Τοπικές Ειδήσεις

Σχεδόν ομοφώνως πέρασαν όλα τα θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου –αν και είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις διά ζώσης.
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αριστοτέλη Παυλίδη, που έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή.
Ξεκινώντας την ενημέρωση ο πρόεδρος κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, αναφερόμενος στο αίτημα του κ. Χ. Κόκκινου, να εκδοθεί και να αποσταλεί προς την κυβέρνηση ψήφισμα που να ζητά την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τόνισε πως «επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, είναι καλύτερο να έρθει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη, προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου», πράγμα που έγινε δεκτό.

Στο πρώτο θέμα που εισηγήθηκε ο κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, σχετικά με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου της δράσης ‘Μεταφορά Μαθητών’, υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων ότι λόγω των νησιωτικών ιδιαιτεροτήτων και ιδιομορφιών που υπάρχουν, είναι καλύτερο να περάσει η αρμοδιότητα των διαγωνισμών, στους δήμους. Αναλυτικότερα, είπε τα εξής:
«Εμείς καταθέτουμε σχετική πρόταση συναισθανόμενοι την ανάγκη της εύρυθμης μεταφοράς και ασφάλειας μαθητών στις σχολικές μονάδες. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει η διαγωνιστική διαδικασία να περάσει στον Πρώτο Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού κάθε δήμος και κυρίως κάθε νησί, έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά δεδομένα. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει μέχρι τώρα, η ΠΝΑι είναι υποχρεωμένη να κάνει διεθνείς διαγωνισμούς, με διαφορετικούς αναδόχους και να λύνονται προβλήματα στην πράξη. Εάν μεταφερθεί στους δήμους, θα συμβάλει προς όφελος της μαθητιώσας νεολαίας και των τοπικών κοινωνιών. Σήμερα, ισχύουν κάποιες χιλιομετρικές αποστάσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τη μορφολογία των νησιών. Αυτό ο νομοθέτης, ΔΕΝ το έχει αντιληφθεί. Ψηφίζουν νόμους που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στα νησιά μας, αναγκάζοντας τα παιδιά μας, να περπατούν πολλά χιλιόμετρα –όπως στην Ερμούπολη ή σε άλλα νησιά. Αυτά μπορούν να ισχύσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι αποστάσεις που αφορούν στην ηπειρωτική Ελλάδα πρέπει να μειωθούν κατά 70% -με την καινούργια νομοθεσία».
Είπε ακόμη ότι η ΠΝΑι έχει την μικρότερη επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό σε σχέση με άλλες Περιφέρειες και αν ισχύσει η πρόταση αυτή, θα είναι ακόμη μικρότερη.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος
Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος Αριστοτέλη Παυλίδη, δήλωσε πως ‘πρόθεσή μας είναι αυτή, να είναι η τελευταία συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη και η επόμενη να γίνει στην Σύρο’.
Μιλώντας για την πρόταση Λεονταρίτη, τόνισε τα εξής:
«Η Περιφέρειά μας έχει κληθεί να σηκώσει έναν μεγάλο σταυρό. Η ΠΝΑι είναι ο εύκολος στόχος για όλα τα θέματα στα νησιά, κατάντησε να φταίει για… όλα τα ζητήματα (!). Κι αυτό γιατί είναι ένας ζωντανός οργανισμός και πολύ υπεύθυνος ώστε με πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης να διαχειρίζεται τα θέματα» και αναφέρθηκε στην μεγάλη υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Ο περιφερειάρχης είπε ότι καλείται η ΠΝΑι να κάνει τεράστια μεταφορά μαθητών χωρίς να έχει αυτή τη δυνατότητα –ενώ σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν υπηρεσίες, ούτε και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος (!).
«Οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας πετάνε εύκολα το μπαλάκι σ’ εμάς –και όχι μόνον. Η τροποποίηση στο θεσμικό πλαίσιο είναι σαφής. Με τους κανόνες που ισχύουν, το έργο της μεταφοράς μαθητών στα σχολεία είναι πολύ δύσκολο. Εμείς, όταν μας ζητούν να ‘βάλουμε πλάτη’ το κάνουμε. Αλλά πρέπει να βελτιωθεί η διαδικασία. Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους συνεργάτες του για την συνεργασία σε όλα τα θέματα.
Ο κ. Λεονταρίτης, ανέφερε ακόμη ότι προέχει να αποφασίσει το Π.Σ. και μετά να προωθηθεί η σχετική απόφαση προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μ. Γλυνός, συμφώνησε με την πρόταση του κ. Λεονταρίτη εκτιμώντας πως η εισήγηση είναι ορθή και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο πρόβλημα της υποστελέχωσης και των δήμων (όπως και της περιφέρειας).
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χ. Κόκκινος, που συμφώνησε με την πρόταση ενώ, ζήτησε να συζητηθεί το θέμα με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Θετικά ψήφισε και ο ανεξάρτητος κ. Θωμάς Σωτρίλλης.
Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που διαφώνησε έχοντας άλλη πρόταση).
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο 2ο θέμα για την Έγκριση Σύναψης Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο εισηγήθηκε ο κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης (πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα), τόνισε την σημαντική συμβολή των δύο φορέων στη χάραξη Πρωτογενούς Πολιτικής.
«Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των συνεργασιών για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρειά μας, καταρτίστηκε το επισυναπτόμενο Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι κύριοι στόχοι που υιοθετούνται είναι:
-H παροχή εκπαιδευτικού έργου στα αντικείμενα των γεωπονικών επιστημών, των γεωργικών ασφαλίσεων και της αντίστοιχης με αυτές νομοθεσίας
-H ισχυροποίηση του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών προϊόντων στον αγροτικό τομέα
-H ενίσχυση και προβολή της συμβολής των δύο φορέων στην ανάπτυξη των επιμέρους κοινωνιών στον αγροδιατροφικό τομέα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
-H συμβολή και των δύο φορέων στη χάραξη πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα και γενικότερα η υποστήριξη της αποστολής και του ρόλου των δύο φορέων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω εισηγούμαστε την έγκριση της σύναψης του επισυναπτόμενου Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών», ανέφερε ο κ. Ζαννετίδης.
Η κυρία Γαμπιεράκη επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να στηριχθεί ο Πρωτογενής Τομέας και ειδικά τα ντόπια προϊόντα ενώ συμφώνησε ΣΥΣΣΩΜΗ η αντιπολίτευση (από τις ελάχιστες φορές).
-Και το 3ο θέμα για την προσυπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Πρωτοβουλία ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ, την οποία επίσης εισηγήθηκε ο κ. Ζαννετίδης, ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΩΣ αφού κρίθηκε ενδιαφέρουσα και αναγκαία.
-Στο 4ο θέμα: Ορισμός εκπροσώπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος θα συμμετάσχει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας με την επωνυμία «Αναπτυξιακός Οργανισμός Κ2 Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης» με τον διακριτικό τίτλο «Κ2 Α.Ε.» την 10η Νοεμβρίου 2022, εισηγήθηκε ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος (αν και ήταν τυπικό) λέγοντας:
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛ. 12
«Μόλις ολοκληρωθεί η Γενική Συνέλευση της Κ2 θα έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο» υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αντικείμενο του οργανισμού.
Η πρόταση του κ. Χατζημάρκου να είναι ο ίδιος εκπρόσωπος με αναπληρωτή τον κ. Ζαννετίδη, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψήφισε κατά, τους κ.κ. Κόκκινο, Σαρικά και Αττιτή που ψήφισαν λευκό).

-Το 5ο και το 6ο θέμα: 8η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και 7η Τροποποίηση Προϋπολογισμού ΠΕ Δωδεκανήσου οικονομικού έτους 2022 και η 8η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και 8η Τροποποίηση Προϋπολογισμού ΠΕ Κυκλάδων οικονομικού έτους 2022, εγκρίθηκαν ομόφωνα.
Τα ειδικά χωροταξικά
Περισσότερη συζήτηση προκάλεσε το 7ο θέμα που ήταν η Γνωμοδότηση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στη θέση «Κολυμπήθρες», της Δ.Κ. Νάουσας, του Δήμου Πάρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από την εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. με εισηγήτρια την κα Έλλη Χωριανοπούλου, εντεταλμένη Περιβάλλοντος Κυκλάδων.
Μάλιστα, παρενέβη ο ίδιος ο περιφερειάρχης ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με τα ειδικά χωροταξικά στα νησιά λέγοντας τα εξής:
«Αυτή τη συζήτηση την έχουμε εξαντλήσει στο παρελθόν ως προς τα στοιχεία και πώς την προσεγγίζει ο καθένας.
Τα ειδικά χωροταξικά, μας προβληματίζουν και στο παρελθόν. Εάν η χώρα χτιζόταν με αυτούς τους κανόνες, με ειδικά χωροταξικά σήμερα δεν θα συζητούσαμε αυτό το θέμα.
Στο παρελθόν που είχαμε ανάλογες συζητήσεις, το επιχείρημα ήταν τι έλεγε το δημοτικό συμβούλιο (εάν έλεγε όχι, εμείς δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε).
Τώρα κάνουμε μια γνωμοδότηση και εξετάζουμε σύμφωνα με τον νόμο όλα όσα πρέπει να εξετάσουμε για να αντέχουν στη βάσανο που θα ακολουθήσει. Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, είναι μια απλή γνωμοδότηση και όχι δεσμευτική.
Σήμερα έχουμε ένα ζήτημα στο οποίο το δημοτικό συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει θετικά, όπως και η τοπική κοινότητα και η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Πάρου, το ΥΠΠΟ, κ.λπ. Οφείλουμε να ακούσουμε όλες τις φωνές αλλά και οφείλουμε και να σεβαστούμε τον όρο ‘διαβούλευση’. Μας ήρθε η καταγγελία που οφείλαμε να την εξετάσουμε. Σε κάθε περίπτωση εμείς, προσπαθούμε να σταθούμε με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να εκφράσουμε μια γνώμη σύμφωνη με το νόμο και μετά θα πάει να κριθεί εκεί που θα πρέπει (ΣτΕ).
Ούτως ή άλλως, το πέρας της διαδικασίας αυτού του ειδικού χωροταξικού περνάει από το ΣτΕ και γίνεται ΦΕΚ. Γι’ αυτό το έχω πει και θα συνεχίσω: μακάρι όλες οι οικοδομικές άδειες και επενδύσεις, να περνούσαν μέσα από την ίδια διαδικασία. Είμαι εδώ για ν’ ακούσω τα… ‘σχολιανά’ μου γι’ ακόμη μια φορά!», κατέληξε.
Σημειώνεται πως για το θέμα υπήρξαν αντίθετες απόψεις από την αντιπολίτευση ειδικά για την μεγάλη ανάπτυξη δόμησης, αλλά το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου