Τοπικές Ειδήσεις

Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος : Ο πρώτος Ελληνας αξιωματικός που έπεσε υπέρ πατρίδος στο Αλβανικό Μέτωπο

Την 1η Νοεμβρίου 1940 ξεκίνησε η ελληνική αντεπίθεση στον τομέα της Πίνδου. Σε αυτή τη φάση του αγώνα έπεσε νεκρός ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, ο Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, που είχε γεννηθεί στην τουρκοκρατούμενη Χάλκη της Δωδεκανήσου το 1911 διοικητής του 2ου Λόχου του 4ου Συντάγματος Πεζικού. Ο 2/4 Λόχος είχε διαταχθεί να καταλάβει το ύψωμα Τσούκα, που κατείχαν ισχυρές ιταλικές δυνάμεις, δυτικά του χωριού Ζούζουλη.
Το πρωί της 1ης Νοεμβρίου ο 2/4 Λόχος κατέλαβε δια της λόγχης την Τσούκα, δέχτηκε όμως άμεση σφοδρή εχθρική αντεπίθεση και ανατράπηκε. Στη συνέχεια προσπάθησε επανειλημμένα να ανακαταλάβει το ύψωμα, χωρίς κάποια επιτυχία. Κατά την τελευταία προσπάθεια, ο Διάκος μαχόμενος επικεφαλής των τμημάτων του, φονεύθηκε από ριπή εχθρικού πολυβόλου.
Στον εκθεσιακό χώρο του Πολεμικού Μουσείου εκτίθεται η στολή του Υπολοχαγού Διάκου, ενώ στο Ιστορικό Αρχείο του μουσείου, υπάρχουν προσωπικά του έγγραφα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου