Τοπικές Ειδήσεις

ΜITSIS HOTELS: Τουρισμός και Πολιτιστική κληρονομιά

Το Σάββατο 27 Οκτώβριου,  το ξενοδοχείο Mitsis Rodos Village Beach Resort &Spa  του ομίλου  Mitsis Hotels,  σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Aμπερνάλλι Σορωνής πραγματοποίησε  αναπαράσταση  ελληνικού παραδοσιακού γάμου  και συγκεκριμένα Σορωνιάτικου .

Σκέψεις χρονών που γίνονται πράξη καθώς σκοπός της διεύθυνσης του ξενοδοχείου είναι να μεταδώσει και να αναδείξει τα τοπικά έθιμα τις παραδόσεις  και την ελληνική κουλτούρα στους χιλιάδες πελάτες που φιλοξενεί από πολλές χώρες του κόσμου. Η Χορευτική Ομάδα Ενηλίκων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου “Το Αμπερνάλλι” αναβίωσε τα έθιμα του παραδοσιακού γάμου. Η τελετή αναπαράστασης του γάμου πραγματοποιήθηκε στον αμφιθέατρο χώρο του ξενοδοχείου όπου φιλοξενήθηκαν τα μέλη του συλλόγου.

Οι πελάτες δέχτηκαν με χαρά  την πρόσκληση που έλαβαν από τον κ. Στέλιο Ματσίγκο  διευθυντή  του Μitsis Rodos Village  και γέμισαν το χώρο του αμφιθέατρου από πολύ νωρίς αναμένοντας την παράσταση.

Το έργο παρουσίαζε μια ολόκληρη εβδομάδα προετοιμασίας του γάμου. Ξεκίνησε  παραδοσιακά με το ταίριασμα του ζευγαριού από τις προξενήτρες και τις οικογένειες του ζεύγους, τις προετοιμασίες του σπιτιού της νύφης  και  συνεχίστηκε με τα παραδοσιακά κορδινίσματα  δηλαδή τον καθαρισμό του σιταριού, έτσι ώστε να το στείλουν στο αλευρόμυλο για να γίνει αλεύρι για το ζύμωμα της τηγανίτας. Συνεχίστηκε με το ξύρισμα του γαμπρού και  το ντύσιμο του ζευγαριού με τραγούδια και χορούς και φυσικά τα μετανοίκια δηλαδή τις μετάνοιες του ζευγαριού ως ένδειξη σεβασμού στους γονείς τους και ακολούθησαν τα παραξυπνήματα. Τους πελάτες εντυπωσίασε το παραδοσιακό έθιμο του Σπερβέρι. Το Σπερβέρι   ήταν ένα ύφασμα που  είχε υφανθεί στον αργαλειό από τη ίδια τη νύφη η οποία μόλις το ετοίμαζε το έστελνε στο σπίτι με  σκοπό να κοσμεί το νέο κρεβάτι του ζευγαριού. Οι ανύπαντρες γυναίκες έπρεπε να διακοσμήσουν το γαμήλιο κρεβάτι επτά φορές, ενώ άλλες γυναίκες τραγουδούσαν και χόρευαν.

Στους εκατοντάδες επισκέπτες που παρακολουθήσαν την εκδήλωση  μοιράστηκαν παραδοσιακά χειροποίητα  μελεκούνια που δημιουργήθηκαν από τους pastry chefs του ξενοδοχείου, παραδοσιακές ροδίτικες γλυκές  τηγανήτες και σούμα.Το γλέντι έκλεισε με χορό και τραγούδι .!

Tην αναπαράσταση του γάμου επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου “Το Αμπερνάλλι”  Φιλήμονας Μιχαλάκης, ο οποίος με την βοήθεια της προέδρου Ελένης Δημητρά αναβίωσαν όλο το τελετουργικό.

Να τονίσουμε πως για πρώτη φορά πολιτιστικός σύλλογος δέχεται να παρουσιάσει το έργο του σε ξενοδοχειακή μονάδα και,  όπως μας δήλωσε το συμβούλιο του Συλλόγου,  η πρόταση του Κ .Ματσίγκου  έγινε αμέσως δεκτή διότι ο όμιλος ΜITSIS HΟTELS  είναι πρωτοπόρος και ένθερμος υποστηρικτής της μετάδοσης της ελληνικής κουλτούρας και πολιτισμού σε όλα  τα χρόνια λειτουργίας του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου