δήμους. Ανα­λυ­τι­κό­τερα, είπε τα εξής:

«Εμείς κατα­θέ­τουμε σχετική πρόταση συναι­σθα­νό­με­νοι την ανάγκη της εύρυθ­μης μετα­φο­ράς και ασφά­λειας μαθητών στις σχο­λι­κές μονάδες. Πιστεύ­ουμε ότι θα πρέπει η δια­γω­νι­στική δια­δι­κα­σία να περάσει στον Πρώτο Βαθμό Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης, αφού κάθε δήμος και κυρίως κάθε νησί, έχει δια­φο­ρε­τι­κές ανάγκες και δια­φο­ρε­τικά δεδο­μένα. Σε αντί­θεση με ό,τι ισχύει μέχρι τώρα, η ΠΝΑι είναι υπο­χρε­ω­μένη να κάνει διε­θνείς δια­γω­νι­σμούς, με δια­φο­ρε­τι­κούς ανα­δό­χους και να λύνο­νται προ­βλή­ματα στην πράξη. Εάν μετα­φερ­θεί στους δήμους, θα συμ­βά­λει προς όφελος της μαθη­τιώ­σας νεο­λαίας και των τοπικών κοι­νω­νιών. Σήμερα, ισχύουν κάποιες χιλιο­με­τρι­κές απο­στά­σεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τη μορ­φο­λο­γία των νησιών. Αυτό ο νομο­θέ­της, ΔΕΝ το έχει αντι­λη­φθεί. Ψηφί­ζουν νόμους που δεν μπορούν να εφαρ­μο­στούν στα νησιά μας, ανα­γκά­ζο­ντας τα παιδιά μας, να περ­πα­τούν πολλά χιλιό­με­τρα –όπως στην Ερμού­πολη ή σε άλλα νησιά. Αυτά μπορούν να ισχύ­σουν στην ηπει­ρω­τική Ελλάδα. Οι απο­στά­σεις που αφορούν στην ηπει­ρω­τική Ελλάδα πρέπει να μειω­θούν κατά 70% -με την και­νούρ­για νομο­θε­σία».

Είπε ακόμη ότι η ΠΝΑι έχει την μικρό­τερη επι­βά­ρυνση στον κρατικό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό σε σχέση με άλλες Περι­φέ­ρειες και αν ισχύσει η πρόταση αυτή, θα είναι ακόμη μικρό­τερη.

Ο Γιώργος Χατζη­μάρ­κος

Ο περι­φε­ρειάρ­χης κ. Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, αφού εξέ­φρασε τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του στην οικο­γέ­νεια του εκλι­πό­ντος Αρι­στο­τέλη Παυλίδη, δήλωσε πως ‘πρόθεσή μας είναι αυτή, να είναι η τελευ­ταία συνε­δρί­αση με τηλε­διά­σκεψη και η επόμενη να γίνει στην Σύρο’.

Μιλώ­ντας για την πρόταση Λεο­ντα­ρίτη, τόνισε τα εξής:

«Η Περι­φέ­ρειά μας έχει κληθεί να σηκώσει έναν μεγάλο σταυρό. Η ΠΝΑι είναι ο εύκολος στόχος για όλα τα θέματα στα νησιά, κατά­ντησε να φταίει για… όλα τα ζητή­ματα (!). Κι αυτό γιατί είναι ένας ζωντα­νός οργα­νι­σμός και πολύ υπεύ­θυ­νος ώστε με πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης να δια­χει­ρί­ζε­ται τα θέματα» και ανα­φέρ­θηκε στην μεγάλη υπο­στε­λέ­χωση των υπη­ρε­σιών της Περι­φέ­ρειας.

Ο περι­φε­ρειάρ­χης είπε ότι καλεί­ται η ΠΝΑι να κάνει τερά­στια μετα­φορά μαθητών χωρίς να έχει αυτή τη δυνα­τό­τητα –ενώ σε πολλά νησιά δεν υπάρ­χουν υπη­ρε­σίες, ούτε και εκλεγ­μέ­νος περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος (!).

«Οι υπη­ρε­σίες του υπουρ­γείου Παι­δείας πετάνε εύκολα το μπαλάκι σ’ εμάς –και όχι μόνον. Η τρο­πο­ποί­ηση στο θεσμικό πλαίσιο είναι σαφής. Με τους κανόνες που ισχύουν, το έργο της μετα­φο­ράς μαθητών στα σχολεία είναι πολύ δύσκολο. Εμείς, όταν μας ζητούν να ‘βάλουμε πλάτη’ το κάνουμε. Αλλά πρέπει να βελ­τιω­θεί η δια­δι­κα­σία. Ταυ­τό­χρονα ευχα­ρί­στησε τους συνερ­γά­τες του για την συνερ­γα­σία σε όλα τα θέματα.

Ο κ. Λεο­ντα­ρί­της, ανέφερε ακόμη ότι προέχει να απο­φα­σί­σει το Π.Σ. και μετά να προ­ω­θη­θεί η σχετική απόφαση προς την Περι­φε­ρειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Ο επι­κε­φα­λής της μεί­ζο­νος μειο­ψη­φίας κ. Μ. Γλυνός, συμ­φώ­νησε με την πρόταση του κ. Λεο­ντα­ρίτη εκτι­μώ­ντας πως η εισή­γηση είναι ορθή και πρέπει να δοθεί ιδιαί­τερη σημασία στο πρό­βλημα της υπο­στε­λέ­χω­σης και των δήμων (όπως και της περι­φέ­ρειας).

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χ. Κόκ­κι­νος, που συμ­φώ­νησε με την πρόταση ενώ, ζήτησε να συζη­τη­θεί το θέμα με την επα­να­φορά των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά.

Θετικά ψήφισε και ο ανε­ξάρ­τη­τος κ. Θωμάς Σωτρίλ­λης.

Η πρόταση εγκρί­θηκε κατά πλειο­ψη­φία (πλην της Λαϊκής Συσπεί­ρω­σης που δια­φώ­νησε έχοντας άλλη πρόταση).

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στο 2ο θέμα για την Έγκριση Σύναψης Πρω­το­κόλ­λου Συνερ­γα­σίας της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου με το Γεω­πο­νικό Πανε­πι­στή­μιο Αθηνών, το οποίο ειση­γή­θηκε ο κ. Φιλή­μο­νας Ζαν­νε­τί­δης (πρό­ε­δρος Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λίου και εντε­ταλ­μέ­νος περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Πρω­το­γε­νούς Τομέα), τόνισε την σημα­ντική συμβολή των δύο φορέων στη χάραξη Πρω­το­γε­νούς Πολι­τι­κής.

«Στο πλαίσιο της διεύ­ρυν­σης των συνερ­γα­σιών για την ανά­πτυξη του πρω­το­γε­νούς τομέα στην Περι­φέ­ρειά μας, καταρ­τί­στηκε το επι­συ­να­πτό­μενο Πρω­τό­κολλο Συνερ­γα­σίας με το Γεω­πο­νικό Πανε­πι­στή­μιο Αθηνών.

Οι κύριοι στόχοι που υιο­θε­τού­νται είναι:

-H παροχή εκπαι­δευ­τι­κού έργου στα αντι­κεί­μενα των γεω­πο­νι­κών επι­στη­μών, των γεωρ­γι­κών ασφα­λί­σεων και της αντί­στοι­χης με αυτές νομο­θε­σίας

-H ισχυ­ρο­ποί­ηση του ερευ­νη­τι­κού έργου και των ερευ­νη­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων στον αγρο­τικό τομέα

-H ενί­σχυση και προβολή της συμ­βο­λής των δύο φορέων στην ανά­πτυξη των επι­μέ­ρους κοι­νω­νιών στον αγρο­δια­τρο­φικό τομέα σε τοπικό, περι­φε­ρειακό, εθνικό και ευρω­παϊκό επίπεδο

-H συμβολή και των δύο φορέων στη χάραξη πολι­τι­κής για τον πρω­το­γενή τομέα και γενι­κό­τερα η υπο­στή­ριξη της απο­στο­λής και του ρόλου των δύο φορέων.

Λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τα παρα­πάνω ειση­γού­μα­στε την έγκριση της σύναψης του επι­συ­να­πτό­με­νου Πρω­το­κόλ­λου Συνερ­γα­σίας της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου με το Γεω­πο­νικό Πανε­πι­στή­μιο Αθηνών», ανέφερε ο κ. Ζαν­νε­τί­δης.

Η κυρία Γαμπιε­ράκη επε­σή­μανε ότι είναι ανα­γκαίο να στη­ρι­χθεί ο Πρω­το­γε­νής Τομέας και ειδικά τα ντόπια προ­ϊ­ό­ντα ενώ συμ­φώ­νησε ΣΥΣΣΩΜΗ η αντι­πο­λί­τευση (από τις ελά­χι­στες φορές).

-Και το 3ο θέμα για την προ­συ­πο­γραφή Μνη­μο­νίου Συνερ­γα­σίας για την Πρω­το­βου­λία ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ, την οποία επίσης ειση­γή­θηκε ο κ. Ζαν­νε­τί­δης, ψηφί­στηκε ΟΜΟΦΩΝΩΣ αφού κρίθηκε ενδια­φέ­ρουσα και ανα­γκαία.

-Στο 4ο θέμα: Ορισμός εκπρο­σώ­που της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος θα συμ­με­τά­σχει στην Τακτική Γενική Συνέ­λευση των Μετόχων της Εται­ρείας με την επω­νυ­μία «Ανα­πτυ­ξια­κός Οργα­νι­σμός Κ2 Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. Ανα­πτυ­ξια­κός Οργα­νι­σμός Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης» με τον δια­κρι­τικό τίτλο «Κ2 Α.Ε.» την 10η Νοεμ­βρίου 2022, ειση­γή­θηκε ο ίδιος ο περι­φε­ρειάρ­χης κ. Γ. Χατζη­μάρ­κος (αν και ήταν τυπικό) λέγο­ντας:

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛ. 12

«Μόλις ολο­κλη­ρω­θεί η Γενική Συνέ­λευση της Κ2 θα έρθει προς συζή­τηση στο Περι­φε­ρειακό Συμ­βού­λιο» υπο­γράμ­μισε, απα­ντώ­ντας σε σχετική ερώτηση για το αντι­κεί­μενο του οργα­νι­σμού.

Η πρόταση του κ. Χατζη­μάρ­κου να είναι ο ίδιος εκπρό­σω­πος με ανα­πλη­ρωτή τον κ. Ζαν­νε­τίδη, εγκρί­θηκε κατά πλειο­ψη­φία (πλην της Λαϊκής Συσπεί­ρω­σης που ψήφισε κατά, τους κ.κ. Κόκκινο, Σαρικά και Αττιτή που ψήφισαν λευκό).

-Το 5ο και το 6ο θέμα: 8η Τρο­πο­ποί­ηση Τεχνι­κού Προ­γράμ­μα­τος και 7η Τρο­πο­ποί­ηση Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ΠΕ Δωδε­κα­νή­σου οικο­νο­μι­κού έτους 2022 και η 8η Τρο­πο­ποί­ηση Τεχνι­κού Προ­γράμ­μα­τος και 8η Τρο­πο­ποί­ηση Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ΠΕ Κυκλά­δων οικο­νο­μι­κού έτους 2022, εγκρί­θη­καν ομόφωνα.

Τα ειδικά χωρο­τα­ξικά

Περισ­σό­τερη συζή­τηση προ­κά­λεσε το 7ο θέμα που ήταν η Γνω­μο­δό­τηση για την Στρα­τη­γική Μελέτη Περι­βαλ­λο­ντι­κών Επι­πτώ­σεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολε­ο­δο­μι­κού Σχεδίου (ΕΠΣ) στη θέση «Κολυ­μπή­θρες», της Δ.Κ. Νάουσας, του Δήμου Πάρου, της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου, από την εται­ρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. με ειση­γή­τρια την κα Έλλη Χωρια­νο­πού­λου, εντε­ταλ­μένη Περι­βάλ­λο­ντος Κυκλά­δων.

Μάλιστα, παρε­νέβη ο ίδιος ο περι­φε­ρειάρ­χης ο οποίος τοπο­θε­τή­θηκε σχετικά με τα ειδικά χωρο­τα­ξικά στα νησιά λέγο­ντας τα εξής:

«Αυτή τη συζή­τηση την έχουμε εξα­ντλή­σει στο παρελ­θόν ως προς τα στοι­χεία και πώς την προ­σεγ­γί­ζει ο καθένας.

Τα ειδικά χωρο­τα­ξικά, μας προ­βλη­μα­τί­ζουν και στο παρελ­θόν. Εάν η χώρα χτι­ζό­ταν με αυτούς τους κανόνες, με ειδικά χωρο­τα­ξικά σήμερα δεν θα συζη­τού­σαμε αυτό το θέμα.

Στο παρελ­θόν που είχαμε ανά­λο­γες συζη­τή­σεις, το επι­χεί­ρημα ήταν τι έλεγε το δημο­τικό συμ­βού­λιο (εάν έλεγε όχι, εμείς δεν μπο­ρού­σαμε να συμ­φω­νή­σουμε).

Τώρα κάνουμε μια γνω­μο­δό­τηση και εξε­τά­ζουμε σύμφωνα με τον νόμο όλα όσα πρέπει να εξε­τά­σουμε για να αντέ­χουν στη βάσανο που θα ακο­λου­θή­σει. Η απόφαση του περι­φε­ρεια­κού συμ­βου­λίου, είναι μια απλή γνω­μο­δό­τηση και όχι δεσμευ­τική.

Σήμερα έχουμε ένα ζήτημα στο οποίο το δημο­τικό συμ­βού­λιο έχει γνω­μο­δο­τή­σει θετικά, όπως και η τοπική κοι­νό­τητα και η δημο­τική επι­χεί­ρηση ύδρευ­σης και απο­χέ­τευ­σης του Δήμου Πάρου, το ΥΠΠΟ, κ.λπ. Οφεί­λουμε να ακού­σουμε όλες τις φωνές αλλά και οφεί­λουμε και να σεβα­στούμε τον όρο ‘διαβούλευση’. Μας ήρθε η καταγ­γε­λία που οφεί­λαμε να την εξε­τά­σουμε. Σε κάθε περί­πτωση εμείς, προ­σπα­θούμε να στα­θούμε με πάρα πολύ μεγάλη δυσκο­λία να εκφρά­σουμε μια γνώμη σύμφωνη με το νόμο και μετά θα πάει να κριθεί εκεί που θα πρέπει (ΣτΕ).

Ούτως ή άλλως, το πέρας της δια­δι­κα­σίας αυτού του ειδικού χωρο­τα­ξι­κού περνάει από το ΣτΕ και γίνεται ΦΕΚ. Γι’ αυτό το έχω πει και θα συνε­χίσω: μακάρι όλες οι οικο­δο­μι­κές άδειες και επεν­δύ­σεις, να περ­νού­σαν μέσα από την ίδια δια­δι­κα­σία. Είμαι εδώ για ν’ ακούσω τα… ‘σχολιανά’ μου γι’ ακόμη μια φορά!», κατέ­ληξε.

Σημειώ­νε­ται πως για το θέμα υπήρξαν αντί­θε­τες απόψεις από την αντι­πο­λί­τευση ειδικά για την μεγάλη ανά­πτυξη δόμησης, αλλά το θέμα εγκρί­θηκε κατά πλειο­ψη­φία.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.