Ξεσηκώθηκε το μαθητικό κίνημα και στη Ρόδο. Πορεία μαθητών πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της πόλης. Στις 11 το πρωί συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα στο σχολείο της Καπνοβιομηχανίας και κατευθύνθηκαν από εκεί στο Μαντράκι φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό. Οι μαθητές της Ρόδου ένωσαν τις φωνές τους με τους συμμαθητές τους σε όλη την Ελλάδα ζητώντας την αύξηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού στα σχολεία.
Παρά την κινητοποίηση που οργανώθηκε από τη συντονιστική επιτροπή μαθητών Ρόδου, τα σχολεία λειτούργησαν χθες κανονικά. Οι απουσίες ήταν ελάχιστες και κάθε απόπειρα κατάληψης σχολείου στη Ρόδο έπεσε στο κενό. Άλλωστε δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη οι εκλογές για την ανάδειξη των δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων που θα συντόνιζαν ανά σχολείο μία τέτοια προσπάθεια.
Το γκρουπ των μαθητών κατέληξε στο δημαρχείο, όπου εκπρόσωπός τους επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους. «Η κινητοποίησή μας αποτελεί απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τουλάχιστον 20.000 ελλείψεις καθηγητών και ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, με 25 έως 30 μαθητές ανά τάξη και ασφυκτικά γεμάτα λεωφορεία. Έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μας τρομοκρατήσουν και να μας κατηγορήσουν. Μας είπαν αρνητές της μάσκας και συνομωσιολόγους. Μας είπαν ότι οι πορείες και οι καταλήψεις, είναι υγειονομικές βόμβες, λες και τα σχολεία είναι καλύτερα… Η σημερινή μας κινητοποίηση είναι μία ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς, είμαστε εδώ για να φωνάξουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει», δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των μαθητών, καλώντας παράλληλα τους συμμαθητές του να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή 15μελών συμβουλίων.


Τη στήριξή τους στην κινητοποίηση των μαθητών εξέφρασαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου, η Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ενώ και η Ν.Ε. νοτίου συγκροτήματος του ΚΙΝΑΛ χαιρέτισε με ανακοίνωση της την μαθητική πορεία. Ο αντιπρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Κωνσταντίνος Ρακόπουλος χαρακτήρισε δίκαιο τον αγώνα των μαθητών και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις τους.
Αναλυτικότερα, ο αντιπρόεδρος της Α, ΕΛΜΕΔ ανέφερε τα εξής: «Ο αγώνας των μαθητών για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση και στην υγεία είναι δίκαιος. Είναι και δικός μας, ο αγώνας των μαθητών. Όλοι μαζί διεκδικούμε υγειονομικές και παιδαγωγικές προϋποθέσεις για πραγματικό μάθημα με μέτρα ασφαλείας, με μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, με προσωπικό καθαριότητας, με περισσότερες αίθουσες ώστε να μην υπερβαίνουν οι αίθουσες τους 15 μαθητές. Με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, διπλασιάστηκε πανελλαδικά ο αριθμός των σχολείων όπου παρουσιάζονται κρούσματα. Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα για να λύσει τα οξυμένα προβλήματα απαντά με συκοφάντηση και καταστολή. Αντί να προσλάβει εκπαιδευτικούς στέλνει την Αστυνομία, αντί να προσλάβει καθαρίστριες στέλνει εισαγγελείς και προχωρά σε διώξεις. Καλούμε τους συναδέλφους να σταθούν δίπλα στους μαθητές, να υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματά τους».
Πάντως, οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο αμέσως επόμενο διάστημα, δηλώνοντας ότι το μαθητικό κίνημα θα συσπειρωθεί όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη των 15μελών μαθητικών συμβουλίων.


Τα αιτήματα των μαθητών, όπως αναγράφονται στο σχετικό ψήφισμα, έχουν ως εξής:
• Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
• Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
• Προσλήψεις καθηγητών – να καλυφθούν όλα τα κενά.
• Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
• Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.
• Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
• Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
• Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.
• Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ