Ειδήσεις

Περιφερειάρχης & Δήμαρχος μιλούν στη “δ” για τις πρώτες 60 μέρες της θητείας τους

Εναν πρώτο απολογισμό έργου για τους δύο μήνες πολιτικού βίου τους στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον Δήμο Ρόδου, επιχειρούν οι κ.κ. Γιώργος Χατζημάρκος και Φώτης Χατζηδιάκος, αντίστοιχα.
Παρότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρουσιάσουν ακόμη απτά αποτελέσματα με δεδομένο ότι ακόμη διανύουν περίοδο προσαρμογής στα νέα τους καθήκοντα, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, που πάντως δεν θα πρέπει να αποτελέσει «άλλοθι» για τυχόν αποτυχία τους σε διάφορους τομείς -κυρίως της αντιμετώπισης θεμάτων της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης του πολίτη- και οι δύο άνδρες έχουν δώσει ήδη ένα στίγμα της πορείας τους. Να θυμίσουμε εξάλλου ότι η θητεία και των δύο ανδρών έχει διάρκεια 5 ετών.
Κατά γενική ομολογία ο περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος έχει εκπλήξει ακόμη και τους άσπονδους φίλους του αλλά και τους εκλογικούς αντιπάλους του. Όσοι θεωρούσαν ότι θα έβρισκαν απέναντι τους έναν απρόσιτο πολιτικό, έναν δύσκολο χαρακτήρα, διαψεύστηκαν.
Ο κ. Χατζημάρκος είναι εξαιρετικά προσιτός, φιλικός και ευγενής, εξυπηρετεί τους πολίτες, ενώ στα θετικά της μέχρι τώρα θητείας του θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι εργάζεται αδιάκοπα και επιδιώκει να δίνει λύσεις σε όποιο πρόβλημα ανακύπτει, αφού προηγουμένως το μελετήσει μέχρι κοπώσεως. Κι ας μην βιαστούν κάποιοι να αναθεματίσουν την αξιολόγηση αυτή αν δεν επιδιώξουν να πάρουν μια «γεύση» της καθημερινότητας στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Από την άλλη, η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, καταβάλλουν επίπονες προσπάθειες για να βρουν το βηματισμό τους. Τα συσσωρευμένα προβλήματα που κληρονόμησε ο νέος δήμαρχος, για τα οποία δεν θα τον δείτε να μιλάει, για ευνόητους λόγους, τον έχουν αγχώσει, κι αυτό γίνεται αντιληπτό από τους συνεργάτες του.
Ο πάντα προσιτός πολιτικός, με το χαμόγελο, δείχνει επί του παρόντος να χάνει το επικοινωνιακό πλεονέκτημά του.
Η αλήθεια όμως είναι ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του στον Δήμο είχε να αντιμετωπίσει και τις «κορώνες» της μείζονος αντιπολίτευσης, που εξακολουθεί να αμφισβητεί δικαστικώς το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ άνοιξε ταυτόχρονα δεκάδες θέματα επιδιώκοντας να συντονίσει τη δημοτική μηχανή, που άλλαξε άρδην με την κατάργηση των χωρικών αντιδημάρχων και την ανάθεση πρόσθετων καθηκόντων στους θεματικούς αλλά και με την αναβάθμιση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων.
Ο νέος δήμαρχος κατά γενική ομολογία δεν λειτουργεί ως «χαλί» για να κρύψει τα κακώς κείμενα. Για όσους γνωρίζουν τον δήμαρχο δεν θα πρέπει να λησμονούν ότι πρόκειται για έναν πεισματάρη εργασιομανή και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι αισιόδοξοι.
Ας δούμε όμως, πως αποτιμούν το μέχρι τώρα έργο τους οι ίδιοι:

Γιώργος Χατζημάρκος
«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Από σήμερα, ξημερώνει μια καινούργια μέρα για το Αιγαίο μας και τα νησιά μας. Πιάνουμε δουλειά για να αλλάξουμε όλα όσα μας πλήγωσαν, για να ανοίξουμε, με τόλμη κι αποφασιστικότητα, τους δρόμους που οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον», είχε δηλώσει με την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Χατζημάρκος που τόνισε στην «δημοκρατική» τα εξής:
«Στις 60 πρώτες ημέρες της νέας περιφερειακής αρχής ανοίξαμε όλα τα θέματα σε μία λογική παράλληλης και οριζόντιας διαχείρισης ανοιχτών ζητημάτων ταυτόχρονα, κάτι που αποδεικνύει πως αγνοούμε αυτό που μέχρι σήμερα ήταν οδηγός στην χάραξη της πολιτικής στρατηγικής, την έννοια του πολιτικού κόστους».
Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι «όλα τα ζητήματα γίνονται θέματα μιας σχεδόν καθημερινής ατζέντας».
Σε παρατήρησή μας προς τον περιφερειάρχη, γι’ αυτήν την επιλογή, η απάντησή του είναι ξεκάθαρη:
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια, δουλεύοντας με έναν στόχο το πολύ ανά διετία. Η κοινωνία και οι καταστάσεις πιέζουν αφόρητα για θέματα που είναι χρόνια βαλτωμένα.
Αναβαθμίζουμε την κοινωνική μέριμνα, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, που μαζί με τον τουρισμό γίνονται η αιχμή της εξωστρέφειας. Ανοίγουμε τα διοικητικά συμβούλια της Περιφέρειας στην κοινωνία και τους φορείς (Κοινωνικό Παντοπωλείο με Εργατικό Κέντρο –  Γαληνός με τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο).
Στήνουμε δράσεις εργασίας με τους επιστημονικούς φορείς (Δικηγορικός Σύλλογος, Οικονομικό και Τεχνικό Επιμελητήριο), ενώ χτίζουμε πρόγραμμα με τους φορείς της αγοράς ( ΕΒΕΔ)».
Στα θετικά της μέχρι τώρα θητείας του ο κ. Χατζημάρκος συμπεριλαμβάνει και την κάλυψη της επί 4ετίας κενής θέσεως του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με ένα από τα εμπειρότερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης σε εθνικό επίπεδο.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει και στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πήρε άμεσα επάνω της το βάρος και την πρωτοβουλία, βγαίνοντας μπροστά, στο θέμα της αδειοδότησης και της κατασκευής υδατοδρομίων.
Το πρώτο δίμηνο της θητείας του ο κ. Χατζημάρκος, όπως δήλωσε, κίνησε τις διαδικασίες για να προχωρήσει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία για τον πλήρη έλεγχο των 400 και πλέον τεχνικών έργων μετά την διαπίστωση, στα πρώτα που ελέγχθησαν, της ύπαρξης σοβαρών τεχνικών και νομικών ζητημάτων.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, τόνισε εξάλλου ότι ήταν εκείνος που άνοιξε το θέμα της λαθρομετανάστευσης, προσπαθώντας να πετύχει παράλληλα την  ενίσχυση των δομών και των σωμάτων ασφαλείας σε επίπεδο υποδομών και υλικοτεχνικής υποδομής και εξασφάλισης των ελαχίστων απαιτουμένων εγκαταστάσεων προσωρινής κράτησης παράλληλα με τον απαιτούμενο ιατρικό έλεγχο των μεταναστών.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι έθεσε  σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα της υπόχρηματοδότησης της Περιφέρειας και για πρώτη φορά έβαλε σε τεχνοκρατική βάση το ζήτημα του μέσου εισοδήματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Αναπλήρωσε εξάλλου σε χρόνο ρεκόρ τους πόρους της τεχνικής βοήθειας για το κλείσιμο του τρέχοντος ΕΣΠΑ, που η προηγούμενη περιφερειακή αρχή φρόντισε να μηδενίσει πριν φύγει, ενώ έστησε γρήγορα τη δομή τεχνικής στήριξης των Δήμων με νέους μηχανικούς και ειδικό τμήμα κάτι που για χρόνια προβαλλόταν ως αδύνατον.
Σε ό,τι αφορά το τουριστικό πλάνο προβολής αυτό σώθηκε έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, περίοδο για την οποία δεν παρέλαβε τίποτε ουσιαστικό από την απελθούσα περιφερειακή αρχή και αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για τη χάραξη της στρατηγικής του 2015. Εντάσσει εξάλλου τα νησιά της Περιφέρειας στο ειδικό πρόγραμμα επιμήκυνσης του τουρισμού.
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στην ένταξη νέων έργων στο κοιμώμενο  ειδικό πρόγραμμα (ΣΑΕΠ 767 – 300 εκατ. ευρώ) και στην αναβίωση του τμήματος της δια βίου μάθησης.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα ανανεώθηκαν όλες οι προγραμματικές συμβάσεις των Νομικών Προσώπων που έληγαν με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας αρχής ενώ ολοκληρώθηκε άμεσα το κοινό πλάνο προβολής με τη Διοίκηση του Λούβρου για την έκθεση με θέμα τη Ρόδο που οργανώνεται από το ίδιο το μουσείο τρέχοντας παράλληλα το στόχο για τη μεταφορά της στο νησί.

Φώτης Χατζηδιάκος
«Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολλά περισσότερα αν είχαμε το χρόνο από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι. Εμείς ξεκινήσαμε από την 15η Σεπτέμβρη και μετά γιατί τότε έγινε η ανάθεση των αρμοδιοτήτων.
Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και ζητούμε την συμπόρευση όλων των παρατάξεων αλλά πως να συζητήσεις όταν ακόμη αμφισβητούνται μεταξύ τους οι μειοψηφίες και έμμεσα, αντανακλαστικά, επηρεάζεται και η υπόσταση της δημοτικής αρχής, όταν τον Γενάρη εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας ένσταση κατά του κύρους των εκλογών», ήταν το πρώτο σχόλιο του δημάρχου Ρόδου που ουσιαστικά «έτρεξε» θέματα του Δήμου σε διάστημα 45 ημερών.
Επεσήμανε παραπέρα ότι πρώτη στόχευση ήταν η αντιμετώπιση της εμφάνισης της πόλης και των προτεραιοτήτων που είχαν τα χωριά, μετά από μια 4 ετία με πολλά προβλήματα, αφού είχαν δημιουργηθεί πολλά θέματα στις προμήθειες, στο προσωπικό και στον συντονισμό των δράσεων.

Η πρώτη προτεραιότητα, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος, αφού η δημοτική αρχή ήταν δέσμια ενός προϋπολογισμού και ενός τεχνικού προγράμματος ήταν αναλαμβάνοντας τα ηνία της δημοτικής αρχής να μην δημιουργηθεί κανένα κενό επειδή διανύαμε την τουριστική περίοδο και οποιαδήποτε αστοχία ή παράληψη θα δημιουργούσε προβλήματα και θα δυσφημούσε το νησί.
«Όλοι οι συνάδελφοι με το που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, με υπερβολικό ζήλο θα έλεγα και αφιερώνοντας ατελείωτες ώρες, φρόντισαν στα θέματα που δεν είχαν ανάγκη κονδυλίων

(περιβάλλοντος, καθαριότητας, εμφάνισης της πόλης) να δείξουν την πρόθεση που έχουμε για βελτίωση της καθημερινότητας», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα δόθηκε στις ευπαθείς ομάδες…
«Πρόκειται για τις κατηγορίες των υποστηριζόμενων από την πρόνοια, σε μια περίοδο που είχαμε προβλήματα με χρηματοδοτήσεις, όταν σταματούσαν προγράμματα όπως το “Βοήθεια στο Σπίτι”. Φροντίσαμε να στηρίξουμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς για να λειτουργήσουν από την 1η του Σεπτέμβρη κανονικά, όπως και τα νηπιαγωγεία και οι λοιπές δομές λειτούργησαν με τρόπο υποδειγματικό. Το ίδιο συνέβη και με τη λειτουργία των σχολείων και τη λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων».
Ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε εν συνεχεία στο ό,τι οι πρόεδροι όλων των κοινοτήτων, που «δεν επηρεάστηκαν από τις ενστάσεις και τις κορώνες της αντιπολίτευσης», λειτούργησαν συλλογικά, έδωσαν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στις τοπικές κοινότητες παρότι μάλιστα δεν έχουν αρχίσει οι διαδικασίες της καταβολής της πάγιας προκαταβολής, δηλαδή χωρίς κάποια χρηματική υποστήριξη.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα της οργάνωσης του Δήμου, ο κ. Χατζηδιάκος, τόνισε ότι ήταν συνειδητή η στόχευση να μην πάρει καμία προεδρία σε οργανισμό ή εταιρεία και διαπιστώνει ότι όλοι οι σύμβουλοι που διόρισε καθημερινά, πρωί και βράδυ και Σαββατοκύριακα (ΔΕΥΑΡ), αφιερώνουν τον χρόνο τους για να αντιμετωπίσουν θέματα που ανέκυπταν με διακοπές της ΔΕΗ και έντονες καιρικές συνθήκες.
«Βέβαια δεν μπορώ να πω ότι όλα είναι τέλεια, για να είναι τέλεια θα πρέπει να έχεις μηχανολογικό και μηχανικό εξοπλισμό με πλήρη ανάπτυξη. Δυστυχώς δεν είναι τωρινό και δεν θέλω να θεωρηθεί αιχμή στην προηγούμενη δημοτική αρχή, τα μηχανήματα, που είχαν όλοι οι καποδιστριακοί δήμοι, επειδή υπήρχε στρέβλωση στο σύστημα το Καλλικρατικό, ήταν παροπλισμένα. Αριθμούν 340 εκ των οποίων ήταν 5 μηχανήματα έργων σε ετοιμότητα και άλλα 5 στις δημοτικές κοινότητες, περιφερειακά. Με το να αναθέσουμε σε εντεταλμένο σύμβουλο τη λειτουργία αυτόνομης δομής άρχισαν καθημερινά να βγαίνουν ένα ένα τα μηχανήματα για να καλύψουμε το κενό σε εργατικό δυναμικό», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Για τις διοικητικές υπηρεσίες τόνισε ότι έγινε μια πρώτη καταγραφή των υπαλλήλων και μέχρι τα Χριστούγεννα θα διαπιστωθεί που υπάρχουν οι ανάγκες και που ένα πλεόνασμα υπαλλήλων για να γίνει σωστή ανακατανομή του προσωπικού.
Για τα μεγάλα έργα, ο δήμαρχος Ρόδου, επεσήμανε ότι ανοίγουν ένας ένας οι φάκελοι των έργων, υπενθυμίζοντας ότι ασχολήθηκε από την 9η Σεπτεμβρίου, μετά την απόρριψη της αίτησης Καρίκη, για την αντιμετώπιση του θέματος των ΡΟΜΑ.
«Η θέση η δική μας είναι ότι πρέπει χθες να καθαρίσει το θέμα των αθιγγάνων και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είπε ότι δεν μπορούν να εκτελεστούν τα πρωτόκολλα, αν δεν υποδειχθεί κάποιος χώρος. Εχουμε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και όχι αυτά που λένε περί αγοράς από ιδιώτη αλλά πριν από όλα αυτά θα γίνει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να δημιουργηθούν μικροί χώροι εγκατάστασης των Ρομά και όχι ένας μεγάλος».
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε ότι είναι στις προτεραιότητες του Δήμου και έχουν ήδη γίνει επαφές με τους αρμοδίους της ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ για να δοθεί άμεση λύση.
«Από την πρώτη στιγμή κυνηγήσαμε την εξωστρέφεια και την επανασύνδεση μας με τους διάφορους οργανισμούς, κυρίως με την UNESCO, γιατί η προβολή της Ρόδου έχει άμεσα οφέλη και στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
Είμαστε έτοιμοι για την προβολή της Ρόδου τόσο στο Λονδίνο, και στην έκθεση στο Λούβρο, όσο και για τη συνάντησή μας με τους Αυστριακούς, που θα φέρουν τους συνταξιούχους, ενώ ανακοινώνω ότι από 5 έως 15 Δεκεμβρίου θα έλθουν 3.000 μαθητές στα πλαίσια των μαθητικών εκδρομών στη Ρόδο» είπε ο κ. Χατζηδιάκος, που εν συνεχεία αναφέρθηκε στο μέχρι τώρα έργο των τεχνικών υπηρεσιών:
«Στα πλαίσια της κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος έχουν γίνει επαφές με τις τοπικές κοινότητες και πέρα από τα συνεχιζόμενα έργα θα διατεθεί ένα ποσό της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ για έργα άμεσης προτεραιότητας στις κοινότητες. Για την πόλη της Ρόδου έχουν γίνει δύο επαφές για το υδατοδρόμιο και για τη δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των λιμενικών υποδομών».
Τόνισε εξάλλου ότι στο ίδιο διάστημα των 45 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του έκανε τρείς επισκέψεις στην Αθήνα, που δεν είχαν εθιμοτυπικό χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό.
«Αναδείξαμε το θέμα της Ροδιακής Έπαυλης, έχουμε το μεγάλο πρόβλημα του ΔΗΦΟΔΩ, που μόνο αυτό θα μπορούσε να μας απασχολεί επί δύο μήνες, το οποίο βάλλεται όχι μόνο δικαστικά όχι μόνο από το ΕΒΕΔ και εμπόρους, αλλά και μέσω της κυβέρνησης και της τρόικας και τέλος για το θέμα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων», είπε ο δήμαρχος Ρόδου.
Ειδική μνεία έκανε και στη δραστηριότητα της δημοτικής αρχής στη Μεσαιωνική Πόλη, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη μέρα έγινε παρέμβαση καθαρισμού στο βοτσαλωτό, που είχε να καθαριστεί για 10 χρόνια και με την ενημέρωση των αντιδημάρχων και των εντεταλμένων ψηφίστηκε και ο κανονισμός των κοινοχρήστων χώρων.
Ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του καζίνο προκειμένου να βρεθεί τρόπος για να επανέλθει η υποχρέωση της εκτέλεσης του έργου των 20 δις. δρχ σε έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα.
«Μια πρώτη σκέψη είναι να ολοκληρώσουμε τη μελέτη του Εθνικού Θεάτρου, που θεωρώ ότι είναι έργο σύμβολο για τη Ρόδο».
Εξήρε εξάλλου τη συνεργασία του Δήμου Ρόδου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την ολοκλήρωση του έργου της νέας Μαρίνας της Ρόδου.
Αναφέρθηκε εν συνεχεία και στην προσπάθεια που έγινε για τη μηχανοργάνωση των χωριών ώστε να εκδίδονται άμεσα όλα τα πιστοποιητικά αλλά και στη μηχανοργάνωση όλων των μηχανημάτων.
«Υπάρχουν δεκάδες ανοικτά θέματα τόσο στην προώθηση των μεγάλων έργων όσο και στα θέματα της οργάνωσης των χωριών. Μπορεί κάποιοι να θεωρήσουν ότι η κατάργηση των χωρικών είναι ένα πείραμα εγώ επιμένω πεισματικά ότι πρέπει η διοίκηση να γίνεται σε επίπεδο θεματικών. Βρήκαμε δεκάδες ανοικτά μέτωπα. Εγώ δεν παραγνωρίζω την προσπάθεια που έγινε στα τριάμισι χρόνια για να συνενωθούν οι καποδιστριακοί δήμοι, να οργανωθούν, να βρούμε τις δομές συγκροτημένες, από εκεί και πέρα όμως δεν προλαβαίνει κανείς να καλύψει αυτά τα ανοικτά μέτωπα στην καθημερινότητα και στα μεγάλα έργα» τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος, ερωτηθείς αν παρέλαβε προβλήματα από τη θητεία Κουσουρνά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου